Eerste Divisie Play Off Finale 2010-03-19 - HIJS HOKIJ Den Haag - Zoetermeer Panters - 3-2

Bij Zoetermeer Panters was Dmitry Pavlyuk slechts in burger aanwezig. Het Haagse team van coach Marc Visschers was in deze serie niet versterkt met spelers uit het eerste team. Enkelen van hen waren wel als toeschouwers aanwezig, zoals Josh Mizerek, Tony Demelinne, Matt Korthuis en Brian Mullally. Bij Zoetermeer stond Ruud van der Holst in het doel en bij HIJS Claudia van Leeuwen.

In de eerste periode had ik eigenlijk niet het idee dat ik naar een (eventueel beslissende) Play Off-wedstrijd keek. Wat speldenprikken van de Panters en pas na circa tweeŽneenhalve minuut het eerste echte schot van HIJS: Ramon van Waardenburg zag zijn inzet in de vanghandschoen van Ruud van der Holst verdwijnen. Binnen het team van de Panters was Steven Henwood het meest gevaarlijk. Maar Claudia van Leeuwen stond haar vrouwtje. Na niet verzilverde kansjes van John Versteeg en Joy Turpijn volgt voor het Haagse doel een opstootje. De heren van de Wolves voelden zich genoodzaakt hun gentlemen plichten ten opzichte van doelvrouwe Claudia te etaleren. Daarna nog wat kleine kansjes voor HIJS, maar bij een van die kansen belandt slechts tegenstander Jan Safar in het Zoetermeerse doel. De enige echt grote kans is voor Mitchel Smit. Maar in de gauwigheid krijgt hij het niet voor elkaar om de puck over de liggende doelman heen te tillen.

Overigens was scheidsrechter Coen Hensing bij een actie aan de boarding gemangeld tussen twee spelers. Hij hield daar een enkelblessure aan over. Zodanig dat hij niet meer op het ijs verscheen en een linesman de rode strepen ging dragen. Dit en de inzet van een nieuwe lineswoman had tot gevolg dat de tweede periode met vertraging startte. Na de niet bijzonder sprankelende eerste twintig minuten meer actie in het tweede deel. Want het is import Steven Henwood die met een beetje geluk de puck op zijn stick krijgt en door goed stickhandlen de puck links van de op haar buik liggende Claudia van Leeuwen in het doel schuift, 0-1 na 20.55. Na een ziedend schot over doel van Kevin van Leeuwen is er opnieuw een delay of the game. Ditmaal is de klok uitgevallen. Nauwgezet wordt de weer ingeschakelde klok teruggezet op 16.53, want er zijn 3.07 minuten gespeeld. En na een straf tegen Hagenaar Max van Horen discussieert aanvoerder Manitas Demelinne minutenlang met de arbiter. En dan moet Ben Rurup naar de strafbank. Korte tijd later gevolgd door Hagenaar nummer drie, Danny Bood. Maar bij drie tegen vijf weet Manitas Demelinne diep in de Zoetermeerse defensie door te dringen en lokt een straf uit. Holding van Mike Topic. Maar met vier spelers tuigt Panters alsnog een powerplay op. Na een solo van Kristoff van den Broeck belandt de puck in het Haagse doel. Maar de scheidsrechter gebaart, geen goal. Hij had al afgefloten. Maar dan geraakt Zoetermeer zelf in de verdrukking als Peter van der Bol moet brommen voor hooking. Net nadat John Versteeg zelf terugkeert van de bank der zondaren combineert hij goed met Manitas Demelinne. En John werkt zelf af, 1-1 op 35.01. VlaK voor sluitingstijd een face off in het Zoetermeerse verdedigingsvak. Ramon van Waardenburg neemt de face off. De puck komt op de stick van de schuin achter hem geposteerde Jasper Kick, die meteen een wristshot afvuurt. En scoort 1-2 (39.18). De wedstrijd is helemaal tot leven gekomen.

Voordat de slotperiode kan starten moet er langdurig worden gewacht op het bevriezen van een aantal plekken aan de rand van de ijsbaan. Als de scheidsrechter na enige minuten constateert dat ook op de zwakke plekken de puck mooi glijdt kan de wedstrijd zijn vervolg krijgen. Zoetermeer zet furieus aan. Maar de straf tegen Joy Turpijn doorbreekt de aanvalsdrift. Maar dan een break op rechts via Dennis van der Bol. Op volle snelheid vuurt hij richting doel. In de korte hoek slaat de puck hoog tegen de touwen. Eeen shorthanded goal, 2-2 (45.11). Steven Henwood en Jan Safar oefenen dan hevige druk uit op het Haagse doel, maar Claudia blijft overeind. Dat wil zeggen in de figuurlijke betekenis van het woord. Want na een botsing blijft ze zeker twee minuten op het ijs liggen. Maar kan gelukkig de wedstrijd vervolgen. Na een schot van Steven Henwood dat de bovenkant van de paal aait is alles Den Haag wat de klok slaat. Maar Jasper Kick en John Versteeg scoren niet.

En dat betekent verlengen. Voor een vijf minuten durende verlenging spelen de teams vier tegen vier (veldspelers). Claudia van leeuwen berooft Jan Safar van een kans. En een blast van Danny Bood belandt via de stick van keeper Van der Holst in de hoek van de baan. Dan op 61.56 een high stick straf tegen Marko van Leeuwen. HIJS besluit meteen tot een Time Out. Daarna krijgt/creŽert John Versteeg vijf kansen in successie. Maar de stand blijft 2-2.

Dan dweilt de Zamboni de centrale as van de ijsbaan en start het penalty schieten. De inzet van Panter Dennis van der Bol wordt gestopt door Claudia van Leeuwen. HIJS' Jasper Kick schiet links naast. Jan Safar scoort en dat doet ook Manitas Demelinne, die de puck in de linkerbenedenhoek werkt. Mike Topic mist en John Versteeg vindt de legguard van Ruud van der Holst op zijn weg. En dus is de stand 1-1 na de serie strafschoten. Daarna gaat het om het winnende schot. Coach Jimmy Raats stuurt Jan Safar, die zijn penalty had benut, voor een tweede maal naar voren. Maar hij mist. Marc Visschers gaat ook met zijn schutter, Manitas Demelinne. En hij herhaalt zijn kunststukje. Den Haag wint met 3-2 en is kampioen van de Eerste Divisie. Dolle taferelen natuurlijk op het ijs en op de tribune. Een beker met grote oren wordt op het ijs gezet. Maar eerst krijgen de HIJS-spelers een medaille uitgereikt. Iedereen moet natuurlijk met de beker op de foto en het is inmiddels half een als de Zamboni de feestvierende massa van het ijs "afschuift".

FOTO´S

Terug