Ere Divisie Kampioenschap van Nederland, Play Offfinale wedstrijd 2 van mogelijk 5, 15-03-2009 - HIJS Den Haag - Tilburg Trappers 4-6 (1-2;1-2;2-2)

De wedstrijd begint met eenrichtingsverkeer op het Tilburgse doel. Tony Demelinne, John Hecimovic en Joshua Mizerek vinden met hun schoten alleen Billy Thompson op hun weg. Het is dan ook niet vreemd dat de Trappers zo af en toe hun heil zoeken in een icing . Een tip in van Jan Jaap Natte op een pass van Andri Salomonson gaat net naast. En na zijn solo juicht Josef Cierny al. Maar de lat voorkomt erger voor Tilburg. Na een minuut of acht pas het eerste serieuze schot op het Haagse doel van Lance Monych. En tot ieders verrassing scoort diezelfde Lance Monych alsnog de 0-1 (8.25). Bijna een minuut later moet Bob Teunissen brommen voor hooking. HYS nestelt zich in zijn aanvalsvak. Totdat Duncan Dalmao verkeert afspeelt. Doug Stienstra gaat er als een haas met de puck vandoor. Terwijl Duncan Dalmao probeert zijn fout goed te maken. Uiteindelijk schiet de zwaar gehinder Stienstra naast. Maar dan klink de fluit van de scheidsrechter. Met zijn armen gekruist boven zijn hoofd geeft hij duidelijk aan wat er zal gebeuren. Een penalty shot. En Doug maakt er prompt 0-2 van (10.12). Dat is een grote schok voor de Haagse ploeg en het Haagse publiek. Even zijn Matt Reid en de zijnen van slag. Maar een mooie pass in de slot van Wade Davis deflecteert Matt Korthuis hoog in de touwen, 1-2 na 16.35. Peter van Biezen en Brian Mullally staan dan als vechterbazen tegenover elkaar. Hetgeen voor beiden een roughing straf oplevert.

In de tweede periode is er in de eerste vijf minuten steeds druk op het doel van Billy Thompson. Maar aan de andere kant ramt Matt Smith driemaal tegen de puck aan. Bij zijn laatste inzet glijdt de puck langzaam over de doellijn. Net te laat geeft Tim Knudsen met zijn stick de puck een zwieper, 1-3 (25.15). Na een actie van Doug Stienstra is doelman Tim Knudsen enigszins uit positie. Doug passt van links op Björn Wilemse in de slot, die de puck in het verlaten rechterdeel vanhet doel mikt, 1-4 (30.49). Dan volgen weer de nodige straffen. Onder andere een interference straf tegen HYS doelman Tim Knudsen na zijn actie tegen Taggert Desmet. Josef Cierny speeltl dan heel knap John Hecimovic vrij, die in de rechterbovenhoek scoort, 2-4 (35.31). Samenvatting van de periode: HYS drukt, maar de Trappers scoren. En bij HYS verscheen James Easter vanaf deze periode op het ijs.

In het derde bedrijf meteen alweer een doelpunt van Tilburg. Scherpschutter Matt Smith tekent voor 2-5 na 41.34. Even later zet Casey van Schagen een mooie aanval op. Hij passt achterwaarts op de vrijstaande Dennis ten Bokkel die voor de rechterbovenhoek gaat. En scoort, 2-6 (43.48). HYS geeft niet op. Josef Cierny controleert de puck in het aanvalsvak net zolang tot Jan Bohac op de juiste plek schaatst. Bohac bedankt met een doeltreffend polsschot, 3-6 na 47.36. Op een gegeven moment staan maar drie Tilburgers (Don Nichols, Taggert Desmet en Lance Monych) tegenover vier Hagenaars. Billy Thompson laat niets aanbranden. Hij pakt fraai een schot van Jan Bohac. In de laatste paar minuten krijgt ook Alan van Bentem een paar shifts. Taggert Desmet verschijnt alleen voor Tin Knudsen. Tim redt met zijn stick. Een straf tegen Niko Suoraniemi (58.01 - holding the stick) gevolgd door een slashing straf tegen Don Nichols (58.30). Geeft de slotfase van de match een extra dimensie. Prompt scoort Jan Bohac uit een scrimmage 4-6 (58.49). Coach Brian de Bruyn haalt dan zijn doelman voor een zesde veldspeler van het ijs. Stanislav Nazarov heeft dan de empty netter op zijn stick, maar hij schiet de puck tegen een Haagse verdediger aan. En als dan op 59.51 John Hecimovic voor slashing naar de strafbank moet is de match gedaan.

Den Haag bepaalde voor grote delen van de wedstrijd het gebeuren op het ijs. Gelijk de laatste thuiswedstrijd van HYS tegen de Trappers (6-2-2009), speelde Tilburg een effectief en efficient spel en benutte de Brabantse formatie de kansen optimaal. En daarmee was Tilburg de terechte winnaar van dit duel. En trekt daarmee de stand in de Play Off-finale serie (best-of-five) gelijk, 1-1.

Foto's

TERUG