Eredivisie Kampioenschap van Nederland 15-12-2006 - Den Haag - Heerenveen 4-3 (1-1;1-1;2-1)

Als constatering vooraf. Het was geen kwalitatief hoogstaande wedstrijd, maar het is en blijft ijshockey. Een boeiend gebeuren op het ijs, met veel actie. En ook nog een gelijkopgaande strijd! Beide ploegen waren uiteraard enigzins gehandicapt (Den Haag - Tony Demelinne en Heerenveen - Zahir Hup en Kevin Bruijsten) door afwezigheid van de Nationale U20 spelers (WK).

De wedstrijd begint met een "knal". Jan-Jaap Natte geeft voor en van rechts prikt Matt Armstrong de puck achter doelman Kelly Shields, 1-0 na 1.58. Niet lang daarna wordt James Easter betrapt op het vasthouden van de stick. Met een man meer belaagd Heerenveen massaal het doel van Emil Lundgren. Andrey Levitin schiet van de linkerflank. Justin Bekkering probeert het met een screened shot. Via Brad Wanchulak komt de rebound terecht bij verdediger Corey Sabourin, die uithaalt en scoort, 1-1 na 5.46. Een powerplay goal dus. Dan is er weer korte tijd verhevigde druk op het Heerenveense doel. Maar veel verder dan een schot tegen de keeper - na een drie tegen een actie - van Marijn den Dulk komt de HIJS niet. Want dan is er een straf tegen een Hagenaar. Don Nichols is dan de man die de Heerenveners voorgaat in de strijd. Zelf ziet hij een polsschot geweerd door doelman Lundgren. En Garrett Winder deflecteert een schot van Corey Sabourin net naast. Nadat Wesley Hendirks geen geluk had met een verdekt schot leggen de Flyers een mooi aanvalspatroon neer. Casey Bartzen geeft goed voor op Marco Postma. Maar de butterfly van de uitstekend keepende doelman Lundgren voorkomt erger. Overigens keepte hij uitstekend, maar maakte wel een paar domme fouten. Deze hadden voor HIJS geen nadelige gevolgen. Maar als je als doelman als laatste man te lang wacht met afspelen dan kan de tegenstander je wel eens te snel af zijn. Waarvan akte. De laatste gevaarlijke actie van de eerste periode is van HIJS verdediger Lou di Masi. Hij schiet op een verassend moment keihard van de rechterflank. Kelly Shields is de situatie echter meester. Op de tribune hoorde ik steeds achter me roepen door een Haagse supporter: "Gaan ze (Den Haag - red.) nu alweer wisselen? Wat is dat voor een coach? Nee, dan Pat Adair dat was pas een speler" (Pat Adair was een superster van een jaar of veertig geleden - red.).

De start van het tweede deel is nogal rommmelig. Het duurde zeker vijf minuten voordat er een uitgespeelde aanval te zien was. Maar dan gaat de arm van scheidrechter Johnathan Morrison de lucht in ten teken van een komende straf tegen een Flyer. Jan-Jaap Natte speelt de puck door naar James easter, die koel scoort, 2-1 na 25.39. Marco Postma staat dan scherp in de slot, maar zo scherp dat hij vanuit de voorzet de puck niet meer kan spelen. Hij leunde als het ware tegen de doelman. Maar even later is het toch Marco Postma die succesvol is, 2-2 na 26.50. Jeroen van Olphen en Corey Sabourin verdienden een assist op deze goal. Dat maakt nieuwe krachten vrij bij de Friezen. En zij voeren de druk op het doel flink op. Maar Brian Ballman kan zijn eigen rebound niet onder brengen en de backhander van Brad Wanchulak gaat voorlangs. Andrey Levitin schiet uit de draaiing net naast. Dan weer een domme fout van Emil Lundgren. Hij slasht een Heerenvener die naar zijn idee te dicht voor zijn doel lang schaatst. En dat betekent natuurlijk twee minuten. James Easter zit de straf uit. Andri Salomonson ageert dan sterk tijdens een aanval in het Heerenveense vak en lokt een straf uit. Corey Sabourin moet voor hoooking naar de strafbank en de partijen staan met vier tegen vier veldspelers tegenover elkaar. Jan-Jaap Natte schiet dan ver naast en de Friese goalie Shields keert schoten van Terrence Heighton en Matthew Moore. Dezelfde Haagse supporter: "De muziek (hits van circa dertig/veertig jaar geleden - red.) is vanavond het beste hier."

Ik heb mijn positie op de tribune nog niet ingenomen of Matthew Moore schiet de puck met een boogje van links op de blauwe lijn richting doel. En tot verrassing van iedereen scoort hij, 3-2 na 40.20. Haagse supporter:"Schrijf maar op, je bent te laat". James Easter neemt Kelly Shileds onder vuur en Hans Kroon doet dat bij Emil Lundgren. Maar beide doelwachters pareren fraai. Wesley Hendriks (HIJS) en Marco Postma (Flyers) moeten dan kort na elkaar de gang naar de strafbank maken. Dat biedt ruimte voor o.a Terrence Heighton, Jan-Jaap Natte en aan de andere kant Brad Wanchulak. Maar doelpunten blijven uit.Daarna volgen diverse straffen, maar dat leidt van beide zijden niet tot overtuigend powerplay. Als Terrence Heighton dan een mooie pass van James Easter niet kan verzilveren is het aan de andere kant Casey Bartzen die shorthanded na 57.20 de 3-3 gelijkmaker laat aantekenen. Kort daarna wisselt Heerenveen wat ongelukkig. Jan-Jaap Natte, vrij ana de blauwe lijn, krijgt de puck aangespeeld. Hij speert richting doel en deponeert de puck hoog linksboven tegen de touwen, 4-3 na 58.59 (assist Ray Gallagher). Op 59.06 verlaat Kelly Shields het speelveld voor een zesde veldspeler. Andri Salomonson ziet op een gegeven moemnt geen andere uitweg dan een icing te forceren. Op 59.16 volgt dan nog een time out aangevraagd door heerenveen coach Brian de Bruyn. Maar in plaats van voor het Haagse doel vind alle actie plaats achter het Haagse doel. Marco Postma en Brian Ballman nemen het Haagse doel dan nog op de korrel. Maar Emil Lundgren redt de zege voor HIJS, 4-3.

Eigenlijk was een gelijkspel een betere afspiegeling geweest van de krachtsverhouding tussen Den Haag en Heerenveen. Maar voor de Haagse supporters is een nipte thuiszege natuurlijk wel zo fin. Na afloop was er een dikke zoen van zijn wederhelft voor de Haagse coach Alexander Jacobs.

 

Foto's

TERUG