Divisie 3 - Leiden Tigers - Amstel Tijgers Mokum Mustangs 4-15 (13-12-2009)

In de vrieshal in Leiden kom ik samen met elf andere toeschouwers de match Leiden Tigers versus Amsterdam Mustangs volgen. De eerste aanval van de Amstel Tijgers betekent meteen de eerste goal. Gideon de Voogd was de schutter. Daarna volgen aanvalsgolf na aanvalsgolf op het Leidse doel. Maar vooralsnog blijft de Tigers doelman #35 Hans Verhoog de aanvallers de baas. Slechts heel zelden weten de Tigers voor de boomlange Amsterdamse doelman Abram Schermer op te duiken. Aan het einde van de eerste periode lukt het Ossi Kallio, technisch en schaatstechnisch een man met veel in zijn mars, tweemaal te scoren. Met 0-3 is het tijd voor de pauze. Een pauze van slechts drie minuten. De Amsterdammers verdwijnen voor die korte periode in de kleedkamer. De Leidenaren vinden dat niet de moeite waard.

Inmiddels is het Leidse op volle sterkte. Gedurende de eerste periode druppelden nog een aantal Tigers binnen. En die pauze is voor speler/coach Kees den Haan de gelegenheid om wat lijn (letterlijk en figuurlijk) in het spel te brengen. Hij deelt zijn team in drie lijnen in. Waarbij de dames Jessie Tegelaar en Savine Wielenga op de wings samen spelen met center Michael van de Velde. En die lijn is het ook die na een vierde treffer van de Tijgers het eerste doelpunt van Leiden verzorgen. Savine Wielenga geeft voor en Michael van de Velde schiet in, 1-4 na 23.39. Optisch is het overwicht van Amsterdam dan iets minder, maar zij blijven scoren. Gideon de Voogd lukt zijn vierde doelpunt op 39.40 voor een 1-8 tussenstand. Dan volgt een echte pauze. Als een haas schaatst de oudste speler van het ijs, Leidenaar, #2 en verdediger Jos Haak, naar de Zamboni. En start het dweilen. Gelukkig kan dat zittend.

In de slotperiode meteen een knal van Michael van de Velde. Op aangeven van Jessie Tegelaar maakt hij er 2-8 van (40.50). Maar 19 seconden later ligt de puck in het doel van Leiden. En de goals van Amsterdam volgen elkaar nu in rap tempo op. Na de 1-12 gaan de dames samen aan de slag. Jessie Tegelaar passt op Savine Wielenga, die de 3-12 binnenschiet (49.58). Op aangeven van Savine Wielenga lukt Leiden na 53.38 de 4-13. Een derde doelpunt van Michael van de Velde. Een door Amsterdam hevig betwist doelpunt. Met name Abram Schermer maakt zich enorm boos en heeft geluk dat hij niet een misconduct straf krijgt. Ik stond iets te ver verwijderd om het goed te kunnen zien, maar ik vermoed dat dit iets te maken kan hebben met een Leidse speler die in de crease gestaan zou hebben. Nadat hij een tien minutenstraf heeft uitgezeten vanwege abuse of officials bepaalt Randolph Widjaja na 59.36 de eindstand op 4-15.

Een terechte overwinning van een sterker Amsterdam. De Leidenaar Jos Haak licht zijn inmiddels binnengestroomde collega's van de Leiden Islanders, die een divisie hoger spelen, in dat ze niet zo best hebben gespeeld. Na afloop spreek ik nog even met het damesduo van Leiden voor een toekomstig ijshockeyboek.

FOTO´S

Terug