Een dagje Wereldkampioenschap 2005 Divisie I, Groep B - Eindhoven, Nederland 20 april, 2005

Een dag verlof opgenomen en dus tijd voor ijshockey live. In de stromende regen rijden we richting Eindhoven op woensdag 20 april 2005. Van te voren het programma bekeken hebbende een van interessantste WK-dagen. Op papier althans. Klokslag twaalf uur arriveren we bij de ijshal. Het is er nog erg stil. Wel lopen Mark Bultje en Leo van den Thillart door de bijna verlaten kantine. Prompt moet Leo zijn handtekening zetten, want stel je voor dat hij inderdaad na dit seizoen stopt als international. Opvallend veel Belgen aanwezig in de sporthal. Scheidsrechter supervisor Andre van der Avoirt loopt er rond en later verschijnt ook ex-international Aldo van den Aker op de tribune. Dan verschijnen de teams met Eesti en Lietuva op hun shirts op het ijs. De derby Estland - Litouwen staat als eerste op het programma. Hoewel de NHL-ervaren (van af 1996-97 achtereenvolgens actief voor Philadelphia Flyers, Montreal Canadiens en laatstelijk Washington Capitols) Litouwer Dainius Zubrus vertelde dat hij geen derby gevoel had was de derbysfeer bij beide teams en supporters duidelijk waarneembaar. Helaas was er maar een handjevol toeschouwers, waaronder naar mijn waarneming weinig Esten, maar des te meer Litouwers, tijdens deze match aanwezig. De Litouwers startten fel en scoren verdien 0-1. Pas na zo'n zes minuten de eerste redding van de Litouwse doelman Arunas Aleinikovas. Na zo'n minuut of tien krijgt Estland het spel een beetje in de vingers, maakt gelijk en benut een powerplay, 2-1. Andrei Makrov verschalkt op slimme wijze de Litouwse doelman en het is kort na de hervatting 1-3. Enigszins geholpen door een Estse verdediger komt Litouwen terug tot 3-2. Een powerplaydoelpunt van Eduard Valeullin brengt Estland op 4-2. Aangevoerd door Dainius Zubrus, die scoorde, komt Litouwen net voor de tweede thee terug tot 4-3. Dat is de opmaat voor een boeiend slotdeel waarin Rainer Palu 4-4 scoort. Na zestig minuten staat die stand nog steeds op het bord. Een gelijkspel is de terechte uitkomst van dit duel.
Beduidend minder interessant en ook met meer overtredingen en irritaties is het duel Frankrijk versus Roemenië. Algemeen beschouwde men de Roemenen als de zwakke broeders van deze divisie. Het gebrek aan kwaliteit vertaalde zich in een niet geheel frisse speelwijze. Frankrijk is oppermachtig in dit duel. Massaal valt de ploeg aan. Mede door een straf tegen komen de Roemenen pas na vier en een halve minuut tot de eerste aanval. De Fransen worden fanatiek aangemoedigd door een groepje supporters uit Rouen. Een volumineuze dame heeft zich in een zwart Rouen shirt gehesen. De naam van de speler begint met groen. Als wij belangstellend haar rug bekijken draait zij die helemaal naar ons toe en zien de volledige naam: Groeneveld en een handtekening van Phil eronder. De nationale Nederlandse doelman speelde bij Rouen en ook Marcel Kars is geen onbekende bij die Fransen. Overigens hebben zij een trom bij zich en twee vrouwen hebben klapplankjes. Daarmee ondersteunen zij luid hun gezangen, die zij bijna gedurende de hele match ten gehore brengen. Allez la France, encore plus fort etc. etc. Het geheel van geluid gaat een Nederlander op de zenuwen werken. Tevergeefs probeert hij in het Nederlands de groep tot stilte te manen. Hoewel af en toe bij mij ook de oren tuitten heeft het wel wat vind ik. Beter dan een grafstemming van een publiek dat geen emotie toont.
Maar verder over de match. De Franse krijgen menig powerplay in de schoot geworpen. Maar ondanks een groot veldoverwicht wil het scoren bij de Fransen niet lukken. Tot valk voor de eerste thee als François Rozenthal een rebound binnen werkt.Dan scoren de Fransen binnen twee minuten driemaal, komen op 4-0 en jagen en passant Viorel Radu naar de spelersbank. Adrian Catrinoi vervangt hem in het Roemeense doel. Dan valt er toch nog een Roemeens doelpunt. Robert Cazacu geeft van achter de doellijn voor en via een Franse stick verdwijnt de puck achter doelman Fabrice Lhenry. In het slotdeel zijn de Fransen niet meer geïnspireerd aan het werk. Dat doet de coach besluiten om, halverwege het slotdeel een time out te nemen. Dat helpt want er volgen twee doelpunt. Op 56.56 bepaalt Xavier Daramy de eindstand op 6-1.
Na een wandeling buiten - het is prachtig weer geworden - is het snel positie kiezen op de tribune voor Nederland versus Italië. Voor Nederland staat Phil Groeneveld in het doel. Tegenover hem staat eveneens een Canadees, Jason Muzzatti. Na 13 seconden moet Phil al zijn eerste stop maken.. Even later kaatst verdediger Michele Strazzabosco net naast. John Parco probeert een wrap around. Maar via de stick van Phil gaat de puck huizenhoog over. Dan wordt David Livingston flink aangepakt. Hij verliest een handschoen en zijn helm. Hij lat echter na om het bandje van de helm vat te maken. De scheidsrechter is onverbiddelijk. Twee strafminuten wegens illegal equipment. Tijdens de straftijd moet Phil, menige puck onschadelijk maken. Het gevaarlijke schot van Giorgio de Bettin pareert hij met zijn legguard. Maar ook Matteo Molteni en John Parco nemen Phil Groeneveld flink onder vuur. En eigenlijk kan Nederland daar helemaal niets tegenover zetten. Ook als Andre Signoretti wegens interference tegen Doug Stienstra naar de strafbank moet kan Nederland geen powerplay opbouwen. Alleen Tommy Hartogs komt bij een break op links tot een gevaarlijk schot. Aan de andere kant is het steeds weer de verdediger Strazzabosco die van de blauwe lijn mag knallen. Maar gelukkig is Phil in topform. Chad Euverman schept een serieuze kans. maar stuit op Muzzatti. Pas tegen het einde van de periode komt Nederland uit zijn schulp. Lamonte Polet en Chad Euverman zetten de accenten. De aangeslagen Simon de Wit gaat voortijdig naar de kleedkamer, maar is er na de pauze gewoon weer bij. Duikend moet Phil een schot van Guiseppe Busillo onschadelijk maken, die daarvoor twee Nederlandse verdedigers omspeelde.
Al rap na de hervatting moeten Leo van den Thillart en Guiseppe Busillo naar de strafbank wegens roughing. Stefan Zisser lost dan een verdekt schot die Phil maar met grote moeite kan keren. Dino Felicetti moet dan boeten voor roughing. Maar geen echt powerplay voor Nederland. Nee, aan de andere kant is het Stefan Margoni die tijdens een break bijna scoort. Diezelfde speler moet dan op 27.48 naar de strafbank voor slashing. Giorgio de Bettin geeft door aan Justin Peca, die hard tegen de legguard van Groeneveld schiet. John Parco heeft zich goed gepositioneerd en schiet de rebound binnen, 0-1 na 29.07. Korte tijd later moeten Lamonte Polet en Mario Chitarroni naar de strafbank. Lamonte voor twee - en Mario voor vier strafminuten. Op een gegeven moment staan alle veldspelers gegroepeerd voor het Italiaanse doel. Uiteindelijk krijgt Mark Bultje de stick goed tegen het rubber en scoort 1-1 na 31.45. Een cross check tegen het hoofd van Mark Bultje betekent voor Florian Ramoser de gang naar de strafbank. En weer zijn het de Italianen die het gevaarlijkst zijn. De gedurig van de blauwe lijn slappende verdediger Michele Strazzabosco vuurt weer een van zij granaten af. Maar zoals steeds heeft Phil Groeneveld het laatste woord.
In de derde periode heeft eerst Tommy Hartogs en daarna Chad Euverman de 2-1 op hun stick , waarbij met name de kans voor Chad groot was. Maar Muzzatti redt. Daarna volgen een hele reeks straffen. Nederland strijdt voor wat het waard is. Een het publiek begint ook wakker te worden en scandeert: Holland! Holland! Maar de Hollandse aanvalsgolven ebben weg en voor het sluiten van de markt is Italië weer de gevaarlijkste ploeg. Maar rots in de branding Phil Groeneveld pareert schoten van Dino Felicetti en Justin Peca en redt het 1-1 gelijkspel voor Nederland.
Na dit gelijkspel natuurlijk geen volkslied, die dag had alleen het Franse volkslied geklonken, maar wel de MVP van beide ploegen. Voor Italië was dat doelpuntenmaker John Parco en voor Nederland de hardwerkende Marcel Kars. Na nog wat napraten is de hal plotsklaps zo goed als verlaten en rijden wij onder de bijna volle maan huiswaarts. Met nog in gedachten de twee topwedstrijden, die beiden in een gelijkspel eindigden.

Foto's volgen

Back