Moeder Ravage - Muziektheater

Moeder Ravage is losjes gebaseerd op het toneelstuk "Mutter Courage und ihre Kinder" van Bertolt Brecht. Een werk om te ageren tegen fascisme en oorlog. Waarbij een marketenster en haar dochter een legertros volgen, waarin haar beide zoons dienst doen, met als doel: overleven.


Pete Harden

Elsa May Averill (tekst), Shiri Limor (regie) en Roi Nachshon (muziek) werkten samen om een nieuwe invulling aan dit thema te geven. De (marketenster)kar wordt letterlijk en figuurlijk getrokken door actrice Robijn Wendelaar. De muzikanten van Ensemble Klang vertolken haar kinderen en andere personages. De kar is een stellage op fietswielen met daarop een piano (pianiste Saskia Lankhoorn vervult de rol van dochter Kattrin) en een zitplaats voor de gitarist. Eerst musiceren de twee percussionisten - de zonen Eilif en Fejos - elk apart op het toneel. Maar na wat omzwervingen vinden zij een plek bij de overige musici van Ensemble Klang in de tweede stellage. Robijn Wendelaar spreekt haar tekst terwijl ze de kar in 45 minuten het hele toneel rond trekt. Om de andere stellage heen die, na een verplaatsing van enkele meters, alleen om haar as draait.


Robijn Wendelaar en Saskia Lankhoorn

Moeder Ravage was geafficheerd als "muziektheater over bedenkelijke ideologieŽn en mechanismes, een indringend pleidooi tegen gemakzuchtig oorlogsdenken." Nu dat kwam wat mij betreft niet zo pregnant uit de verf. Wat naar mijn idee wel klopte was de cohesie van spel, muziek en spreekstem. Met zowel voor de spreekstem als de muziek de bij het thema passende "tone of voice". Met een sterke Robijn Wendelaar, die zowel in Nederland als in BelgiŽ haar toneelsporen verdiende, in de rol van marketenster Anna Fierling.


Robijn Wendelaar, Pete Harden en Saskia Lankhoorn

Het is overigens niet de eerste maal dat Roi Nachshon een compositie schreef voor Ensemble Klang. Eerder schreef hij voor het kollektief de werken: Not going to kill you, Things gone by en het mini-stuk Klangniture.


Robijn Wendelaar en Ensemble Klang

Door omstandigheden kon Ensemble Klang niet in haar normale bezetting aantreden. Naast de vaste leden Erik-Jan de With, Michiel van Dijk (beiden saxofoons), Saskia Lankhoorn (toetsen) en Pete Harden (gitaar en toetsen) versterkten trombonist Koen Kaptijn en percussionisten Klara AndrovlŠ en Robin Eggers de gelederen. Zij namen de plaats in van Anton van Houten (trombone) en Joey Marijs (percussie).


Robijn Wendelaar en Ensemble KlangRobijn Wendelaar en Ensemble Klang

VIDEO

Permissie aangevraagd

Links

Back