natuurkunde

Zwaarte-energie, kinetische energie en warmte

Deze applet behandelt energie-omzetting in het zwaarteveld.
Applet: PhET Interactive Simulations, University of Colorado Boulder
https://phet.colorado.edu


Zwaarte-energie, kinetische energie en warmte

Je ziet een skater naast een halfpipe. Als je de skater bovenaan de halfpipe zet en loslaat, rolt hij naar beneden. Onderweg naar het laagste punt verliest hij zwaarte-energie en wint hij kinetische energie. Als hij door het laagste punt heen is en aan de andere kant weer omhoog gaat, raakt hij zijn kinetische energie weer kwijt en wint hij weer zwaarte-energie.

Geen weerstand

Is er geen weerstand (een theoretische situatie dus), dan wint de skater al zijn zwaarte-energie weer terug en stijgt hij aan de andere kant weer tot zijn starthoogte.

Lucht- en rolweerstand

In de praktijk is er lucht- en rolweerstand, waardoor de skater bij het heen en weer gaan steeds minder hoog komt en uiteindelijk in het laagste punt tot rust komt. Dan is door de weerstandskrachten alle energie waarmee hij begon omgezet in warmte.

De applet

Met deze applet kun je de energie-omzettingen in het zwaarteveld bestuderen. Rechtsboven heb je steeds een aantal keuzemogelijkheden. Vink in elk geval 'Bar Graph' aan. Dan krijg je een staafdiagram waarmee je de energie-omzetting kunt volgen.
De applet heeft drie mogelijkheden: