Trofee der Lage Landen 2009 - Hijs Den Haag - HYC Herentals 12-1 (12-09-2009)

  HIJS Den Haag     HYC Herentals
Pos. Nr. Naam   Nr. Naam
G 49 Tim Knudsen   32 Kevin van Looveren
G 33 Jonathan Jobin   37 Ben Morgan
D 3 Brian Mullaly   13 Nils Vroemans (C)
D 5 James Sanford   6 Buck Rombouts
D 14 Jordy van Oorschot   2 Bjorn Valckx
D 19 Viktor Ignatjevs   16 Rick Steadman
D 24 Joshua Mizerek (C)   96 Timo Dewin
D 55 Carl-Johan Johansson  
F 7 Alan van Bentem   24 Matthew Seymour
F 9 Mike Lalonde   26 Luke Girard
F 10 Andri Salomonson   10 Ben Vercammen
F 13 Jan Jaap Natte   71 Ben Torremans
F 16 Ronald Wurm   61 Sean Flinn
F 30 Willy Schut   67 Mitch Morgan
F 77 Alexander Selivanov   19 Dries Leirs
F 81 Jimmy Raats   21 Joep Vercammen
F 91 Jan Bohac   18 Nick van Orshaegen
F 18 Ben Rurup  
F 8 Ramon van Waardenburg  

De eerste Trofee der Lage Landen wedstrijd tussen de kampioen van Nederland, HIJS Den Haag, en de Belgische kampioen, HYC Herentals van seizoen 2008-2009. Manager Rene van der Kooij van Den Haag zou graag willen dat dit een instituut wordt. Wel moet worden gezegd dat in dit nieuwe seizoen voor beide ploegen flinke een fiks gewijzigde ploeg op het ijs. Voor HIJS is het vertrek van Tony Demelinne naar Noord-Amerika minder plezant. Maar wat een klassebakken heeft de Haagse ploeg gehaald. De Let Viktor Ignatjevs (verdediger), de ex-NHL aanvaller Alexander Selivanov en de Zweedse defence Carl-Johan Johansson. Maar ook de jeugd wordt niet verontachtzaamd. Willy Schut, Ben Rurup en Ramon van Waardenburg zijn interessante spelers. HYC verloor internationals Bjorn Nuyts aan Turnhout en Jens Engelen aan Tilburg Trappers. De jongste Morgan, Mitch, maakt sinds dit seizoen deel uit van de hoofdmacht van Herentals. En voor de verdediging haalde men de jeugdige Timo Dewin van Heist-op-den-Berg en wist men Buck Rombouts (Ex-Phantoms Deurne) te bewegen tot een comeback. Geen van de imports van vorig seizoen keerde terug. Den Haag had de complete derde lijn, bestaande uit James Easter, Marcel Bruinsma en Matt Korthuis een dagje rust gegeven. In het doel stond de jonge tweede doelman Jonathan Jobin. Bij HYC ontbrak aanvalsleider Vincent Morgan, die andere verplichtingen had deze avond. Kevin van Looveren was de startende doelman bij Herentals.

Onder leiding van scheidsrechter Sven Bergman gaat de match van start. Al snel duidelijk is dat het Herentalse kooitje centraal staat in deze ontmoeting. De druk op het HYC doel leidt onvermijdelijk tot een doelpunt van Den Haag. Alexander Selivanov geeft slim voor op Andri Salomonson. Kevin van Looveren keert echter zijn tip-in met zijnleggaurd. Maar dan is er Ronald Wurm, die inschiet, 1-0 na 7.26. De sterke Zweedse verdediger Carl-Johan Johansson weet dat na een solo de puck linksboven in het doel te prikken, 2-0 na 10.02. En na 13.48 maakt Jan Japp Natte er 3-0 van. Sporadisch komt HYC voor het Haagse doel. En meestal nam Ben Vercammen het voortouw. Maar dan moet Bjorn Valckx naar de strafbank voor holding. HIJS zet een goed powerplay op. Dan opeens uit het niets een slapshot van Alexander Selivanov, die de puck hoog in de touwen jaagt. En het is 4-0 na 16.19.

In de tweede periode krijgt HYC wat meer kansen, want Den Haag neemt gas terug. Maar als verdediger Brian Mullaly richting doel schaatst en de puck verovert, scoort hij prompt 5-0 (31.59). Even later ontvangt de links naast het doel vrijstaande Jan Bohac de puck en maakt er na 34.03 6-0 van. Mitch Morgan schaatst achter het doel langs. Hij ziet een medespeler richting doel schaatsen en geeft een goede pass tussen de benen van een verdediger door. Sean Flinn scoort, 6-1 na 36.30. En Mitch heeft de smaak te pakken. Met een geweldige uithaal schiet hij op doel. Maar doelman Jonathan Jobin heeft de puck klemvast. Vlak voor het verstrijken van de periode ontvangt Timo Dewin een straf.

In de slotperiode maakt Ben Morgan zijn opwachting in het HYC-doel. En meteen na vijf seconden een hooking straf tegen Ronald Wurm. Op 40.32 schiet Andri Salomonson de rebound van een schot van Joshua Mizerek hoog in het doel, 7-1. Ronald Wurm vindt de rechterbovenhoek na 43.29 (8-1). En Carl Johan-Johansson rondt een fraaie aanval na 46.30 doeltreffend af, 9-1. Tijdens de volgende aanval krijgt Ronald Wurm vrij baan op links, 10-1 na 46.43. Ben Rurup en Ramon van Waardenburg komen ook regelmatig op het ijs. En dan krijgen Brian Mullaly en Sean Flinn het met elkaar aan de stok. Tegelijkertijd starten Alan van Bentem en Luke Girard een vechtpartij. Maar vooral Brian en Sean laten de vuisten vliegen. Alle vier krijgen een major voor rouhging en een game misconduct penalty. Bovendien is er nog een minor voor Brian voor elbowing. Binnen dertig seconden schiet Carl/Johan Johansson tweemaal tegen de paal. Met Rick Steadman in de strafbank voor holding lukt Jan Bohac de 11-1 (54.34). En een sublieme een-twee tussen Alexander Selivanov en Ronald Wurm rond de laatstgenoemde af met de 12-1 (56.41). De laatste actie op het ijs is een wrap around van Ramon van Waardenburg. Maar hij ziet de puck in de zekere vanghandschoen van Ben Morgan verdwijnen.

HIJS Den Haag wint de match met veel overmacht. Wat een klasse in het team! Zelf vond ik Andri Salomonson de beste speler op het ijs. Maar met de keuze van Ronald Wurm als MVP kan ik zeer zeker vrede hebben. Daarna volgt de overhandiging van de Trofee der Lage Landen aan kapitein Joshua Mizerek. Voor HYC is het zaak om op stoom te komen en voor de HYC imports om in de schoenen te stappen van Mike Wehrstedt en Jim Kehoe.

FOTO´S volgen

Terug