Interland Nederland - België, 1-4-2000

Den Bosch, aanvang 15.15 uur

Opstellingen:

  Nederland 
 Nr. Pos.  Naam Club
 30 G Marcel Nijland Flyers Heerenveen (Eredivisie)
 1 G Marcel den Hartog Tilburg Trapper (Eredivisie)
 3 D Leo van den Thillart Milaan (I)
6 D Robert van Laarhoven Red Eagles Den Bosch
9 D Peter Wagteveld Flyers Heerenveen
7 D Robert Prick van Wely Tigers Amsterdam
22 D Jacco Landman Flyers Heerenveen
18 D Rody Jacobs Tilburg Trappers
8 D Alexander Schaafsma Tigers Amsterdam
26  D Jeffrey van Iersel Tilburg Trappers
15 F Dennis ten Bokkel Tilburg Trappers
12 F Hans Kroon  Flyers Heerenveen
25 F Mark Visschers Tigers Nijmegen
11 F Simon de Wit Tilburg Trappers
26 F Erik Landman Flyers Heerenveen
14 F Siebold van de Werf Flyers Heerenveen
17 F Manitas Demelinne HIJS HOKIJ Wolves Den Haag
21 F John Versteeg Tigers Amsterdam
20 F Bob Theunissen Tigers Nijmegen
16 F Nick de Jong Tilburg Trappers
Coach   (NL)

  België 
 Nr. Pos.  Naam Club
1 G Bjorn Steylen Red Eagles Den Bosch (NL)
30 G Arnaud Cremer White Caps Turnhout
5 D Tom Dillaerts Leuven Chiefs
18 D Bart Leten Griffoens Geel
6 D Achim Lootens Bay State Breakers (VS)
15 D Jef Swinnen Griffoens Geel
8 D Francis Peetermans Griffoens Geel
21 D Kristoff van den Broeck HIJS HOKIJ Wolves Den Haag
13 D Tim Vos Tilburg Trappers (NL)
12 F Koen Hermans Smoke Eaters Geleen (NL)
25 F Joris Peussens Smoke Eaters Geleen (NL)
22 F Jesse Raekelboom Smoke Eaters Geleen (NL)
10 F Bjorn Nuyts Griffoens Geel
23 F Wesley Serneels Olympia Heist-op-den-Berg
14 F Philippe Cools Phantoms Deurne
19 F Pekka Vandenbeginne Leuven Chiefs
16 F Ward Szarzynski Griffoens Geel
17 F Aldo van den Aker Phantoms Deurne
24 F Sjef Szarzynski Griffoens Geel
26 F Gil Paelinck Smoke Eaters Geleen (NL)
Coach    Jan van Beveren

Scheidsrechter: Sven Bergman
Linesmen: De Boer en Van de Waarden

Vlak voor het begin van de match begeeft een glazen plaat van de boarding het. Grote problemen, want er zijn geen reserve glazen voorhanden. Als noodsprong wordt een grote houten plaat voor het gat in de boarding geplaatst. Maar dan start scheidsrechter Sven Bergman de match. Al vrij snel moet de lokale held Robert van Laarhoven naar de strafbank. De Belgen, zonder verdediger Buck Rombouts, kunnen de Nederlanders, zonder tal van azen (Tom Speel, Theo Kruger, Mark Bultje, Lester Arts en David Livingston) niet op de knieën dwingen. Neen, het doel van de startende Belgische doelman Bjorn Steylen komt onder druk te staan. Mark Visschers biedt John Versteeg (vrijstaand in de "slot") een kans, maar John schiet naast. Een tweede schot van John is het prooi van Bjorn Steylen, maar de rebound is voor Mark Visschers. Ook hij weet de puck niet onder te brengen. Ondertussen lukt het Tim Vos en co. niet om een goed powerplay op te zetten. Met een vrije schietbaan voor zich krijgt Dennis ten Bokkel de puck. Hij schiet echter de keeper aan en Bjorn zorgt dat hij geen rebound weggeeft. Dan na een minuut of acht de eerste serieuze aanval van de gasten. Als de bliksem gaat Jesse Raekelboom er op de rechterflank vandoor. Hij geeft voor op Koen Hermans, die echter de Nederlandse doelman Marcel Nijland op zijn weg vindt. Aan de andere kant schiet de als center opererende Alexander Schaafsma van de rechterflank voor het doel langs. Als ierdeeen zich al zo'n beetje gaat opmaken voor de eerste pauze komt Simon de Wit in actie. Hij geeft door aan Jacco Landman, die op zijn beurt passt op de geheel vrij naast het doel staande Robert van Laarhoven. Robert laat zich deze buitenkans niet ontnemen en scoort 1-0 na 18.53. Bijna is het voor de eerste thee 2-0, maar Jacco Landman ziet zijn schot afketsen op de lat.

{Bob Teunissen (Nederland) achtervolgt Jesse Raekelboom (België}

Jesse Raekelboom (22) Achtervolgd door Bob Teunissen

In de tweede periode hetzelfde aanvallende patroon van Nederland. Met zijn legguard zorgt Bjorn Steylen ervoor dat een schot van Peter Wagteveld in de hoek van de baan terechtkomt. Bob Teunissen heeft zijn vizier niet optimaal gericht. Hasn Kroon probeert het ook, terwijl Sven Bergman een straf aangeeft. Jef Swinnen cum suis veroevren de puck en Sven stuurt de als verdediger opererende Kristoff van den Broeck naar de strafbank. Tim Vos toont dan een staaltje penalty killing van de bovenste plank. Een hele tijd weet hij de puck bij zich te houden en hem aanvallende Nederlanders af te schudden. Totdat zij hem schaak hebben gezet. Tim stuurt dan met een ferm schot de puck naar de andere kant van de ijsbaan. Ook daarna komen Achim Lootens en zijn ploeggenoten niet in gevaar en de straftijd is effectief gedood. John Versteeg komt dan alleen voor het Belgische doel. Dan de volgende aanval van de gastheren. Dennis ten Bokkel voedt Robert van Laarhoven. Simon de Wit schaatst met de puck voor het doel langs en omspeelt de keeper met een backhander, 2-0 na 37.39. Korte tijd later geeft Ab Theunissen voor op Nick de Jong. Als een razende schaatst hij op de rechterflank op het doel af. Via de blocker van Bjorn Steylen belandt de puck in de korte hoek, 3-0 na 38.58.

In het slotdeel maakt Arnaud Cremer zijn opwachting in het Belgische doel. Arnaud moet meteen flink op zijn hoede zijn als Bob Theunissen een wrap around probeert. De puck gaat echter voorlangs. Dan komt de ploeg van coach Jan van Beveren uit zijn schulp. Het schot van Ward Szarzynski is echter het prooi van de vanghandschoen van Marcel Nijland. Het flitsende schot van de linkerflank van Philippe Cools mist zijn doel vanwege het uitschuifbeen van Marcel. Momenten later heftige strijd voor het belgische doel. vanuit een scrimmage schieten zowel Manitas Demelinne als Mark Visschers op het doel. Echter Arnaud Cremer blijft overeind. na 46.30 valt alsnog de 4-0. Rody Jacobs en Dennis ten Bokkel assisteerden schutter Simon de Wit. Een geweldige pegel van Siebold van de Werf maakt Arnaud Cremer onschadelijk. En in deze drukperiode van Nederland moet Jesse Raekelboom voor interfrence naar de strafbank. En weer is daar Tim Vos die fenomenaal optreed. Wesley Serneels weet zelfs de Nederlandse doelman te testen. Maar alleen voor Nijland schiet hij hem aan. Arnaud Cremer grijpt tweemaal krachtdadig in en voorkomt dat schoten van Jacco Landman en Dennis ten Bokkel zijn doel doorboren. Op 57.03 moet Siebold van de Werf naar de strafbank (high stick). Sjef Szarzynski en co. kunnen echter niet echt een vuist maken. De laatste gevaarlijker actie is van Wesley serneels als hij van links de slot binnen schaatst en afvuurt. De keeper is echter het eindstation en de eindstand is 4-0. De shut out voor Marcel Nijland.

{Nederland vs België}

Al met al een wedstrijd van een redelijk (niet hoogstaand zoals een jaar geleden). Met een uitslag die het spelverloop recht doet. "Sniper" Aldo van den Aker kon ditmaal niet zijn spreekwoordelijke doelpuntje meepikken.

Uit dit Belgische team zullen nog twee spelers afvallen voor de WK D Poule. Bij de race voor de positie van doelman gaat het tussen Dieter van den Broeck en Arnaud Cremer en bij de verdedigers tussen Jef Swinnen en Francis Peetermans.

Terug