Les Chats Cadiens verrast met een swingende mix van accordeonblues uit Louisiana (zydeco), Deltablues, een snuif Texmex en een puntje Afrikaanse jive. De band wordt geprezen om haar originele repertoir, muzikale virtuositeit en aanstekelijk speelplezier.


                              *******

Les Chats Cadiens

Opgericht in 2005 door bandleider Henk de Kat met drie andere rasmuzikanten. De groep boekt meteen succes in concertzalen en op blues- en jazzfestivals, mede dankzij een vernieuwend repertoir met eigen composities. Die songs zijn voor Louisiana-blues verrassend melodieus en ademen vooral de sfeer van Clifton Chenier, de vroegere King of Zydeco. In 2008 wordt de cd French Accordion Blue uitgebracht. Die schijf, met louter zelf geschreven nummers en driestemmige zang in beurtelings Frans of Engels, krijgt lovende recensies en wordt uitgeroepen tot ‘Beste zydeco-cd van Europa’.


De afgelopen vijf jaren heeft de groep door persoonlijke omstandigheden nauwelijks opgetreden.
In 2017 keert Les Chats Cadiens weer terug, vooral in intieme concertzalen, met een nog verder uitgediept eigen repertoir waarin nu ook Afrikaanse invloeden doorklinken.

De band bestaat nog altijd uit:
Willem van Dullemen

Bluesgitarist/zanger uit Rotterdam, met een lyrische, verhalende stijl. Encyclopedische kennis van de muziek-geschiedenis uit het diepe zuiden van de USA, die hij laat horen in vervoerende en altijd verrassende solo's, soms op slide. Treedt op met vintage instrumenten. Had met Tip On In en
The Groovetones eigen bluesbands. Staat daarmee in voorprogramma's van George Butler, Luther Allinson en The Fabulous Thunderbirds. Maakt platen met o.a. Eddie Campbell, Keith Dunn en Fenton Robinson, en toert in Amerika met mondorganist Lynwood Slim. Is in 2008 gastgitarist bij de toen 92-jarige David Honeyboy Edwards, de laatst levende die nog met Robert Johnson had gespeeld. Speelt twee keer op het North Sea Jazzfestival.


Jeroen Elfferich


Afkomstig uit de jazz met een conservatorium-opleiding. Werkt in Delft bij een muziekschool als slagwerk-leraar.


Heeft met de
Elfferich Four ook zijn eigen moderne jazzband. Daarnaast brengt hij cd’s uit met zelf gecomponeerde minimal music op piano. Hij treedt daarmee ook op.


Gebruikt bij Les Chats Cadiens bewust een ’simpel’ drumstel bestaande uit slechts een bassdrum, snare en hihat. Toont zich hierop een meester in het kleine. Legt met brushes en hotrods een subtiele basis van dampende zydeco-ritmiek, met telkens verschuivende accenten die voor extra spanning en stuwende dynamiek zorgen. Zingt vaak de drone-toon.Henk de Kat
Accordeonist en leadzanger van deze in Delft geboren band. Autodidact, leert zichzelf de blues spelen, nadat hij rond 1977 wordt gegrepen door de stijl van zydeco-koning Clifton Chenier, de BB King op accordeon. Is de eerste accordeonist in Nederland die zich toelegt op deze bluesvorm. Begint daarmee in de BB Bluesband, richt vervolgens La Blusa op. Trekt zich daar later uit terug om experimenteler door te gaan met zijn huidige band Les Chats Cadiens. Vervult in deze groep ook de rol van bassist door zijn instrument ook te sluiten op een basversterker, waardoor het klinkt alsof een onzichtbare bassist meespeelt. Deze accordeonbas-sound is voor zover bekend uniek in de blues. Speelt drie keer op het North Sea Jazzfestival, is twee keer uitgeroepen tot ‘Beste zydeco-accordeonist van Europa’.Hans de Vries

(alias 'Homesick')


Begint als voorman van de Utrechtse bluesgroep Homesick & The Backstabbers. Richt daarna Louisiana Radio op, wat een baanbrekende cajun- en zydecoband wordt. Speelt hiermee jarenlang in binnen- en buitenland, zoals twee keer op North Sea Jazz en het Montreux Jazzfestival.


Op het podium is De Vries een feest om mee te maken. Muziekblad 'Oor' schrijft over hem: 'Met een schijnbaar achteloze virtuositeit weet hij als geen ander de kern te raken van deze ogenschijnlijk zo simpele muziek'.


De Vries heeft nu een kleinschalige groep, Louisiana Men (blues, cajun, soul, gospel). Daarnaast doet hij bij Les Chats Cadiens mee als virtuoos op de bluesharp (mondharmonica), mede-zanger en percussionist op wasbord, triangel en een zelf gefabriekte 'voodoo-stick.ALS GASTSPELER, SOMS:


Arend Bouwmeester


Conservatorium geschoolde saxofonist uit Amsterdam, met

een meeslepende

podium-presentatie.


Speelt en speelde met bluesmannen als Clemens van de Ven, Arthur Ebeling en Ralph de Jongh’s begeleidingsband Crazy Hearts.

Speelt daarnaast in filmband ‘The B Movie Orchestra’.


Bij Les Chats Cadiens doet hij bij gelegenheid mee als gewaardeerde vijfde man.

Mengt zich dan, naast zijn sax-solo’s, ook met allerlei percussie-instrumenten in de muzikale strijd, voor nog meer ritmische spanning.

Podia


Les Chats Cadiens speelt nu alleen nog op concertpodia voor blues, jazz en wereldmuziek.


Opgetreden werd eerder op The Hague Jazz, Breda Jazzfestival (diverse malen), Jazzfestival Gronau (Duitsland), festival Blues aan Zee, Courtyard Theater in Wales (UK), festival Jazz in Duketown, Zeehelden Festival, Oerol festival (Rustende Jager), Tolhuis Tuin, Theater De Veste in Delft, Brielle Blues, diverse malen muziekcafė De Amer, diverse malen Dordtse Jazz Societeit, Bluesfestival Lichtensteig (Zwitserland), Bevrijdingsfestival Wageningen, Bibberblues in Brabant, Oisterwijk Swingt, diverse malen Cajunfestival Raamsdonksveer, Pinksterpop Helmond, Zydeco at Sea op Ameland, Festival Bilzen (Belgie), Jazzfestival Zoetermeer, festival Blues Touch Oss, Theater Landgraaf, Bluesfestival Steenwijk, Big Rivers Festival in Dordrecht, Bluesfestival Texel, The Barrels in Hereford (UK), XXL Bluesclub in Wageningen, Theater Delfzijl, festival An Evening With The Blues in Tiel, festival Gevarenwinkel (Belgie), live voor Radio 2 en Radio 6, Schouwburg Deventer, diverse malen Big Rivers Festival in Dordrecht, Baviaria House in Helmond, JP Coen in Hoorn, diverse malen Cultuurschuur in Monster, Bluesfestival Oosterhout, diverse malen Oranjefeesten in Naaldwijk, diverse malen Rotterdamse bluessoos L’Esprit, ‘t Zielhoes in Noordpolderzijl, Cafe 1614 in Monnickendam, Cafe Ruimzicht in Leimuiden, diverse malen Breda Jazzfestival, Grachtenconcerten in Delft en het Rietveldtheater en vele andere jazz/blues clubs en muziekcafės.


Recensies

De cd ‘French Accordion Blues’ (inmiddels uitverkocht, niet in herpersing) kreeg o.m. deze recensies:


'Een fantastische meesterzet van een opwindend zydeco-kwartet' (Fret). 'Schitterende band en Nederlandse cajunblues van wereldklasse' (Rootstime). 'De muziek van Les Chats Cadiens is werkelijk on-Nederlands goed' (Altcountry). 'Eén van de beste zydecogroepen' (Bobtje Blues). 'Een juweeltje. Een volstrekt eigen vorm van zydeco' (Holly Moors). 'Dé feestmuziek voor een verregende zomer' (Country Gazette).


Contact

Voor informatie en boekingen, klik hier