natuurkunde

Staande longitudinale golf - klankkast

Deze applet behandelt resonantie van longitudinale golven in een klankkast.
This browser doesn't support HTML 5 canvas!Applet: Walter Fendt
www.walter-fendt.de


Klankkast

Het geluid van een enkele gitaarsnaar is zwak. Daarom heeft een akoestische gitaar een klankkast. Als je het instrument bespeelt trillen niet alleen de snaren maar trilt ook de lucht in de klankkast mee. De meetrillende lucht versterkt het geluid van de snaren.
Gitaren, violen, piano's - niet alleen snaarinstrumenten hebben een klankkast. Ook de 'buis' van een fluit is een klankkast. Door de fluit aan te blazen breng je de lucht in de buis in trilling. De toonhoogte varieer je door de effectieve lengte van de buis te variëren, dat is: door meer of minder openingen te sluiten.

Resoneren

Klankkasten van muziekinstrumenten zijn zó ontworpen, dat de lucht niet zo maar meetrilt, maar gaat resoneren.
Resoneren is optimaal meetrillen, waardoor een staande golf ontstaat.
Een staande golf ontstaat door interferentie van lopende golven. Buiken ontstaan op plaatsen waar de golven elkaar optimaal versterken, tot een extra heftige golf. Knopen ontstaan waar de golven elkaar uitdoven.

De applet

Bovenaan zie je een model van resonerende lucht in een klankkast. Je ziet een staande, longitudinale golf. De witte bolletjes stellen trillende luchtmoleculen voor (in het echt met een veel kleinere amplitude en een veel grotere snelheid).

Opmerkingen