natuurkunde

Elektrische lading

Met deze applet kun je elektrische lading en elektrische kracht bestuderen.
Applet: PhET Interactive Simulations, University of Colorado Boulder
https://phet.colorado.edu


Elektrische lading

Neem bijvoorbeeld een ballon en wat kleine snippertjes papier. Wrijf een paar keer krachtig met je mouw over de ballon. Daarna trekt hij de papiersnippertjes aan. Houd de gewreven ballon vlak naast een dunne, rechte straal water uit de kraan. Je ziet dat hij ook de waterstraal aantrekt.
De gewreven ballon oefent dus een kracht op de snippertjes en de waterstraal uit. De kracht heet de elektrische kracht.
Je zegt: de ballon is elektrisch geladen, of: de ballon heeft een elektrische lading. Het gebied rondom de ballon waarin de elektrische kracht merkbaar is heet het elektrische veld van de ballon.

Positief en negatief

Elektrisch geladen voorwerpen oefenen dus een elektrische kracht uit. Die kracht kan niet alleen aantrekkend maar ook afstotend zijn. Dat komt doordat er twee soorten lading zijn. Je noemt ze positief (+) en negatief (-). Het blijkt dat ongelijknamige ladingen elkaar aantrekken (+/-) en gelijknamige ladingen elkaar afstoten (+/+ en -/-).

De applet

Deze applet demonstreert de elektrische kracht.
Je ziet een trui, een ballon en rechts een muur. Eerst is de ballon elektrisch neutraal. Dat wil zeggen dat hij even veel positieve als negatieve lading bevat. Hetzelfde geldt voor de trui.
Neem dan de ballon en wrijf hem een paar keer over de trui. Je ziet dat er negatieve lading van de trui op de ballon terecht komt. Daardoor wordt de ballon negatief en blijft de trui positief achter. Nu zijn de ballon en de trui elektrisch geladen.

Gevolgen:
Middenonder kun je nog een tweede ballon nemen. Links- en rechtsonder heb je nog wat keuze-mogelijkheden.
Rechtsonder reset je de applet.