Interland Nederland - België, 28-3-1999

Zoetermeer, aanvang 18.15 uur

Opstellingen:

  Nederland 
 Nr. Pos.  Naam Club
 30 G Marcel Nijland Flyers Heerenveen (Eredivisie)
 6 G Marcel den Hartog Tilburg Trapper (Eredivisie)
 3 D Leo van den Thillart Krefeld Pinguins (D, DEL)
9 D Carl van Neer Smoke Eaters Geleen (Eerste Divisie)
7 D Robert Prick van Wely Tigers Nijmegen (Eredivisie)
22 D Jacco Landman Flyers Heerenveen (Eredivisie)
18 D Rody Jacobs Tilburg Trappers (Eredivisie)
8 D Perry Muller von Czernicki Tilburg Trappers (Eredivisie)
15 D Marcel Houben Smoke Eaters Geleen (Eerste Divisie)
21 F Mark Visschers Tigers Nijmegen (Eredivisie)
11 F Simon de Wit Tilburg Trappers (Eredivisie)
26 F Erik Landman Flyers Heerenveen (Eredivisie)
28 F Ron Berteling Tigers Amsterdam (Eredivisie)
23 F Tom Hartogs Krefeld Pinguins (D, DEL)
5 F David Livingston Wiener EV (A, ÖEHL 1. Division)
24 F Al Raymond Smoke Eaters Geleen (Eerste Divisie)
17 F John Versteeg Tigers Amsterdam (Eredivisie)
20 F Chris Eimers Tigers Amsterdam (Eredivisie)
16 F Mark von Ranzow Tilburg Trappers (Eredivisie)
19 F Tom Speel Tigers Nijmegen (Eredivisie)
14 F Theo Krüger Tigers Nijmegen (Eredivisie)
Coach   Doug Mason (NL)

  België 
 Nr. Pos.  Naam Club
20 G Dieter van den Broeck Flyers Heerenveen (NL, Eredivisie)
30 G Bert van Meensel Leuven Chiefs (Eredivisie)
5 D Tom Dillaerts Leuven Chiefs (Eredivisie)
18 D Bart Leten Griffoens Geel (Eredivisie)
6 D Achim Lootens Aylmer Jr. B (Western Ontario Junior B Hockey League)
15 D Jef Swinnen Griffoens Geel (Eredivisie)
7 F Tim Bunyan HYC Herentals A/B (Junioren A/B Divisie)
10 F Bjorn Nuyts Griffoens Geel (Eredivisie)
23 F Wesley Serneels Olympia Heist-op-den-Berg (Eredivisie)
14 F Philippe Cools Phantoms Deurne (B, Nederlandse Eredivisie)
9 F Maarten Pellegrims Olympia Heist-op-den-Berg (Eredivisie)
16 F Ward Szarzynski Phantoms Deurne (B, Nederlandse Eredivisie)
21 F Kristoff van den Broeck (aanvoerder) Flyers Heerenveen (NL, Eredivisie)
24 F Sjef Szarzynski Phantoms Deurne (B, Nederlandse Eredivisie)
26 F Gil Paelinck Leuven Chiefs (Eredivisie)
Coach    Zlatko Hrelja (NL)

Een furieuse start van het Nederlands team. België, zonder de verdedigers Tim Vos (Tilburg), Gunther Cuylaerts (HYC Herentals), Mike Pellegrims (Adler Mannheim) en Buck Rombouts (Phantoms Deurne), aanvallers Joris Peussens (Phantoms Deurne) en Göte de Pillecijn (HYC Herentals) en doelman Bjorn Steylen (Phantoms Deurne), werd totaal overrompeld. In de eerste seconden schiet Tom Hartogs op het Belgische doel. Dieter van den Broeck voorkomt een doelpunt. Ook een tweede schot kan hij onschadelijk maken. Perry Muller von Czernicki schiet op doel. Uit die rebound komt de puck bij Robert Prick van Wely. Vanaf de rechterflank heeft hij een vrije schotbaan en hij vindt het net, 1-0. in de minuten daarna lijkt het wel powerplay van de Nederlanders. Zij pinnen de Belgen helemaal in hun verdedigingsvak vast. Slechts een enkele keertje lukt het de Belgen om in het aanvalsvak te komen. Steeds is daar b-junior Tim Bunyan bij betrokken. Maar er ontstaan geen gevaarlijke situaties voor het doel van Marcel Nijland. Dan brengt mark Visschers de puck in het aanvalsvak. Mark von ranzow speelt de puck door naar Jacco Landman, die met een wrap around scoort, 2-0. Nadat de Belgen zich wat aan het tempo hadden gewend kregen zij in de tweede en derde periode meer grip op het spel. En slotoffensief van Nederlandse zijde betekende toch nog een duidelijk overwinning voor Nederland c.q. een duidelijke nederlaag voor België.

{Philippe Cools scoort voor Belgie, 5-1}

Kristoff van den Broeck (21) heeft Jacco landman (22, liggend) omspeeld en geeft voor op Philippe Cools (14). Verdediger Rody Jacobs (18) kan de treffer van Philippe niet voorkomen, 5-1 na 24.17

Dan schiet Theo Krüger op doel. Een fraaie glove save van Dieter van den Broeck. Even later schampt een razend schot van Tommy Hartogs de lat. Maar even later komt de stand toch op 3-0 als David Livingston uit een scrimmage scoort. John Versteeg duikt dan opeens helemaal alleen voor de Belgische keeper op. Hij staat echter iets te dichtbij het doel om te kunnen scoren. Na zo'n minuut of tien gaat verdediger Tom Dillaerts op avontuur. Hij weet de puck tot in het aanvalsvak te brengen. maar de offensieve actie smoort. Dan na circa elf minuten de eerste echte aanval van de Belgen. De Belgische Canadees Gil Paelinck brengt de puck op. Hij passt diagonaal naar de op de linkerflank vrij schaatsende Bjorn Nuyts. Bjorn stoomt het aanvalsvak in en schiet meteen. De Puck springt op van de blocker van de Nederlandse doelman en vervolgens verdwijnt de zwarte schijf in de vanghandschoen.

{Ward Szarzynski in volle actie}

Ward Szarzynski in volle actie

Aan de andere kant valt echter het doelpunt. Tom Speel schiet in voor 4-0. Dan komen de Belgen wat meer uit hun schulp. Zij krijgen een beetje grip op het spel en het moordende tempo dat de Nederlandse ploeg produceert. Maar opnieuw schampt een schot van Tom Hartogs tegen de paal. Even later zorgt Simon de Wit alsnog voor 5-0. En de gevaarlijkste scenes spelen zich af voor het doel van Dieter van den Broeck. Die razend op moet passen als een schot via de schaats van Bart Leten het doel dreigt in te zeilen.

{Noodstop van Sjef Szarzynski}

Noodstop van Sjef Szarzynski

In het tweede deel moet Achim Lootens al snel naar de strafbank. Gil Alois Paelinck speelt zijn volledige routine uit en weet keer op keer het aanvalsspel van de Nederlanders te ontregelen. Dan brengt op links Kristoff van den Broeck de puck op. Hij geeft voor op Philippe Cools. Ondanks dat hij flink op de huid wordt gezeten scoort Philippe 5-1. De volgende grote kansen zijn dan echter weer voor nederland. Maar steeds blijft Dieter van den Broeck meester van de situatie. Zowel John Versteeg als Mark Visschers moeten in hem hun meerdere erkennen. Jef Swinnen moet twee minuten brommen wegens interference tegen Al Raymond. Geen nood. Gil Paelinck en Kristoff van den Broeck loodsen hun team door deze gevaarlijke periode heen.

{Kristoff van den Broeck trekt ten strijde}

Kristoff van den Broeck trekt ten strijde

In de derde periode dwingt Chris Eimers Dieter van den broeck tot een miraculeuse redding. Overigens trad Gil paelinck in het slotdeel meerdere malen als verdediger op. En er komen zowaar weer kansen voor de Belgische ploeg. Philippe Cools breekt door, maar kan net niet genoeg gewicht in de schaal leggen om ook nog een goed schot te kunnen afvuren. De hem achterop schaatsende Sjef Szarzynski neemt over maar schiet naast.

{Bart Leten (18) heeft David Livingston (5) van de puck geschaatst; Dieter van den Broeck kan redden}

Bart Leten (18) heeft David Livingston (5) van de puck geschaatst; Dieter van den Broeck kan redden

Dan bestraft Sven Bergman Bart Leten voor interference. Tom Hartogs zet de aanval op. Dieter van den Broeck lijkt te redden, maar Al Raymond prikt de puck voor 6-1 in het net. Simon de Wit leidt de volgende aanval. Tom Speel staat helemaal vrij voor het Belgische doel en schiet in voor 7-1. Precies 61 seconden na het zesde Nederlandse doelpunt. Dat alles als resultaat van een hevig slotoffensief, waartoe coach Doug Mason zijn mannen had opgeroepen.

Een tripping straf tegen Perry Muller von Czernicki levert geen Belgisch powerplay op. Neen, de Nederlanders pinnen hun tegenstander vast in het verdedigingsvak. TheoKrüger troeft met hard schaatsen en hard werken Kristoff van den Broeck af en scoort bijna shorthanded. Een ziedend slapshot van diezelfde Theo Krüger gaat via de stick van de inmiddels ingewisselde doelman Bert van Meensel naast. Uit de draaiing probeert John Versteeg te scoren. Zonder succes. De laatste actie is voor de oudste man op het ijs, de 41-jarige Ron Berteling. Achter het doel cirkelend speelt hij Tom Hartogs aan. Maar de stand blijft 7-1.

{Tom Dillaerts snelt Dieter van den Broeck te hulp}

Tom Dillaerts snelt Dieter van den Broeck te hulp

0.50 1-0 Robert Prick van Wely (Perry Muller von Czernicki); 3.37 2-0 Erik Landman (Marc von Ranzow, Mark Visschers); 7.57 3-0 David Livingston (Robert Prick van Wely); 11.46 4-0 Tom Speel (S. de Wit); 15.48 5-0 S. de Wit (Leo van den Thillart, Theo Kruger); 24.17 5-1 Philippe Cools (Kristoff van den Broeck); 50.06 6-1 Al Raymond (Chris Eimers, Tom Hartogs); 51.07 7-1 Tom Speel (S. de Wit, Theo Kruger)
Scheidsrechter: Natuurlijk Sven Bergman!

{Al Raymond contra Ward Szarzynski}

Al Raymond contra Ward Szarzynski

{Tom Dillaerts verdedigt tegen John Versteeg}

Tom Dillaerts verdedigt tegen John Versteeg

{Dieter van den Broeck snoert een paar riempjes vast; Sven Bergman ontgaat niets!}

Dieter van den Broeck snoert een paar riempjes vast; Sven Bergman ontgaat niets!

{Tom Dillaerts}

Tom Dillaerts

{Rody Jacobs houdt Sjef Szarzynski vast}

Rody Jacobs houdt Sjef Szarzynski vast

{Marcel Houben (15) komt te laat, maar Philippe Cools kan niet gevaarlijk worden}

Marcel Houben (15) komt te laat, maar Philippe Cools kan niet gevaarlijk worden

{Links Bart Leten, midden Tom Dillaerts en rechts Wesley Serneels}

Links Bart Leten, midden Tom Dillaerts en rechts Wesley Serneels

{Doelman Dieter van den Broeck}

Doelman Dieter van den Broeck

Terug