Statistiek en profiel van Miroslav Klein

Adres:

Miroslav Klein

Centrum 19

96001 Zvolen

Slowakije

Tel. 0042855361714

Fax 0042855320150

Miroslav Klein (verdediger) geboren te Kosice, Slowakije op 12-2-1963

1981/82 VSZ Kosice (Eerste Divisie,TSJ)02 00 00 00 00
1982/83 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1983/84 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1984/85 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1985/86 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1986/87 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1987/88 HC Dukla Topolcany (Tweede Divisie,TSJ)
1988/89 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1989/90 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1991/92 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1992/93 ZTK Zvolen (Tweede Divisie,TSJ)
1993/94 ZTK Zvolen (Extra Liga,SK)33 00 02 02
1994/95 Leuven Chiefs (Eerste Divisie,B)12 25 08 33 40
1995/96 ZTK Zvolen (Eerste Divisie, SK)
1996/97 Triglav Kranj (Eredivisie, SLO)36 11 11 22
1996/97 ZTK Zvolen (Eerste Divisie, SK)

ALLEEN ZIJN NAAM IS KLEIN

Zijn naam is Klein. Maar zijn daden "benne" groot. En dan is natuurlijk sprake van Miroslav Klein. De Slowaak in dienst van Leuven Chiefs. Miroslav kwam ter wereld in een van de Slowaakse ijshockeycentra, te weten Kosice. Voor de plaatselijke ploeg zette hij zijn eerste schreden op het gladde ijs. Hij gradueerde via de verschillende juniorenteams naar de hoofdmacht van VSZ Kosice. Een absoluut topteam van Tsjechoslowakije in die tijd. Helaas vonden de coaches hem net te licht voor dat team. Hij kreeg maar enkele shifts in twee wedstrijden van het seizoen 1981/82. Zijn debuut in de hoogste Tsjechische liga maakte hij uitgerekend in Bratislava bij het grote Slovan voor maar liefst 10.000 toeschouwers. Hij was helemaal niet zenuwachtig. Nee, hij was hypernerveus om voor zo'n groot publiek zijn kunnen te vertonen. Daarvoor moest hij wachten tot de derde periode, waarin hij een keer of vier op het ijs kwam en slechts eenmaal puckbezit had. Het seizoen daarop vond verdediger Miro onderdak bij ZTK Zvolen een team uit de Slowaakse nationale liga, oftewel de Tsjechische Tweede Divisie. Vijf seizoenen speelde hij ononderbroken voor ZTK. Inmiddels had hij ook zijn universitaire studie aan de Technische Universiteit van Zvolen (Technika Univerzita vo Zvolene) aan de faculteit houttechnologie met succes beëindigd. En dat betekende inlijving in het Tsjechoslowaakse leger. In die tijd hadden de militaire clubs het recht om rekruten aan te werven voor hun team. Dat gebeurde dan middels een trainingskamp à la National Hockey League. Aan het begin van het seizoen 1987/88 meldden zich zo'n 100 rekruten voor het ijshockey trainingskamp van het leger. Miroslav Klein was een van hen. De vijf beste spelers vonden onderdak bij Dukla Trencin van de Tsjechische Eerste Divisie. VTJ Dukla Topolcany lijfde Miroslav Klein in. Topolcany kwam in de Slowaakse Nationale liga uit. En derhalve was hij opeens tegenstander van zijn maten van ZTK Zvolen. Overigens had hij ook door VTJ Dukla Michalovce of HC Dukla Senica (destijds Derde Divisie) kunnen worden opgeëist. Na een seizoen Dukla Topolcany kon hij terugkeren bij zijn "burgerteam" ZTK Zvolen, omdat hij als afgestudeerde slechts een jaar militaire dienst hoefde te verrichten in plaats van twee jaar. Tot en met het seizoen 1993/1994 bleef hij ZTK Zvolen trouw. Overigens speelde ZTK tot en met seizoen 1992/1993 in de Tsjechische Tweede Divisie. Na de splitsing van Tsjechoslowa kije in Tsjechië en Slowakije, per 1-1-1993, kwalificeerde Zvolen zich voor seizoen 1993/1994 voor de Extra Liga, de hoogste Slowaakse divisie.

Voor het seizoen 1994/1995 had Miro wilde plannen. Een aanbod van de Slowaakse topclub AC Nitra legde hij naast zich neer. Want zijn horizon lag een eindje verder. Via een kennis in Canada wilde hij proberen een plaatsje te veroveren in de Amerikaanse East Coast Hockey League (ECHL). De staking van de NHL spelers gooiden roet in het eten. Want sommigen gingen in de minder importante profliga's spelen, de zogenaamde minor leagues, en blokkeerden zo het Amerikaanse avontuur van Miroslav Klein. Maar er bleek nog een andere optie te zijn voor de verdediger om in het buitenland aan de bak te komen. Een doorgewinterde supporter van ZTK Zvolen bezocht in de zomer van 1994 zijn Belgische vriend in Leuven. Waarbij zij ook en bezoek aflegden bij de ijsbaan in Haasrode. Al gauw lag er een vraag van Leuven Chiefs of de Slowaak niet de overgang van een goede Slowaakse speler kon arrangeren. Eenmaal teruggekomen in Slowakije belde de supporter onmiddelijk Miroslav Klein. Voor Miro was het een grote verrassing om door de bemiddeling van een tot dan toe voor hem onbekende persoon -inmiddels zijn beide heren bevriend geraakt- een plaatsje bij Leuven Chiefs aangeboden te krijgen. Uiteindelijk zij hij ja tegen het aanbod van de Chiefs en kwam het team versterken na de start van de competitie. Op zich is Miro heel tevreden met de club en zijn positie in het team. Hij kende het seizoen echter een groot probleem, namelijk heimwee. Want hij moest zijn vrouw en zijn driejarige dochter in Slowakije achterlaten.

Na het belgische jaar speelde hij met zijn 'Stammverein' ZTK Zvolen in de Slowaakse Eerste Divisie. En op een haar na -een ongunstig doelsaldo- mistte zijn team de promotie naar de Extraliga. Contacten in Slovenië brachten hem vervolgens voor het seizoen 1996/97 in het team van de vierde club van het land Triglav Kranj. Met Kranj maakte hij een succesvol seizoen door. Ook pikte hij het staartje van de play offs mee voor zijn ZTK Zvolen, na afloop van de Sloveense competitie.

--------------------------------------------------------------------------------------

Na de vriendschappelijke wedstrijd HIJS Den Haag (NL) versus Leuven Chiefs van 24 februari 1995 vroeg ik hem of hij ook het volgende seizoen de Leuvense kleuren zou gaan verdedigen. Maar over zijn plannen wilde hij niets zeggen. Overigens viel Miro, die als aanvaller opereerde, in de eerste periode van de match geblesseerd uit. Een opspelende lies hinderde hem zodanig dat hij vroegtijdig onder de douche stapte. Na afloop sprak Miroslav nog over zijn hobbies. Hij leest graag (boeken en tijdschriften) en bovendien heeft de cinema een magische aantrekkingskracht op hem. Bovendien is het zo dat vanwege de maatschappelijke omstandigheden in Slowakije erg veel Slowaken zich bezig houden met politiek. Miroslav Klein is daarop geen uitzondering. Alhoewel het bij hem niet zover gaat dat hij zelf de politiek in wil gaan.

Miro is een organisator en een stabilisator van een verdediging. Hij kan ook als vleugel spelen. Bovendien is hij een goed didacticus, die uitstekende resultaten kan behalen als jeugdtrainer en - coach.
Hij is bereid om op de bus te springen en naar België of Nederland te reizen om proefwedstrijden te spelen.
Uiteraard komt hij niet voor niets. Een redelijk salaris en huisvesting is voorwaarde voor het sluiten van een contract.

MAIL Hans

Terug naar IJshockey in België