Coupe der Lage Landen, 2004-2005
HIJS HOKIJ Wolves Den Haag - Olympia Heist-op-den-Berg 7-2 (1-0;5-1;1-1) (21-01-2005)

  HIJS HOKIJ Wolves Den Haag     Olympia Heist-op-den-Berg
Positie Nr. Naam   Nr. Naam
G 29 Peter Seton   13 Matus Filo
G 1 Victor Boutrs-Girgis   30 Kevin van Looveren
D 4 Michael Minarech   10 Peter Verschaeren
D 2 Niels Leeuwenkamp   3 Branislav Remen
D 9 Dennis Jonker   15 Peter Fortuna
D 12 Josef Rekem   22 Ivan Cerny
D 16 Tim Willis      
D 19 Radovan Salakas      
F 7 Alan van Bentem   9 Geoff Brennagh
F 13 Jan-Jaap Natte   6 Dimitri Kerremans
F 14 Tristan Senior   20 Marek Ziarny
F 11 Francis Collin   19 Dries Steijnen
F 22 Joy Turpijn   7 Vincent Morgan
F 44 Marijn den Dulk   4 Hes Roelofs
F 77 Jimmy Raats   18 Rob Goris
F 87 Fredrik Edlund   14 Stefan Krovina
F 97 Sven Karlsson   12 Lorenz Sneyers
F 18 Jesse Heerema   23 Ben Torremans

Den Haag verschijnt bijna compleet aan de start. Elmer Kuik was niet present en de met een rugblessure kampende verdediger Kristoff van den Broeck moest zich met de rol van toeschouwers treveden stellen. Bij Heist-op-den-Berg kan men spreken van een geduchte verzwakking. Bij Olympia ontbraken ster-aanvaller Marek Hornak (blessure), verdediger Kenny Laporte (examens), Wesley Serneels (werk) en Tim Bunyan. Voorafgaand aan de match vertelde Kristoff van den Broeck:"Ik heb nogal last van een rugblessure. Dat is ook de reden dat ik stop na dit seizoen. Daar komt nog bij dat mijn evenementen bedrijf inzet vraagt juist 's avonds en in de weekeinden. Bovendien ben ik al 34 jaar. Ik ga niet ijshockeyen bij de recreanten. Ik wil nu andere sporten gaan doen. Overigens werd ik net nog aangeschoten door de Belgische bondscoach en Olympia coach Bill Morgan, om mee te gaan naar het WK in Belgrado. Maar mede vanwege mijn rug heb ik mijn internationale carriere twee jaar geleden afgerond. Heist coach Bill Morgan verwachtte zwaar weer voor de match: "Marek Hornak, de opvolger van aanvalsleider Juraj Vanco (naar Engeland verhuisd), is er niet bij. Wesley Serneels legt de hele dag casseien, heeft twee kinderen en woont tegenwoordig in Turnhout, zodat iedere training en match voor hem een verplaatsing betekent. Vanwege de afwezigheid van drie aanvallers gaat verdediger Geoff Brennagh aanvallen." Op de mededeling dat Kristoff van den Broeck niet meespeelt reageert Bill Morgan spontaan:"Dat is mooi voor ons." Hij corrigeerde zichzelf meteen daarna, zich beseffend - gentleman die hij is - dat het voor Kristoff natuurlijk geen lolletje is. Kristoff wilde in ieder geval nog vlammen in de dubbel tegen Deurne:"Die dubbel is voor ons voor de stand erg belangrijk. Dus dan wil ik er weer bij zijn". Op dat moment liep er net een ijshockeymeisje van een jaar of zeven voorbij. "Doe je niet mee Kristoff?", vroeg ze. "Nee, ik ben geblesseerd, ik ben te oud": antwoordde Kristoff gevat.

Al na zeven seconden stuurt de scheidsrechter Francis Collin naar de strafbank wegens high sticking. Olympia's Marek Ziarny probeert dan de powerplay te orchestreren, maar dat lukt niet echt. Het eerste schot van Olympia - van de stick van Ivan Cerny gaat ver naast het doel. Met nog steeds een kans minder gaat Jimmy Raats met de puck aan de haal. Hij schept voor zichzelf een kleine kans. Maar net te klein zoals bleek. Nadat Francis uit de strafbank is komt Den Haag opzetten. Een wrap around van Jesse Heerema heeft geen succes, want Matus Filo is op zijn post. Jan-Jaap Natte schaats zichzelf dan vrij. Recht voor de keeper heeft hij een vrij schootsveld. Maar zijn schot belandt op het lichaam van doelwachter Matus Filo. Dan wordt op rechts Tristan Senior weggestuurd door Fredrik Edlund. De inzet van Tristan belandt in het doel. Ik kon het niet helemaal goed zien, maar ik meen dat een Olympia verdediger, die de puck probeerde te keren, glijdend de puck in het doel caramboleerde. 1-0 na 4.08. Aan de andere kant verliest Tim Willis even de concentratie. Geoff Brennagh onderschept de puck en schiet meteen op doel. Een leg save van de zekere sluitpost Peter Seton. Wat in deze fase opvalt zijn de vele passes bij Olympia die niet aankomen op de stick van een medespeler. Jimmy raats zet dan een leuke aanval op. Hij stuurt Fredrik Edlund vooruit. Maar Fredrik heeft te lang tijd nodig om de puck onder controle te krijgen en weg is de kans. Tristan Senior soleert dan, maar een butterfly save van Matus Filo voorkomt de 2-0. Op 10.03 moet Branislav Remen naar de strafbank na een hooking vergrijp. Maar ondanks een keihard schot van Radovan Salakas (legsave Milo) weet HIJS geen echt powerplay op te zetten. Wel is er van dichtbij het doel een schot van Jimmy Raats dat naast gaat en Francis Collin die tweemaal inschiet, maar eerst de keeper raakt en de tweede maal zijn schot naast ziet gaan. Dan in de slotminuten is er enige druk op het doel van Peter Seton. Met name Branislav Remen voert zijn troepen aan. Josef rekem schiet verwoestend van de blauwe lijn en dwingt Matus Filo tot een onmogelijke save. Inmiddels is de klok uitgevallen vanwege een computerstoring. De scheidsrechter besluit de 1.30 te laten spelen na het dweilen.
De tweede periode is nog jong als Lorenz Sneyers de puck doorgeeft aan Stefan Krovina. Stefan zet een mooie een-twee op met Marek Ziarny. En Marek maakt de aanval met een beheerst wrist shot af, 1-1 na 21.16. Maar HIJS raakt daardoor iet van slag. In een woud van spelers vindt Francis Collin een gaatje, 2-1 na 24.12. Tristan Senior en Fredrik Edlund krijgen een assist bijgeschreven. Kort daarna betrapt de scheidsrechter Stefan Krovina op tripping. Voor Olympia komen Ivan Cerny, Branislav Remen, Geoff Brennagh en Marek Ziarny op het ijs. Zij staan tegenover Josef rekem, Radovan Salakas, Tristan Senior, Jan Jaap Natte en Jesse Heerema. Na de wisseling van spelers schiet HIJS op doel. De keeper wordt zwaar gehinderd en is de puck kwijt. Fredrik Edlund ziet de vrijliggende puck het eerst en tikt hem er in, 3-1 na 25.19 (powerplay doelpunt). Het hinderen van de keeper is reden voor Rob Goris om Jimmy Raats te lijf te gaan. Beide spelers ontvangen een dubbele roughing straf. Extra krijgen ook Matus Filo en Francis Collin een roughing straf opgespeld. Vanuit de face off start HIJS een aanval. En weer licht de puck vrij voor het inschieten. Jan Jaap Natte probeert het een paar maal, maar het is uiteindelijk Marijn den Dulk die de puck over de doellijn schuift, 4-1 na 25.37. Bijna scoort Joy Turpijn daarna een doelpunt met zijn masker. Dat komt zo. Van rechts komt Michael Minarech opstomen en schiet hard en laag op doel. Met stick en schaats weert Matus Filo de puck af. Recht op het masker van de links van de doelman vrijstaande Joy Turpijn. Van zijn masker kaatst de puck achter de doelman, maar voor het doel langs richting hoek van de ijsbaan. En dan volgt de Tristan Senior show. De hele match laat hi al zien dat hij de beste stickhandler van het ijs is. Tristan mag alleen op Matus Filo inschaatsen en met zijn fijne stickhandling omspeelt hij de doelman en scoort 5-1 op 36.25 (assist Michael Minarech). En een minuut of twee later is er een face off in het Olympia verdedigingsvak. En opeens heeft de voor het doel vrijstaande Tristan Senior de puck. Tristan wacht to de keeper neergaat en jaagt dan de puck hoog in de touwen, 6-1 na 38.42. Assist zijn er op dit doelpunt voor Josef Rekem en Fredrik Edlund.
In het slotdeel vervangt Kevin van Looveren de onzekere en teveel rebounds gevende Matus Filo in het doel van Olympia. En Kevin heeft een mooie binnenkomer als hij een scherp schot van Tristan Senior onschadelijk maakt. Een cross check van Jan Jaap Natte belemmert HIJS in zin offensieve daden. Josef Rekem, de rots in de branding in de Haagse verdediging, berooft Stefan Krovina van een mooie kans. En even later is het weer die dekselse Tristan Senior. Hij omspeelt Marek Ziarny en scoort koel 7-1 (48.37). Assist waren er voor Francis Collin en (alweer) Fredrik Edlund. Daarna vallen er veel straffen. De meeste tegen Heist. Maar toch weet Olympia met drie tegen vier bijna te scoren, als een tip in van Rob Goris op een pass van Stefan Krovina net door Peter Seton onschadelijk wordt gemaakt. Dan moet HIJS brommen als zij met zes spelers op het ijs worden betrapt. Geof Brennagh en Vincent Morgan dringen dan flink op het doel, maar zonder succes. Peter Seton is en zekere sluitpost. Even later tikt een HIJS verdediger onnadenkend de puck weg. Pardoes op de stick van Vincent Morgan. En Vincent zegt: Dank u wel en tikt de puck in het doel, 7-2 op 56.28. De een na laatste actie is een solo van Jesse Heerema, die zwaar op de huid gezeten door Hes Roelofs niet tot scoren komt. De laatste actie komt op naam van Rob Goris. Die wild inslaat op Sven Karlsson. Hetgeen Rob een dubbele minor voor roughing en een tienminuten misconduct straf oplevert.

De zege gaat verdiend naar Den Haag. Ondanks dat zij slechts een licht veldoverwicht hadden, kwamen zij tot een maximale score. Matus Filo, die naar Bill Morgan vertelde net weer uit een dal was gekropen, had bepaald niet zijn dag. En het ontbreken van een viertal titularissen deed Olympia ook geen goed. Absolute toppers in het team van Den Haag waren Tristan Senior en Josef Rekem. Van Olympia maakten doelman Kevin van Looveren, ondanks zijn optreden van slechts twintig minuten, en verdediger Branislav Remen de meeste indruk op mij.

Foto's

Terug