Eredivisie Kampioenschap van Nederland 02-03-2008 - Den Haag - Heerenveen 2-3 (1-1;0-0;1-1;0-1)

Semi Finale wedstrijd vier uit de best-of-seven serie

Aan de zijde van Heerenveen ontbrak Marcel Postma. De geschorste spelers John Hecimovic (HIJS) en Alexander Ivanov (Flyers) ontbraken natuurlijk so wie so.

De wedstrijd begint echt met de onderschepping van een Friese pass door Jan Bohac. Hij schaatst snel (want dat kan hij) het aanvalsvak binnen, maar schiet dan ontstellend zwak op doel. De volgende kansrijke actie is op touw gezet door Jan-Jaap Natte. Hij bedient de in de slot geposteerde Paul Vincent op maat. Maar Vincent maait over depuck heen. Dan een straf tegen gast Jacco Landman van de Flyers. HIJS komt niet toe aan powerplay, want de vier Heerenveeners pinnen de gastheren in hun verdeigingsvak vast. En forceren zelfs een straf. Henrik Söderqvist moet brommen wegens hooking. Het spel golft op en neer en na een fors schot van Erik Landman, die over schiet, is het Alan van Bentem die vuurt en Tim Kelleher dwingt tot een fraaie redding. Van de Heerenveense zijde vuurt Andrey Levitin een kanonskogel op doel af. Hij ziet echter zijn schot gekeerd middels de blocker van Sami Heinonen. Den Haag heeft dan een drie tegen een aanval. De puck voerende Paul Vincent geeft niet af en schiet zelf. Hij schiet de Kelleher aan. Alan van Bentem moet dan voor elbowing naar de strafbank. Een knal van de blauwe lijn van Justin Bekkering vindt geen doel. Doelman Tim Kelleher slaat dan met zijn stick op het ijs ten teken van de naderende terugkeerde van de Haagse zondaar. Doordat vele toeschouwers hierdoor waren afgeleid misten zij het doelpunt van Mike McCarthy, die een pass van Erik Landman converteerde. 0-1 na 9.11. Tijdgelijk met de terugkeer van Van Bentem. Grote vreugde bij het Friese deel van het publiek. Nadat Erik Landman vlak voor doel een centering pass mist zijn de Hagenaars aan de beurt, middels James Easter. Flyers kapitein Hans Kroon krijgt een rebound op zijn eigen backhander, maar via de keeper gaat de puck naast. Een schot van Steve Howard wordt door Paul Vincent van richting veranderd en het is 1-1 na 16.39.

In de tweede periode meldt de Haagse verdediger Steve Howard zich nadrukkelijk met de aanval. Op een gegeven moment zitten Jolke Balt en John Gordon samen op de strafbank. Met behulp van Tim Kelleher, die schoten afweerde van Steve Howard en Jan Bohac, blijft Heerenveen overeind. Daarna mag Paul Vincnet alleen op de doelman afgaan. Op knullige wijze evrspeelt Vincentn de kans en kwaad slaat hij zijn stick doormidden op de boarding. Bij een twee op een ziet Alwin Assenberg helaas de vrijstaande Oleksandr Panchenko over het hoofd. Het schot van Alwin wordt simpel gekeerd door Heinonen. Oleksandr Panchenko mist net het net met een diagonaal schot van de linkerflank. En even later Is het diezelfde Panchenko die doelman Heinonen tot een glove save dwingt. Ook de Hagenaren hebben een paar kansjes, maar de periode sluit doelpuntloos.

In het derde bedrijf test James Easter Tim Kelleher. Maar de vanghandschoen is het snelst. Erik Landman schiet de keeper aan. Maar dan verdedigt Den Haag slecht uit en vervovert Oleksandr Panchenko de puck. Hij snelt op het doel af, maakt een schijnbeweging en scoort, 1-2 na 44.43. Dan benadert Jan Bohac doelman Tim Kelleher onheus en Jacco Landman doet dat bij doelman Sami Heinonen. Beide spelers krijgen een verwijzing naar de strafbank. Bij een snelle aanval geeft Anton Butochnov van achter de doellijn voor op Alan van Bentem, die prompt de puck tegen de touwen jaagt, 2-2 gelijk op 48.10. Daarna zit voornamelijk Den Haag in de strafbank, gedurende enige tijd zelfs met twee man sterk. De offensieve kracht van Heerenveen komt tijdens de powerplays met name van de verdedigers Oriel McHugh en John Gordon, die met afstandsschoten de Finse doelman testen. Ook Andrey Levitin stuit op Heinonen, die de butterfly perfect beheerst. Dan gaan de laatste twee minuten in. Andrey Levitin zit in het zondaarsbankje en moet toekijken. Den Haag drukt enorm aan. Tot tweemaal toe denkt Jan Bohac met een polsschot te scoren. Maar leunend met een knie op het ijs moet hij tot zijn verbazing constateren, dat Tim Kelleher zijn meerdere is. Ook Alan van Bentem heeft een zeker lijkend doelpunt op zijn stick, maar weer redt Kelleher spectaculair.

En dan is er een verlenging van vijf minuten volgens het plotselinge dood principe. Jan Bohac en Robert Horak vuren beiden op doel. John Gordon doet dat aan de andere kant. Dan een snelle aanval over rechts en Michael Nason beslist de match na 62.52, 2-3. En brengt de stand in de best-of-seven op 3-1 in het voordeel van Heerenveen Flyers.

Bij Heerenveen viel mij met name Oleksandr Panchenko positief op. Bij Den Haag was dat de verdediger Steve Howard.

 

Foto's volgen

TERUG