Divisie 3 - Hijs Hokij The Old Flames Den Haag - Leiden Tigers 3-5 (28-2-2010)

De wedstrijd was aanvankelijk gepland voor zaterdagavond 27 februari. Maar door problemen met de vriesinstallatie kon ook de ijshockeybaan niet worden gebruikt. De hal was met rood-wit lint afgezet. Ik was voor niets aangereisd. (Maar dat gaf mij gelegenheid om de Play Off match Divisie 1 Zoetermeer - Tilburg 2 te zien). OP zondagmiddag 28 februari vond de match alsnog plaats. Een redelijk uitgebreide selectie van HIJS onder aanvoering van Edwin Stauthamer. Bij Leiden Tigers ontbreken Jos Haak en Kees den Haan. De keepers, Den Haag's Marc Desmons en Hans Verhoog begroeten elkaar vriendschappelijk voor de match.

HIJS' spelers Tim Luyben en Arie Kwakernaat zetten een eerste gevaarlijke aanval op. Maar Arie schiet tegen de legguard van Hans Verhoog aan. Pas na zo'n twee en een halve minuut de eerste echte aanval van de Tigers via Rob van der Hoek. Met kort daarop een goed schot van Savine Wielenga op aangeven van Jessie Tegelaar. Marc Desmons keert met zijn legguard. Aan de andere kant geeft Edwin Stauthamer mooi voor op Johan ten Berge. Maar zijn tip in stuit af op het lichaam van goalie Verhoog. En dan op een van de schaarse uitvallen van de Leidenaren scoort Jessie Tegelaar op aangeven van Savine Wielenga, 0-1 na 7.29. Johan ten Berge heeft dan pech als zijn schot via de paal het veld weer inketst. Maar Den Haag krijgt nog een mooiere kans, want Pieter ten Hagen moet naar de strafbank. Hoewel HIJS een flink overwicht heeft komt de ploeg niet tot een goed powerplay. Savine Wielenga duikt dan tweemaal gevaarlijk op voor het Haagse doel, maar het levert geen klinkende munt op. Maar ook aan de andere kant lukt het Bart Marijnus niet te scoren. Zelfs een poeier van de blauwe lijn van Edwin Stauthamer verdwijnt in de vanghandschoen van Hans Verhoog. De hele periode was bijna een voortdurende stormloop op het Leidse doel. Maar in dat doel stond Hans Verhoog, die alleen al in de openingsperiode zo'n dertig reddingen verichtte.

In het middendeel wil Den Haag het weten. Hoog gemotiveerd komen zij uit de kleedkamers, die de Leidenaren overigens voor die korte rust niet eens hadden opgezocht. Guus Meerts is een van de actiefste aanvallers. Maar ook Richard Verhaeren en Bart Marijnus doen zich in aanvalllend opzicht gelden. Zo heel af en toe een speldenprikje van de Tigers. Van bijvoorbeeld Jessie Tegelaar en Michael van de Velde. En dan een tweede straf tegen Leiden. Rudolf Lengyel moet naar de strafbank. En ditmaal benut Den Haag deze buitenkans wel. Met een geweldig schot van net binnen de blauwe lijn verrast Guus Meerts de goalie, 1-1 op 28.59. Den Haag blijft sterker, maar in het Leidse doel staat een keeper, Hans Verhoog! Na een mislukte wrap-around van nummer 30 van HIJS, Quint Bouma, is het Ben Beintema, die geheel vrijstaand bij de verre paal de puck in het doel mag tikken, 2-1 na 37.49. Het begint er duister uit te zien voor Leiden. Edwin Stauthamer zegt:"We haden allang met veel meer voor moeten staan. Maar ja, die keeper. Van afstand schieten heeft geen zin. Hij pakt ze allemaal. We moeten in de derde periode laag schieten, een mannetje voor het doel en met een deflectie proberen te scoren. Maar, dat komt wel goed. We zijn tenslotte sterker."

In de derde periode een eerste straf tegen Den Haag. Koos Batenburg moet brommen. En bij een tegenaanval is het opeens 2-2. Jessie Tegelaar werkte een rebound binnen na 44.50. Dat doelpunt doet vooraleerst het momentum vervlieden voor HIJS. Mitchell Moore en Michael van de Velde maken de smaak aanvallend. Ben Beintema kan dan bijna het derde doelpunt van de thuisploeg bijschrijven. Ware het niet dat de vanghandschoen van die dekselse Hans Verhoog in de weg zit. En dan laten alle verdedigers doelman Sebastiaan Marijnus alleen. Rudolf Lengyel speelt Richard van Eek in de slot aan. Hij staat helemaal alleen voor de doelman. Richard gaat niet overhaast te werk en passeert de doelman koel, 2-3 (47.02). En als Arie Kwakernaat naar de strafbank moet wordt het nog erger voor de thuisploeg. Van de linkerflank schiet Michael van de Velde keihard raak, 2-4 (48.00). Uit woede stoten gefrustreerde Hagenaars het doel van zijn plaats. Maar de gemoederen bedaren weer enigszins. Op 55.00 een boarding straf tegen Michael van der Velde. Wel powerplay van HIJS, maar niet dwingend genoeg. Maar als de straf is afgelopen valt toch nog een doelpunt voor de Hagenaars. Op volle snelheid stoomt Bart Marijnus op links op het doel af en vuurt van afstand. De puck verdwijnt in de rechterbovenhoek, 3-4 (58.02). De enige fout van doelman Hans Verhoog. Hij stond te veel de andere hoek van het doel te verdedigen en buiten zijn bereik verdween de puck in het doel. Dat geeft de Hagenaars moed. Met volle kracht wordt op het Leidse kooitje gebeukt. En met zo'n 45 seconden te gaan zelfs met een zesde veldspeler. Maar dan de Leidse strategie. Savine Wielenga cirkelt aan de vijandelijke blauwe lijn. In het Leidse verdedigingsvak verovert Michael van de Velde de puck en passt die meteen door naar Savine. Savine Wielenga schiet in het verlaten doel, 3-5 op 59.29. De wedstrijd is gespeeld.

Optisch was Den Haag veel en veel sterker. Maar Leiden lanceerde keer op keer gevaarlijke uitvallen en wist die ook vaker succesvol af te ronden. En bovendien stond in het doel natuurlijk Hans Verhoog, die boven zichzelf uitgroeide.

FOTO´S

Terug