Coupe der Lage Landen, 2005-2006
Amstel Tijgers - Phantoms Deurne 5-4 (0-3;2-1;3-0) (07-10-2005)

  Amstel Tijgers     Phantoms Deurne
Positie Nr. Naam   Nr. Naam
G 39 Yordan van Hoegee   20 Johan Phlippo
G 30 Tomas Kalousek <--   30 Emanuel Fredriksson <--
D 78 Alexander Schaafsma   19 Peter Bartek
D 3 Leo van den Thillart   21 Kaj Karttunen
D 14 Scott Farrell   13 Tim Vos
D 8 Maarten de Groot   29 Nils Vroemans
D 16 Mark Tanner   31 Anders Lindell
F 25 Anthony Blumer   33 Maros Bartek
F 12 Aaron van Leusen   32 Henrik de Geer
F 17 Bohuslav Subr   16 Don Geerts
F 20 Chris Eimers   19 Buck Rombouts
F 22 Jan Jaap Natte   28 Emil Tobiasson-Harris
F 92 Lamonte Polet   10 Sven van Buren
F 11 Marcel Kars   27 Jordy van de Locht
F 10 Robert Jongbloed   7 Jeroen van de Velde
F 27 Simon de Wit  

Bij Amsterdam ontbreekt leider Tommie Hartogs. Bij Deurne ontbreken verdedigers Christopher van der Haas en Kevin Maas en aanvallers Kenny de Ceulaer, Paul Kila en Kristof van Looy. Buck Rombouts van Deurne speelt als aanvaller! Coach Eddy de Clerck van Phantoms Deurne vertelt:"We zijn bij Phantoms op de Zweedse toer gegaan. Tsjechen en Slowaken waren bij ons en bij andere Belgische teams in trek. Maar tegenwoordig moeten zij een verblijfsvergunning hebben. En die krijgen bewoners van de nieuwe EU-landen niet zo gemakkelijk."

Amsterdam gaat meteen aan de slag. Zo is Simon de Wit al snel op avontuur in het aanvalsvak. Zijn schot wordt geweerd. Maar hij heroveert de puck achter het doel. Geen Phantom die hem aanvalt en hij schaatst naar de voorzijde van het doel. Hij mag vrij schieten, maar Deurne doelman Emanuel Fredriksson pakt het backhand schot. Een Amstel Tijger moet naar de strafbank, maar van een echt powerplay van Deurne is geen sprake. Neen, Lamonte Polet gaat op avontuur. Een stick save van de doelman moet eraan te pas komen om het gevaarlijke schot van Polet te weren. Maar uit het niets tovert Emil Tobiasson-Harris het eerste doelpunt van Deurne uit de hoge hoed, 0-1 na 2.49. Een paar minuten later splijt een pass van Henrik de Geer de Amsterdamse defensie. Op volle snelheid neemt Maros Bartek de pass aan, schaatst op het doel af, maakt een schijnbeweging en passeert doelman Kalousek ter rechter zijde, 0-2 na 5.27. Tijgers dringen steeds aan, maar stuiten op de voortreffelijke Zweedse doelman Emanuel Fredriksson of schieten naast. Een blast van Alexander Schaafsma gaat naast; een keihard schot van Jan Jaap Natte stuit op de blocker van de doelman. En opnieuw een powerplay voor Deurne als Jan Jaap Natte voor hooking naar de strafbank moet. Verdediger Kaj Karttunen test Kalousek, maar die blijft overeind. Dan begaat Tim Vos een vergrijp en hebben beide teams vier veldspelers. Na enekele seconden heeft Amsterdam een powerplay. De Tijgers blijven aanvallen, maar kunnen niet van de man meer situatie profiteren. Vervolgens verdwijnt Kaj Karttunen richting strafbank. Chris Eimers probeert het, maar zijn schot verdwijnt in de vanghandschoen. En opeens is daar de pijlsnelle Emil Tobiasson-Harris weg op links. Hij lift de puck rechtsboven in het kooitje, 0-3 na 16.38. Aaron van Leusen breekt door op links, maar deze kans wordt door de doelman gepareerd. De laatste kans van de periode is voor Alexander Schaafsma, maar de puck verdwijnt in de vanghandschoen van doelman Emanuel Fredriksson. Triomfantelijk steekt Emanuel zijn vanghandschoen in de lucht. Drie tegen nul voor Deurne na twintig minuten. De toeschouwers wrijven zich in de ogen, maar het scorebord geeft inderdaad 0-3 aan. De wereld staat op z'n kop voor de Amsterdamse supporters.

De tweede periode geeft een zeer eenzijdig beeld. Een dominerend Amsterdam dat beukt op het Deurnese doel. Jan Jaap Natte, Robert Jongbloed, Marcel Kars en diverse malen Leo van den Thillart en Anthony Blumer testen Fredriksson, maar het blijft 0-3. Er is meer dan een half uur gespeeld als Scott Farrell doorgeeft aan Aaron van Leusen, die tekent voor 1-3 na 31.16. Bij volgende aanval komt de puck uiteindelijk bij Marcel Kars terecht, die met een snelle polsbeweging scoort, 2-3 na 32.10. Assists zijn er voor Scott Farrell en Anthony Blumer. Toen had Amsterdam met dezelfde energie door moeten gaan. Maar de Tijgers laten de teugels enigzins vieren. Henrik de Geer en Sven van Buren krijgen kansen, maar stuiten op Tomas Kalousek. Dan heeft Maros Bartek in de linkerhoek van het aanvalsvak de puck. Hij geeft voor op Emil Tobiasson-Harris, die met een backhander raak schiet, 2-4 na 39.08. Vijf seconden voor het einde van de periode is er een straf tegen Marcel Kars.

In het slotdeel zijn er kansen bij de vleet voor Amsterdam. Marcel Kars, Bohuslav Subr en Anthony Blumer scoren echter niet. Don Geerts verrast dan bijna Tomas Kalousek. Maar nog net op tijd weet Tomas zijn schaats in de baan van het schot te stellen. De tijd tikt weg. Nadat Leo van den Thillart eerst met een backhand schot niet succesvol is, passeert hij met een slap shot van de blauwe lijn de Phantoms doelman, 3-4 na 52.45. Emanuel Fredriksson is woedend! Bohuslav Subr geeft door naar Aaron van Leusen, die op rechts de geheel vrijstaande Alexander Schaafsma bedient. En Alexander scoort de gelijkmaker, 4-4 na 55.56. Even is er een netelige situatie voor Tomas Kalousek. Schuifend op zijn buik probeert hij een puck te onderschepping. De puck maakt een raar sprongetje, maar gelukkig voor Tomas krijgt hij de puck tegen zijn masker op. In de tegenaanval bedient Aaron van Leusen Bohuslav Subr, die intikt voor 5-4 na 57.59. Even wordt het nog spannend, als Aaron van Leusen naar de strafbank moet voor slashing. Phantoms dringt aan. Maar verder dan een schot van Maros Bartek dat door Tomas Kalousek met moeite met zijn rechterschaats wordt geweerd, laat Amsterdam het niet komen, 5-4.

Gezien het gebodene een terechte uitslag. Maar wat had Amsterdam moeite met het taaie Deurne, dat zeer effectief op de counter speelde. En, niet in het minst, over een uitstekende doelman beschikt: Emanuel Fredriksson.

Foto's

Terug