2008-04-04 IJshockey-interland België - Nederland 3-5 (1-2;1-0;0-1)

  België     Nederland
Positie Nr. Naam   Nr. Naam
G 1 Bjorn Steijlen   30 Ian Meierdres
G 20 Kevin van Looveren   1 Casper Swart
D 2 Michael Distate   13 Nick de Jong
D 22 Jeroen Kustermans   24 Alexander Schaafsma
D 13 Tim Vos   14 Jordi van Oorschot
D 18 Nils Vroemans   22 Erik Tummers
D 19 Sami Lipsonen   25 Bjorn Willemse
D 23 Julien Zwickel  
F 21 Niki de Herdt   27 Simon de Wit
F 17 Don Geerts   10 Peter van Biezen
F 16 Vincent Morgan   7 Bert van de Braak
F 4 Niek Bottelberghe   15 Kevin Bruijsten
F 9 Dries Steijnen   23 Hans Kroon
F 5 Seppe Sysmans   6 Ivy van den Heuvel
F 15 Sjef Szarzysnki   21 Marcel Kars
F 14 Ward Szarzynski   20 Matt Korthuis
F 6 Mitch Morgan   12 Akim Ramoul
F 10 Sven van Buren   4 Steve Mason
F 8 Vincent Caemelbeeck   8 Bradley Smulders
F 7 Ben Vercammen   17 Bob Teunissen
F 11 Joris Peussens   19 Casey van Schagen

Bij Nederland vertoefden Diederick Hagemeijer, Phil Groeneveld, Chad Euverman nog in het buitenland vanwege Play Off verplichtingen. Doug Stienstra had een dagje vrijaf gekregen van coach Tommie Hartogs. Bij België ontbrak alleen aanvaller Dries Steijnen.
De Belgische bond had als hoofdscheidsrechter Benny Haxelmans en als linesmen Stanislav Perevoztchikov en Frederic Monnaie aangewezen.

De startende doelmannen zij respectievelijk Bjorn Steijlen en Casper Swart. In het begin van de wedstrijd domineert Nederland niet alleen optisch. Ze dringen af en toe flink aan, maar stuiten keer op keer op de briljante Belgische doelman Bjorn Steijlen. Alle aanvallen op zijn bastion weert hij effectief af, met legguard ,blocker en vanghandschoen. Zo worden schoten van de snel op doel inschaatsende Bradley Smulders (polsschot), een schot vanuit de slot van verdediger Simon de Wit en de inzet van Matt Korthuis, die links buitenom de Belgische verdediging heen schaatst voor het doel komt en vuurt, allemaal onschadelijk gemaakt door Bjorn. Ja, Kevin Bruijsten juicht al voor een doelpunt. De op links opschaatsende Ivy van den Heuvel had de op rechts meeschaatsende en ongedekte Kevin Bruijsten aangespeeld. Kevin tikt de puck in de lege hoek van het doel. Juichend rijdt hij om het doel heen. Maar tot zijn stomme verbazing heeft Bjorn Steijlen een miraculeuze redding gepleegd! Zo af en toe komt het Belgische team voor het doel van Casper Swart. Er zijn wat schoten op doel, maar die leveren voor de Nederlandse doelman geen problemen op. De technisch directeur van Phantoms Deurne spreek over een typische oefenwedstrijd van beide kanten.

In het tweede deel nog steeds de meeste actie voor het Belgische doel. De eerste Nederlandse aanval. Uit de draaiing schiet Matt Korthuis de 0-1 binnen na 20.44. De assists gaan naar hans Kroon en Casey van Schagen. Nog geen twee minuten later een hard schot van Marcel Kars. Via de zogenaamde five hole glijdt de puck langzaam over de doellijn. En het is 0-2 na 22.26. De helpers van Marcel waren Matt Korthuis en Jordy van Oorschot. Bij de volgende aanval geeft Bjorn Steijlen een rebound op een schot van Marcel Kars. Kevin Bruijsten verovert de puck, wijkt wat naar links uit, schiet en scoort. En na 23.01 is het 0-3. Overigens verdiende ook Akim Ramoul een assist op dit doelpunt. Bob Teunissen en Casey van Schagen denken beiden ookte scoren. Maar ditmaal is Bjorn Steijlen hun meerdere. Maar dan schaatst Kevin Bruijsten achter het doel langs en passt achterwaarts op Marcel Kars. Hij zet tweemaal in, maar de tweede maal is het wel raak. En het is 0-4 na 25.35. De andere assist was voor Bjorn Willemse. Nadat doelman Bjorn Steijlen een save maakte op een schot van Matt Korthuis schaatst hij naar de bank. Op 26.37 komt HYC-doelman Kevin van Looveren hem vervangen. Op 29.10 een hooking straf tegen Jordy van Oorschot. De belgische coach Gil Paelinck stuurt Joris Peusens, Ward Szarzynski, Jeroen Kustermans, Tim Vos en Sven van Buren het ijs op. Maar de ploeg komt niet tot een echt powerplay. Wel is er een goede kans voor Sven van Buren, maar de pass van Ward Szarzynski kan hij niet langs de uitschuifende legguard van doelman Casper Swart werken. Bijna is er een shorthanded goal als Steve Mason uitbreekt. Maar Kevin van Looveren is op zijn post en straalt veel zelfvertrouwen uit. Mede door een tweetal straffen o.a. tegen Niki de Herdt (slashing) blijft het gebeuren zich in het Nederlandse aanvalsvak afspelenen.

In het slotdeel vervangt Ian Meierdres Casper Swart in het Nederlandse doel. Mede geholpen door een powerplay kruipt de Belgische Nationale ploeg uit zijn schulp. Er zijn nu kansen over (o.a. Don Geerts, Tim Vos (schiet net over het doel heen)) en nogmaals Don Geerts, die net naast schiet) en weer (Hans Kroon ziet zijn backhand/deflectie net nast gaan en ook een solerende Kevin Bruijsten schiet net naast). Dan neemt ledier Joris Peusens het voortouw. Van links schaats hij voor het doel langs en schiet uit de draaiing. En het is 1-4 na 48.14. Ward Szarzynski en Sven van Buren verdienden assists op deze goal. Jordy van Oooschot speelt dan de in de slot geposteerde Hans Kroon aan, die koel scoort, 1-5 (49.33+ tweede assist: Bjorn Willemse). Maar de belgen blijven meespelen. En met een daverend schot van de linkerflank maakt Joris Peusens er na 50.38 2-5 van. De assists gaan naar Jeroen Kustermans en Ward Szarzynski. En even later bedienen de broerstjes Vincent Morgan en Mitch Morgan de snel op doel inschaatsende Ben Vercammen, die na 52.42 voor de 3-5 tekent. Er zijn daarna nog kansne aan beide zijden, maar het blijft bij 3-5.

Teams en fans van beiden zijden zijn treveden na afloop. Met name in het slotdeel kwam de match tot leven.

Foto´s volgen.

Terug