HYC Herentals rulez

Kampioenschap van België - Play-Offs match 3 2012-03-15 - HYC Herentals - Leuven Chiefs 7-1

 

De derde match in de best-of-five serie Play-Offs finale. En met een voorsprong van HYC van 2-0 in wedstrijden. Leuven moest nog steeds uitkomen zonder de langdurig gekwetste sterren Joris Peusens (blessure opgelopen tegen Den Haag) en de Canadees Olivier Bouchard (bovenbeenblessure).
Kurt Tops geeft zijn opinie over de match: "Normaliter moet Herentals winnen. Maar de ploeg heeft één tegenstander, namelijk HYC. Ze moeten de tegenstander niet onderschatten." Hoor ik de stadionspreekster nu zeggen "Welkom bij de laatste wedstrijd van het seizoen"? Maar ik had het verkeerd verstaan, want Kurt Vermylen wist te melden: "Nee de spreekster zei waarschijnlijk laatste wedstrijd van het seizoen."

De wedstrijd begon goed voor Herentals. Op de eerste echte aanval schiet Joep Vercammen vanachter de goallijn in de slot. De puck caramboleert het doel in voor de vroege openingstreffer, 1-0 an 1.02. Maar als Matti Huttamäki in de strafbank zit weten David Norström en Jeese Raekelboom zelfs aanvallende acties voor Leuven te ontplooien. Maar dan is het toch weer HYC dat het momentum pakt. De solerende Tyler Melancon schiet nog naast. Maar als diezelfde Tyler keurig afgeeft aan de op links naast hem schaatsende Ben Vercammen haalt laatstgenoemde verwoestend uit en scoort rechtsboven, 2-0 (6.28). Pierre Camelbeeck deelt namens Chiefs dan nog een plaagstootje uit. Maar de actie is er steeds voor de neus van Bjorn Steijlen. Buiten mijn gezichtsveld crashed Joep Vercammen. Hij blijft geruime tijd op het ijs liggen en moet daarna in de bank verder worden verzorgd. Hij zou niet meer aan de wedstrijd deelnemen. De congeniale " tweeling" Vincent en Mitch Morgan draaien met hun samenspel regelmatig de Leuvense defensie dol. Maar niet doelman Bjorn Steijlen, die doelpoging na doelpoging onschadelijk maakt. Leuven was niet bij machte HYC fors tegenspel te bieden. Er waren enkele uitvallen, maar de meeste schoten van de Leuvenaren moesten van te veraf komen. Aan de andere kant beukte HYC op het Leuvense doel. Maar ja voor dat doel stond Bjorn Steijlen en vandaar dat het na twintig minuten slechts 2-0 was.

Bij ontstentenis van Joep Vercammen kregen Yente Franssen en Wouter Willekens vanaf de tweede periode ruim ijstijd. Nadat Rob Lawrance tot driemaal toe achter elkaar Bjorn Steijlen op zijn weg vond is Mitch Morgan succesvoller. Vanachter de doellijn geeft Joe Vetere voor en Mitch rondt af, 3-0 (22.19). Matti Huhtumäki wordt dan door de arbiters bedacht met een interference straf. Kennelijk is Chiefs coach Jos Lejeune het niet met de arbitrage eens. Heftig gesticulerend om zijn woorden te onderstrepen bindt hij alle vier de arbiters aan zich. Maar de straf blijft gehandhaafd. En HYC profiteert. Een deflectie op een schot van de blauwe lijn van Jens Engelen dirigeert Ben Torremans hoog onder de dwarslat, 4-0 (26.40). En daarna weer eeen straf tegen Leuven. Ditmaal verdwijnt verdediger Mike Topic voor twee minuten naar de strafbank (30.14). Dat wil zeggen twee minuten. Ben Torremans bevrijdt hem op 31.53 van de strafbank. Ben scoorde vanaf de linkerflank namelijk een schitterend doelpunt voor 5-0 (51.53). Maar ook een HYC in topvorm kan eens een steekje laten vallen. Met één verdediger voor zich zetten Jesse Raekelboom en David Norström een een-twee op. En David kan de puck in het verlaten gedeelte van het doel schuiven, 5-1 (34.48). Dat brengt even wat leven in de offensieve kracht van Leuven. Met name verdediger Jordan Paulus meldt zich nadrukkelijk. Maar al vrij snel ebt de aanvasldrift van de Chiefs af en is daar het signaal voor de tweede thee.

In de derde periode Maakt HYC snel korte metten met Leuven. Jordan Paulus passt foutief en levert zo maar in bij Jens Engelen. Jens schiet meteen fulminant op het Leuvense doel en scoort, 6-1 (45.15). En nauwelijks ene minuut later duikt Mitch Morgan voor het doel van Bjorn Steijlen op. Hij heeft afspeelkansen, maar inschaatsend op het doel schoet hij zelf en scoort. En na 46.19 is het 7-1. Ben Vercammen en Lorenz Sneyers gaan op de powerplay voor 8-1, maar beiden stuitten op de doelman. De wedstrijd loopt naar zijn einde toe. Nog een laatste doelpoging van verdediger Tim Vos en de wedstrijd is gespeeld. HYC is ongeslagen kampioen van België geworden.

En met deze derde overwinning in drie duels in de best-of-five serie verovert HYC Herentals simpel het kampioenschap van België. Het bier en de champagne vloeien bij de Herentalse ploeg, de grote rode machine. Een prachtig team. En steeds kun je de roep om Joepie horen van de spelers. Joep Vercammen, met een flink aantal pleisters en verbanden in zijn gezicht, wordt door de feestende medespelers niet vergeten. Alleen heb ik een team (ook HYC) wel eens uitbundiger meegemaakt na het behalen van een kampioenschap of het winnen van een bekerfinale. Misschien was het de doordeweekse dag of toch het grote overwicht van HYC op zijn concurrenten?

Foto's

Terug