Landenwedstrijd Vrouwen 2009-04-05 België - Nederland 0-8

  België     Nederland
Pos. Nr. Naam   Nr. Naam
G 20 Kirsten Schönwetter   20 Claudia van Leeuwen
G 3 Nina van Orshaegen   25 Helena Kysela
G   1 Nadia Zijlstra
D 14 Cecile van Hoorick   24 Jessica de Graaf
D 19 Sara Mommen   22 Michelle Hansen
D 16 Nadège Liesens   17 Cloë Keijzer
D 10 Tess Wildemeersch   15 Myrthe Martens
F 23 Liesa Bosmans   4 Majorie Ernst
F 6 Emilie Kest   3 Maritza van Leeuwen
F 19 Stefanie Baeck   16 Nancy van der Linden
F 18 Nadine Leirs   21 Nayima Neerdaels
F 17 Sonja Frère   5 José Schipper
F 8 Sybille Morel de Westgave   19 Jessie Tegelaar
F 7 Eline Leyen   8 Savine Wielenga
F   12 Saskia Admiraal
F   23 Eveline Driessen
F   2 Glynis Barton
F   7 Lieke Boelhouwers

België, onder coach Philippe "Pippe" Cools, bracht slechts dertien speelsters op de been. Onder hen de geroutineerde Cecile van Hoorick, uit het Luikse, en de vijftienjarige doelvrouw Nina van Orshaegen. Nederland had net de selectie met twee speelsters teruggebracht en verscheen op WK sterkte aan de start.

Nederland komt het snelst uit de startblokken. Savine Wielenga teistert meteen al het zijnet. Meteen in de tegenaanval is de andere nummer acht actief. Sybille Morel de Westgave schiet hard van rechts, maar Claudia van Leeuwen staat paraat. En meteen weer een gevaarlijk schot van Savine. Maar zij ziet haar backhand schot in de handschoen van doelvrouwe Kirsten Schönwetter verdwijnen. Lieke Boelhouwers mag later ongehinderd van links de slot inrijden. Zij schiet tegen de keepster aan. Maar met haar schot uit de rebound prikt ze de puck tegen de touwen, 0-1 na 5.33. Meer een meer vindt het speel plaats in het Belgische verdedigingsvak. Maar zo af en toe is er een bevrijding voor de Belgische dames. Op een van die aanvallen schiet Elmilie Kest net naast. Dan op 10.32 de eerste straf van de wedstrijd. Stefanie Baeck moet boeten voor tripping. Savine Wielenga en José Schipper treden tijdens deze powerplay op als verdedigsters. Dat leidt tot twee gevaarlijke schoten van José Schipper. Een schot gaat via de schouder van de keespter over en het andere schot wordt gesmoord in de vanghandschoen. Eveline Driessen kan Sybille Morel de Westgave dan alleen op incorrecte wijze stoppen als zij door dreigt te breken. Twee minuten voor tripping krijgt Eveline op 18.14. Opeens lijkt er veel ruimte op het ijs en je voelt de gebeurtenis vooruit. Nayima Neerdaels speelt de op links opererende Jessie Tegelaar vrij. Jessie vuurt af en scoort door de five hole shorthanded, 0-2 na 18.45.

In de tweede periode maakt Claudia van Leeuwen in het Nederlandse doel plaats voor Nadia Zijlstra. Oranje is oppermachtig. Een half mislukt schot komt op de stick van Savine Wielenga terecht. Uit de draaiing vuurt zij af en scoort 0-3 (22.39). Even later deflecteert Saskia Admiraal een lob van de blauwe lijn van Lieke Boelhouwers in het doel. En na 23.56 is het 0-4. Bij een aangegeven straf tegen het Belgische team lukt Saskia Admiraal na 26.47 de 0-5. De assist gaat naar Majorie Ernst. De Belgische coach Philippe Cools besluit dan tot een time out. En effectief weet hij daarmee de scoringsdrift van Nederland te doorbreken. Nederland krijgt dan opnieuw een powerplay als Nadège Liessens op tripping wordt betrapt. Lieke Boelhouwers, Saskia Admiraal en Mythe Martens beuken op het Belgische doel, maar Kirsten Schönwetter houd stand. Voor het onderuit halen van Liesa Bosmans moet Savine Wielenga twee minuten boeten. En dan pas na vijftien minuten krijgt Nadia Zijlstra haar eerste schot te verwerken. En meteen daarop een schot van achter de blauwe lijn van Sara Mommen. Zonder problemen pareert Nadia beide schoten. Nederland blijft sterker, maar is niet meer zo oppermachtig als in de beginfase van het tussendeel.

In de slotperiode maakt doelvrouw nummer drie, Helena Kysela, haar opwachting in het Hollandse doel. Nadat de Belgen een boarding straf tegen Liesa Bosmans hebben overleefd. En Kirsten Schönwetter een geweldige glove save maakt op een tip in van Savine Wielenga, die zeer mooi werd aangespeeld door Jessie Tegelaar, is het voor de rode duivels tijd om van goalie te wisselen. Nina van Orshaegen hoedt vanaf 45.04 het doel. Sonja Frére schiet net naast het doel. Aan de ander kant soleert de andere nummer zeventien. Met een zeer mooi backhand schot jaagt Cloë Keijzer de puck hoog in de netten, 0-6 (48.07). Even later wordt doelvrouw Nina heel erg alleen gelaten. Nayima Neerdaels slaat een Belgische aanval af en speelt de puck naar Savine Wielenga. Savine scoort in de rechterbenedenhoek, 0-7 na 50.18. En nadat Nina van Orshaegen een schot van Jessie Tegelaar onschadelijk heeft gemaakt, kan zij in haar eentje niet op tegen Savine Wielenga en Jessie Tegelaar. Savine speelde de keepster fraai uit en Jessie had de puck voor hte intikken, 0-8 op 50.56. Daarna zwakken de aanvalsgolven van de noorderlingen wat af, terwijl de doelvrouw van de zuiderlingen steeds fraaiere staaltjes van keeperskunst vetoont. En uiteindelijk blijft het bij 0-8.

Een terechte overwinning van Nederland. In het samenspel is de ploeg een stuk verder dan de Belgen. De ploeg liet onder andere goed ingestudeerde en effectieve aanvalspatronen zien. En in individueel opzicht waren de noorderlingen assertiever bij het veroveren van de puck. Niet afwachten, maar meteen erop af.

FOTO´S

Terug