Eredivisie 2010-02-12 - Hijs Den Haag - Groningen Grizzlie s 9-1

  HIJS Den Haag     Groningen Grizzlies
Pos. Nr. Naam   Nr. Naam
G 49 Tim Knudsen   35 Sjoerd Idzenga
G 33 Jonathan Jobin   46 Jeff Honebeeke
D 3 Brian Mullaly   44 Blair Tassone
D 56 Don Nichols   86 Ben Heersink
D 14 Jordy van Oorschot   98 Ricardo Dijkema
D 19 Viktor Ignatjevs   7 Mike Groenhof
D 24 Joshua Mizerek (C)  
D 55 Carl-Johan Johansson  
F 58 Derek Bekar   11 Danny Kerstholt
F 9 Mike Lalonde   16 Peter Cartwright
F 10 Andri Salomonson   20 Zahir Hup
F 13 Jan Jaap Natte   21 Siem van Sluijs
F 16 Ronald Wurm   69 Blake Pronk
F 30 Willy Schut   74 Arjan Peters
F 77 Alexander Selivanov   15 Dylan Foks
F 21 Tony Demelinne   24 Klaver-Jan Middelweerd
F 91 Jan Bohac   14 Daan van Fessem
F 20 Matt Korthuis  
F 44 Marcel Bruinsma  
F 47 James Easter  

Den Haag trad in de sterkst denkbare opstelling op. Alleen Alan van Bentem ontbrak nog op het appel. En in tegenstelling tot eerdere duels liet coach Gary Prior ook James Eater en Willy Schut volop meedraaien.Aan de zijde van Groningen vele afwezigen. De sterren Wyatt Russell, Chad Euverman en Brady Olsen waren niet present. Ook ontbraken Jeroen van Olphen en Alwin Assenberg. Bij Den Haag staat Jonathan Jobin in het doel en bij Groningen Sjoerd Idzenga

Onder leiding van scheidsrechter Debby Hengst gaat de match van start. Al snel is duidelijk dat de belegering van de Groningse veste is begonnen. En bijna straft Mike Lalonde een verdedigingsfout van de Grizzlies af, maar zijn schot gaat net over het doel. En keer op keer belaagt HIJS het door Sjoerd Idzenga uitstekend verdedigde doel. Constant moet Sjoerd corrigerend optreden. Ronald Wurm, Viktor Ignatjev, Andri Salomonson, Tony Demelinne en Marcel Bruinsma kunnen met hun schoten Idzenga niet tot capituleren dwingen. Pas op 11.05 kotm Groningen tot een eerste gevaarlijk schot op doel. Verdediger Mike Groenhof schiet vanaf de blauwe lijn. Maar hij ziet de puck in de vanghandschoen van Jonathan Jobin verdwijnen. Maar dan geeft Mike Lalonde voor op Matt Korthuis. In de slot opererend vuurt Matt raak, 1-0 na 12.44. Met veel autoriteit houdt Sjoerd zijn kooitje verder schoon in de eerste periode. Al heeft hij keepersgeluk als Mike Lalonde op de paal schiet. Vlak voor het einde blijft Danny Kerstholt geblesseerd liggen na een onvrijwillige crash met de boarding. Duidelijk is dat zijn linkerbeen grote schade heeft opgelopen.

In de tweede periode wint Den Haag de face off. Maar Grizzlies neemt de aanval over. Op de rechterflank stoomt Siem van Sluijs op en hij haalt daverend uit. Onhoudbaar voor Jobin verdwijnt de puck in de linkerbovenhoek. En dan staat het op 20.18 opeens 1-1. De Hagenaars kijken op hun neus. En beseffen dat zij een tandje - of mischien wel twee - bij moeten zetten. Nauwelijks twee minuten later deflecteert James Easter een schot van Brian Mullally in het doel voor 2-1 (22.25). Gevoed vanachter de doellijn door Marcel Bruinsma schiet de in de slot opererende Willy Schut in voor 3-1 na 24.18. Debby Hengst stuurt dan Josh Mizerek voor elbowing naar de strafbank. GIJS komt niet tot powerplay. Tony Demelinne breekt uit en vindt met zijn polsschot de linkerbovenhoek. Shorthanded dus de 4-1 (26.59). Dan gaat Marcel Bruinsma op avontuur. Met een gewiekste beweging omzeilt hij een verdediger en heeft alleen nog de doelman voor zich. Maar hij kan zichzelf niet staande houden en glijdt over het ijs. Maar ondertussen weet hij wel de puck achter Sjoerd te werken, 5-1 (31.34). Dan een heel fraai stukje stoktechniek van Jan-Jaap Natte. Op de lip van Sjoerd Idzenga staand weet hij de puck hoog in de touwen te jagen, 6-1 na 38.54.

In de slotperiode zien de toeschouwers een bijzonder actieve Derek Bekar. Maar het is uiteindelijk Mike lalonde die een schot van Josh Mizerek in het Groningse doel deflecteert, 7-1 na 46.32. Als Jan-Jaap Natte een paar minuten later een vrije schotbaan wordt geboden, bedankt hij met een doelpunt, 8-1 (50.27). En dan een Derek Bekar zoals we hem kennen. Met een uitstekend oog voor waar zijn medespeler zich bevindt. Voor het doel schaatsend en diverse Groningers ontwijkend ziet hij Matt Korthuis in kansrijke positie staan. En pass van fluweel doet de puck op de stick van Matt belanden. En Matt hoeft de puck alleen nog maar in het verlaten deel van het doel te schuiven, 9-1 (52.33). En als op 17.34 Peter Cartwright voor een roughing straf voor twee minuten naar de strafbank verdwijnt roept het Haagse publiek om tien. Maar Sjoerd Idzenga voorkomt verder goals.

HIJS Den Haag wint de match met veel overmacht. Al had de ploeg heel wat meer moeite met de taaie Groningers en zijn Friese doelman Sjoerd Idzenga dan met het iets hoger op de ranglijst staande Amsterdam. Als collectief overtuigde Den Haag. Bij Groningen heetten de sterren niet Wyatt Russell en Peter Cartwright. Peter Cartwight was bijna de gehele wedstrijd onzichtbaar. Nee, dan de fenomenale doelman Sjoerd Idzenga, die met name in de eerste periode fabelachtige reddingen liet zien. En wat te denken van de jonge Siem van Sluijs. Van de tien doelpunten was zijn treffer veruit de mooiste.

FOTO´S

Terug