Eerste Divisie Kampioenschap van Nederland 08-11-2008 - HIJS HOKIJ Wolves Den Haag (2) - Smoke Eaters Geleen 2 10-4 (2-0;7-2;1-2)

Aan de zijde van Geleen 2 is Marcel Houben niet meegereisd naar Den Haag. Ten opzichte van de voorgaande match zijn extra Hendrik Giesbers en Bob Nijsten beschikbaar voor speler/coach Risto Mollen. Bij Den Haag 2 ontbreekt Ben Rurup door ziekte. Tony Demelinne nam de plaats van zijn broer Manitas in (onder hetzelfde shirtnummer 13). In plaats van Jason Sardarkhan droeg Jimmy Raats het shirt met nummer 15. Ten opzichte van het voorgaande duel gaven extra Danny Bood en Willy Schut acte de presence in het team van coach Kristoff van den Broeck. De startende doelman van de Eaters is Rowan Delil. Terwijl bij HIJS Clint Soer tussen de pijpen plaats neemt.

De wedstrijd begint niet bepaald tam. Al na twintig seconden stuurt de scheidsrechter Roger van de Waarden HIJS-speler Marco Kronenburg naar de strafbank (elbowing). De ploegen moeten beiden even hun draai vinden. De eerste echt gevaarlijke actie ontvouwt zich als Willy Schut gaat soleren. Maar een adequate legsave van doelman Rowan Delil voorkomt de 1-0. Pas na enkele minuten de eerste echt gevaarlijke aanval van de Limburgers. Maar zelfs tijdens een Geleens powerplay laten de Limburgers zich in hun eigen vak opsluiten. Bas Britstra, Nicky van Zon, Tony Demelinne en Pascal van de Velde vallen aan alsof het een lieve lust is en Den Haag een powerplay heeft in plaats van het gewoonlijke noeste penalty killing. Maar later is het Jimmy Raats, die opkomend op de linkerflank met een diagonaal schot in de rechterbenedenhoek scoort. 1-0 na 9.45, met assist voor Willy Schut en Marco Bommezijn. Door het midden stormt Geleens Pascal Vijgen richting het Haagse doel. Van dichtbij vuurt Willem Kneepkens een flitsend schot af. De blitz snelle glove van Clint Soer doet iedereen verbaasd staan. Aaan de andere zijde van de arena geeft Danny Bood van rechts voor op de in de slot volledig vrijstaande Tony Demelinne. Die aarzelt geen tinede van een seconde, 2-0 na 13.53. Aanvoerder Jasper Kick kreeg ook een assist bijgeschreven.

In de tweede periode heeft Willy Schut slechts twintig secondne nodig om voor de 3-0 te zorgen. Een powerplay doelpunt. Korte tijd later moet Jonthan Rijmenants naar de strafbank. Eerst breekt Jasper Kick uit. Rowan Delil grijpt de puck met zijn vanghandschoen. Dan probeert Marco Bommezijn het. Handig speelt hij een verdediger de puck tussen de benen door en scoort in de rechterbovenhoek, 4-0 (assists Willy Schut en Bas Britstra) na 29.27. Seconden later krijgt doelman Rowan Delil een keihard schot tegen zijn masker. Meteen fluit de scheidsrechter af. Tegelijkertijd wist verdediger Bob Nijsten met ongelooflijk handige stickhandling de puck van de doelllijn te halen. Na de spelhervatting flits Hendrik Giesbers over de rechtervleugel. En vuurt ene daverend schot af. Clint Soer hefet daar geen antwoord op, 4-1 na 31.30. Inmiddels is de match echt tot leven gekomen en is het schouwspel zonder meer boeiend. Met name door het fraaie samenspel van de zijde van de Hagenaars. Willy Schut markeert op 33.23 5-1. Tony Demelinne bedient Jasper Kick op maat. Jasper tipt in voor 6-1 na 34.26. Op 34.34 verlaat Rowan Delil het Geleense doel en maakt Christian van Sloun zijn opwachting. Seconden later verkort Willem Kneepkens tot 6-2. Maar Jimmy Raats heeft mteeen het antwoord klaar. Met een droog polsschot maakt hij er 7-2 van na 35.58. De Wolves blijven domineren. Tony Demelinne biedt Sven Karlsson een mooie kans, die Sven in dank aanvaard, 8-2 na 36.14. En als iedereen zich al opmaakt voor de tweede rust doelpunt Tonny Staal met een ziedend schot van de blauwe lijn. Een powerplay treffer voor 9-2 na 39.45.

In het derde bedrijf komt Rene de l' Ecluse Clint Soer aflossen in het Haagse doel. Nicky van Zon krijgt een retourtje strafbank. Ditmaal lukt het beter met de Limburgse powerplay. Maar de Eaters scoren niet. Met Danny Bood (HIJS) en Mark Siemonsma (Eaters) in de strafbank lukt voormalig international Risto Mollen de 9-3. Willy Schut forceert een doorbraak en schiet in voor 10-3 na 52.48. Ondertussen vindt er een flinke matpartij plaats. De strafbanken raken goed gevuld. Het uitdelen van de straffen neemt nogal wat tijd in beslag. Minutenlang staan de aanvoerders Jonathan Rijmenants en Jasper Kick te wachten op de uitslag van de straffen. Risto Mollen duurt het allemaal veel te lang:"Kom op scheids. Deel die straffen uit. Zo moeilijk is het toch niet. En met hoeveel moeten we nu spelen? Vijf aan iedere kant? Op 56.39 voltooit Jimmy Raats zij hattrick voor 10-4. En ondanks dat HIJS bijna de volledige laatste twee minuten twee man meer op het ijs heeft blijft het bij die 10-4 score.

Een meer dan verdiende overwinning voor Den Haag, dat vlamde in de tussenperiode. Maar vlak ook de reserves van Geleen niet uit. In tegenstelling tot het Haagse team, dat voornamelijk bestaat uit doorgewinterde routiniers, bracht Geleen veel jeugd op het ijs. En dat is goud waard.

Na afloop van de match sprak ik nog even met Jonathan Rijmanents. "Jonathan, jij komt toch van Olympia." Jonathan:"Ja, ik heb in de jeugdreeksen in Heist gespeeld. Vijf jaar geleden ben ik samen met een vriend overgestapt naar Geleen. Die vriend is inmiddels afgehaakt." "Woon je dan ook in Geleen?" " Nee, nee ik ben nog steeds Belg en reis vijfmaal per week op en neer van Heist-op-den-Berg naar Geleen." "Is het dan niet veel simpeler om voor Olympia te spelen in de Belgische Eredivisie?" "Dat wil ik niet. Het ijshockey in Nederland staat op hoger niveau. Ik ben sinds dit seizoen aanvoerder van Geleen 2 en train mee met het eerste team."

Foto's

TERUG