Tigers Amsterdam - Smoke Eaters Geleen NL Superliga, 25-11-2000

Bij Geleen waren de buitenlanders weer present na de visa-problemen van afgelopen week. Wel miste men nog vaste krachten als Marcel Houben en Lambert Keulen. Bij Amsterdam was de nieuwe goalie Tom Vanderplas nog niet op het appel. Dieter van den Broeck hoedde het doel. En hij was de man die het team het nodige zelfvertrouwen bezorgde.
In de eerste vier minuten was het aftasten geblazen. Pas na vier minuten de eerste serieuse aanval. En die kwam van de zijde van Amsterdam. Frank Versteeg en Kristoff van den Broeck kwamen net te laat om de naast Geleen doelman Honore Loos vrij liggende puck in het doel te mikken. Dan even later. François Koehler lanceert met een geweldige pass Jeff Mead. Die mag zomaar door het midden alleen op Loos afgaan. En met een backhander lift Jeff de puck in de rechterbovenhoek, 1-0. Daarna pas de eerste echte aanval van de Eaters. Verdediger Jaroslav Sipek schiet loeihard op doel. De legguard van Dieter van den Broeck voorkomt erger voor de Amsterdammers. Geleen gaat door het oog van de naald als verdediger Ryan Esselmont slechts de paal treft met zijn schot tijdens een powerplay situatie. Resetka schiet daarna twee keer zeer goed op doel vanaf de blauwe lijn. Echter, de vanghandschoen en de stick van Dieter van den Broeck zijn hinderlijk in de weg. Shorthanded gaat John Larsson voor de Tigers op avontuur. Hij schaatst het aanvalsvak binnen en houdt de puck 'eeuwig' aan zijn stick. Inmiddels heeft Kristoff van den Broeck zich vrijgeschaatst voor het doel en krijgt de puck op een presenteerblaadje aangereikt, 2-0. Tijdens diezelfde shorthanded situatie breekt ook Mark Visschers door. Honore Loos verkleint de hoek echter adequaat en geeft de aanvaller geen kans. De laatste echte actie is een break van Marian Uharcek. Hij komt echter niet tot scoren. En de eerste periode is een feit. Een periode waarin Geleen niets heeft laten zien. Ze mochten van geluk spreken dat Amsterdam niet met meer doelpunten afstand hafd genomen.

In de tweede periode een sterk verbeterd Smoke Eaters aanvankelijk. Tijdens een powerplay verkort Petr Jezek tot 2-1 door in de korte hoek te scoren. Met name Jesse Raekelboom presenteerde zich in deze fase nadrukkelijk. Rene Kronenburg schiet dan zo hard op doel dat Joris Peusens, die in de schotbaan stond, krimpend van pijn neergaat. Gelukkig komt hij nog voor de tweede thee weer op het ijs. Dan de volgende situatie. John Versteeg schaatst op links. Hij passt de puck naar Mark Visschers, die van dichtbij kan intikken, 3-1. Vijf minuten later een shorthanded goal van diezelfde Mark Visschers, 4-1. In het tweede deel toonde Geleen zich wat strijdlustiger en kreeg je als toeschouwers het idee dat ze voor de zege gingen.

Vier minuten na de herstart had Marian Uharcek de 4-2 op zijn stick. Zijn schot stuitte echter af op de paal en kwam vrij in de goal crease te liggen. Met een alerte reactie (maar een wilde zwaai) werkt Dieter van den broeck de puck in de hoek. Maar dan zitten tegelijkertijd twee Amsterdammers op de strafbank. Echt powerplay van de Eaters! Bij vijf tegen vier scoort Marian Uharcek 4-2. Hes Roelofs heeft dan de kans om de zogenaamde 'aansluitingstreffer' te realiseren. Alleen voor Dieter van den Broeck faalt hij echter. Ryan Esselmont scoort daarop 5-2. Honore Loos biedt Patrick Finnegan de kans om door de 'five hole' te scoren, 6-2. Nog eenmaal probeert Geleen het. Marian Uharcek soleert en speelt de doelman geroutineerd uit, 6-3. Dan is er nog 1.47 te gaan. Tijd voor een time out dus! Coach Jos Lejeune laat doelman Honore Loos dan aan de kant. Maar dertig seconden later is het 7-3. John Larsson veroverde de puck en laveert door de Geleense defensie om een gaatje te vinden. En dat lukt hem. Honore Loos neemt zijn plek weer en. Met andere woorden de match is gedaan.

Foto's van de match

Filmfragment van de match (476 Kb in formaat mpg)

5.27 1-0 Jeff Mead (Arthur Pohlman, Manitas Demelinne)
13.19 2-0 Kristoff van den Broeck (John Larsson, Frank Versteeg)
21.13 2-1 Petr Jezek (P. Resetka, Jesse Raekelboom)
32.43 3-1 Mark Visschers (John Versteeg)
37.40 4-1 Mark Visschers (Shawn Redmond)
46.38 4-2 Marian Uharcek (Jesse Raekelboom, Petr Jezek)
50.52 5-2 John Larsson (Ryan Esselmont)
51.46 6-2 Patrick Finnegan (John Versteeg)
58.13 6-3 Marian Uharcek (Jaroslav Sipek)
58.43 7-3 John Larsson (Jeff Mead, Kristoff van den Broeck)
Toeschouwers (naar mijn schatting circa: 600
Straffen: Verschrikkelijk veel.

Back