Finale Play Offs Kampioenschap van Nederland Match 3 18-3-2005 - Amsterdam -Heerenveen 6-3 (1-2;2-1;3-0)

 

    Amsterdam Bulldogs
Pos Nr Naam
GK 1 Mark McARTHUR
GK 30 Yordan van HOEGEE
D 3 Leo van den THILLART
D 4 Tim den HEIJER
D 7 Jason SMITH
D 8 Maarten de GROOT
D 24 Karl DYKHUIS
D 44 Trevor SHERBAN (A)
F 11 Marcel KARS
F 12 Doug STIENSTRA
F 19 Mark BULTJE
F 20 Chris EIMERS (A)
F 23 Tommie HARTOGS (C)
F 27 Simon de WIT
F 92 Lamonte POLET
HEERENVEEN FLYERS
Pos Nr Naam
GK 29 Ruud van der HOLST
GK 33 Marcel NIJLAND
D 4 Robert STARKE
D 6 Dennis SCHREUR
D 8 Dave STAPPERSHOEF
D 12 Jeroen van OLPHEN
D 18 Paul KROON
D 22 Jacco LANDMAN (C)
D 44 Donald NICHOLS
F 5 Sander DIJKSTRA
F 7 James EASTER
F 10 Oleg TIMCHENKO
F 15 Jamie VISSER
F 16 Hans KROON (A)
F 17 Jaap KROON
F 19 Marco POSTMA
F 20 Matt KORTHUIS
F 21 Bert van den BRAAK
F 23 Erik LANDMAN (A)
F 27 Tyler PALMISCNO

De derde match in de serie best-of-five. Een beetje vuurwerk zou je dan wel mogen verwachten van beide zijden. Maar het leek wel of Heerenveen niet meer kon en Amsterdam niet meer wilde. De wedstrijd was dan een beetje vlak bij ijshockey is er natuurlijk altijd voldoende actie. Amsterdam natuurlijk zonder de bij het WK Junioren verblijvende Tony Demelinne. De eerste actie kwam van de kleinste man van het veld, Mark Bultje. Op links was hij doorgebroken. Maar hij was door de evrdediging wat in de hoek gedreven, maar wilde toch schieten. Uit een scherpe hoek vond hij Marcel Nijland op zijn weg. Meteen al een overtreding van Robert Starke (hooking) tegen Karl Dykhuis in de beginfase. Bulldogs coach Ron Berteling brengt dan Jason Smith, Trevor Sherban, Marcel Kars, Tommy Hartogs en Mark Bultje voor de powerplay. Maar het is allemaal niet overtuigend. Ja, zelfs een gevaarlijke situatie van de zijde van Heerenveen middels een machtig schot van de blauwe lijn van Don Nichols. Dan mag Maarten de Groot plaats nemen in de strafbank, ook voor hooking. En de Flyers beproeven de powerplay. Dat levert een gevaarlijk schot van Oleg Timchenko (puck rolt over het lichaam van McArthur naar boven en komt vervolgens weer in het spel terug) en een blast van Jacco Landman op. Dat laatste schot weet mark McArthur slechts met de grootste moeite onschadelijk te maken. Maar dan een redelijk goede aanval van de Amsterdammers. Marcel Kars en Leo van den Thillart bedienen Doug Stienstra vanuit de linkerhoek van de ijsbaan. Doug schiet hoog in de rechterhoek, 1-0 na 9.11. Heerenveen is niet uit het veld geslagen. Oleg Timchenko probeert het solo. Dwars door, over en langs iedereen heen laverend komt hij alleen voor McArthur, die uiteindelijk overwinnaar blijft. Aan de andere maait Karl Dykhuis voor doel over de puck heen en vindt Marcel Kars doelman Marcel Nijland op zijn weg. Overigens speelde Karl Dykhuis om en om in de verdediging en in de aanval. Dan een grandiose fout van doelman Mark McArthur voor zijn eigen doel deponeert hij de puck op de stick van Jacco Landman. Jacco zegt dankjewel en schiet met een polsschot de puck hoog in de touwen, 1-1 na 15.54. Marcel Nijland brengt dan met een fraaie butterfly save redding als Mark Bultje hard op doel schiet. Vlak voor de eerste thee brengen Jamie Visser en Oleg Timchenko de puck op links op en geven scherp voor op de op het doel inrijdende Jacco Landman. Met een hand houdt hij zijn tegenstander in bedwang. Met zijn andere hand voert hij zijn stick en tipt de puck in de rechterbovenhoek, 1-2 na 19.30.

In de tweede periode maakt Amsterdam het spel via Mark Bultje en Karl Dykhuis. Mark Bultje schaats naast het doel en geeft achterwaarts terug op Tommy Hartogs. Tommy veegt de puck haast ongezien hoog rechtsboven in de touwen, 2-2 na 23.19. Don Nichols probeert namens Heerenveen dan het een en ander te bewegen. Maar de glove van McArthur is snel. Dan moet Marco Postma naar de strafbank. voor high stick. Heerenveen coach Leigh Mendelson brengt voor de penalty killing Robert Starke, Don Nichols, Oleg Timchenko en Jacco Landman. Bulldogs Tommy Hartogs, Jason Smith, Chirs Eimers, Mark Bultje en Trevor Sherban vormen de powerplay unit. Hartogs test Nijland, maar de vanghandschoen van Marcel is sneller. Stienstra schiet naast en Lamonte Polet schiet de rebound van een schot van Maarten de Groot in het zijnet. En de straf is voorbij. Jacco Landman probeert dan McArthur te bedwingen. Zonder resultaat. Mark Bultje staat dan aan de wieg van de 3-2. Hij geeft mooi terug op de van links op het doel inrijdende Trevor Sherban, die Nijland met een droog, hard schot bedwingt op 37.47. In een melee van spelers voor het Amsterdamse doel komt de puck op de stick van Matt Korthuis. Hij deponeert de puck in de verre hoek, 3-3 na 38.42. De assists waren voor Robert Starke en Marco Postma.

In het slotdeel schampt een schot van Tyler Palmiscno de zijkant van de paal en is ook James Easter erg actief. Amsterdam bevrijdt zich uit de netelige situatie met een icing. Maar dan toch is het raak aan de andere kant. Simon de Wit voedt Mark Bultje, die op zij beurt passt op de tegenvallende Lamonte Polet. Met een polsschot scoort hij wel, 4-3 na 43.58. Nadat Paul Kroon hard op doel heeft geschoten volgt een opstootje. Nadat Bert van den Braak en Trevor Sherban naar de strafbank zijn verdwenen is er veel ijs voor de acht veldspelers. Mark Bultje en Karl Dykhuis krijgen mooie kansen, maar scoren niet. Gevoed door Lamonte Polet en Chris Eimers mag Mark Bultje alleen opstomen op links en hij scoort, 5-3 na 57.56. Na een time out neemt Heerenveen zijn doelman uit het spel. Daarop neemt Amsterdam enekele secondne later ook een time out. Als bij een aanval Oleg Timchenko over de puck heen maait vervovert Tommy Hartogs de puck. Hevig op de huiid gezeten ontworsteld hij zich aan zijn opponenten en op twee meter van het doel lanceert hij een gigantisch slapshot, 6-3 op 59.36.

De match is gedaan. Amsterdam is kampioen. Chris Eimers wordt tot meest waardevolle speler geselecteerd. En het is feest op de ijsbaan.

Voor mij waren de mooiste momenten de goal van Jacco Landman, die met een hand 1-2 scoorde en een splijtende veertig meter pass vanuit het verdedigingsvak van Jason Smith, die de puck precies op de stick van de middendoor brekende en op topsnelheid schaatsende Doug Stienstra deed belanden.

Foto's

TERUG