Belgische Bekerfinale 2012-02-05 - White Caps Turnhout - HYC Herentals 3-4

 

Een affiche gelijk het voorgaand jaar: Herentals versus Turnhout. Bij HYC de gekende opstelling. Bij de stertke van White Caps Turnhout stonden veel vraagtekens na het vertrek van een groot aantal buitenlanders en de komst een week geleden van een nieuw contingent imports die in een week tijd en na één vriendschappelijk duel meteen vol aan de bak moesten voor het grootste Belgische ijshockey-evenement. Enkelen vreesden al voor een debakel voor Turnhout en noemden een uitslag van 12-1 in het voordeel van HYC. White Caps had aanvaller Marek Ziarny ditmaal als verdediger opgesteld in deze match, waarbij 990 toeschouwers - uitverkocht huis - de ijspiste omzoomden.

De wedstrijd begon met de accenten van Herentals. Tyler Melancon (van links) en Joep Vercammen (in de slot) schieten echter beiden naast. Maar een echt veldoverwicht weet Herentals niet te bevechten. Want ook Turnhout staat zijn mannetje. In aanvallend opzicht is met name Mike Baslyk de smaakmaker. Beide doelmannen staan goed te keepen. Tomas Pek neutraliseert schoten van Don Geerts en Jimmy Ögren, terwijl zijn tegenover Joel Enlund de inzetten van Barry Horman (driemaal) en Mitch Morgan pareert. Dan na 10.57 een straf wegens slashing tegen Jimmy Ögren. De penalty killing unit van Turnhout bestaat uit Marek Ziarny Mike Baslyk, Don Geerts en Peter Bartek. HYC stelt daar Mitch Morgan, Vincent Mrogan, Barry Horman, Robert Lawrance en de nu als verdediger opererende aanvaller Tyler Melancon tegenover. Wel volgen wat plaagstootjes van Herentals, maar geen super powerplay. Het spel blijft op een neer golven. Al wordt wel duidelijk dat het samenspel bij HYC wat verzorgder is en Tyler Melnacon de grote aanvalsleiderrol op zich wil nemen. Peter Bartek en Jimmy Ögren komen nog gevaarlijk voor doel en aan de andere kant is Joep Vercammen enorm actief voor het Turnhoutse doel. Dan tegen het einde van de eerste periode een powerplay voor HYC. En ditmaal benut Herentals het numeriek overwicht optimaal. Vanuit de hoek van de baan geeft Mitch Morgan voor in de slot op Barry Horman. Baary mikt effectief op de linkerbovenhoek en scoort de 0-1 (18.34). En dan meteen weer een straf, ditmaal interference, tegen White Caps. Ward Szarzynski is de boosdoener en moet twee minuten brommen. Na ja, twee minuten. Joe Vetere schiet op de schaats van Vincent Morgan, die hoog in de slot staat geposteerd. Uit de draaiing verslaat hij doelman Enlund, 0-2 na 19.51. En hiermee is Ward na 61 seconden bevrijdt uit de strafbank.

Velen verwachtten daarna in het tweede deel een walk-over voor HYC. Maar onderwschat Turnhout nooit. En ik rekende op een positieve impuls van White Caps coach Sjef Szarzysnki. En zo geschiedde. Niels Oerlemans laat op rechts doelman Tomas Pek duiken. Als de bliksem schaats Niels achterlangs om ghet doel heen en scoort aan de andere kant, 1-2 (21.02). Marek Ziarny en Niels Oerlemans zijn dan dicht bij de gelijkmaker. En dit offensief van de withelmen verhevigd zich als HYC-verdediger Joe Vetere naar de strafbank moet. Maar doelman Pek vindt antwoorden op serieuze scoringskansen van Don Geerts en verdediger Dustin Korlak. Na de powerplay (25.32) is het meteen afgelopen met het overwicht van Turnhout. HYC neemt het heft in handen. Dat leidt tot de 1-3 (31.58) van Barry Horman. Alleen was aan de actie een niet gefloten offside van HYC-zijde voorafgegaan....... Dan meteen daarop een kolossale fout in de defewnsie van Turnhout. Bijna scoorde Barry Horman binnen tien seconden nog een doelpunt. In de tegenaanval schiet Mike Baslyk de puck vlak over het ijs in de rechterbenedenhoek voor 2-3 (32.54). De broers Morgan laten dan kansen liggen om noog voor de pauze een vierde goal bij te schrijven voor Herentals. Twaalf seconden voor tijd nog een straf tegen Dustin Korlak.

In de derde periode profiteert HYC voor de derde maal van een powerplay. Vincent Morgan schaatst de slot in, omspeelt twee tegenstanders en scoort, 2-4 (41.32). Don Geerts probeert de aansluiting te vinden, maar Tomas Pek staat paraat. En tussen alle straffen door is HYC het gevaarlijkst. Onder andere met een schot op de lat van Barry Horman. Na een time out van White Caps probeert Mike Baslyk fanatiek het tij te keren. En eindelijk na 59.19 lukt hem het doelpunt voor 3-4 . Maar ook met een zesde Turnhoutse veldspeler lukt het de ploeg niet om een verlenging af te dwingen.

Er zat meer lijn in het spel van HYC en daarmee was de bekerzege meer dan verdiend. Maar wat was Turnhout sterk opgetreden in deze match en met name het spel van de Slowaak Marek Ziarny nekoorde mij zeer. Schrijf Turnhout nooit af, want anders ben je de pineut.
MVP HYC: Vincent Morgan (keus Turnhout coach Sjef Szarzysnki)
MVP White Caps: Don Geerts (Keus Herentals coach Bill Morgan) (Overigens is Don Geerts werknemer bij het bedrijf van HYC-voorzitter Bert Vercammen!!!)
De persconferentie:
Ook Vincent Morgan wist dat HYC de tegenstander niet mocht onderschatten:"We startten niet al te best. Heel zenuwachtig. We wisten dat Turnhout met twee lijnen zou spelen. Onze taktiek was erop gericht om in de eerste twee perioden ze moe te spelen. En de match in de slotperiode te bezegelen." Tim Vos was inmiddels de tel kwijt geraakt van de hoeveelste bekerfinale dit voor hem was:"Ik weet het niet precies, maar ik geloof dat ik een stuk of veertien bekerfinales heb gespeeld. Een stuk of twee in Nederland met Tilburg en hier in België onder ander met Geel, Phantoms en Herentals. Een bekerfinale doet me niet zo veel. Maar een bekrfinale winnen des te meer. Dit is mijn vierde." En op de vraag of er leven is na de bekerwinst zegt Vincent Morgan:"De komende drie weken gaan we er vol tegenaan." En als uit een mond beantwoorden Ben Torremans en Vincent Morgan de opmerking en 'nu het kampioenschap' met:"Dat zou mooi zijn!" White Caps coach Sjef Szarzynski is een tevreden man en hij stelt:"Ik wist dat we goed voor de dag zouden komen. We hebben één week de tijd gehad om de nieuwe jongens in te passen. En dat klikte eigenlijk meteen. Ik heb hier en daar nog wel wat puntjes gezien die voor verbetering vatbaar zijn. Dus er is progressie mogelijk en dat belooft nog wat voor het kampioenschap. White Caps Turnhout voorzitter Guy van der Stuyft verklapt dat dit zijn laatste seizoen als voorzitter van Turnhout is:"Na dit seizoen is het gedaan. Misschien ga ik weer reizen, net zoals ik deed voordat ik het voorzitterschap op mij nam. Maar hoe je het wend of keert ik ben trots op het team en tevreden met het resultaat van vanmiddag. Overigens hebben we als ploeg ook internationaal heel wat goodwill gekweekt door onze prestaties bij de Continental Cup en daarmee België op de kaart gezet." En dan even terugkerend naar het nationale platform:"We gaan zeker proberen het kampioenschap van België binnen te halen, maar dat neemt niet weg dat HYC favoriet is."

FOTO´S

Terug