Eredivisie Bekerfinale 20 januari 2010 - HIJS Den Haag - Smoke Eaters Geleen 2-3

Spannend! De bekerfinale Den Haag tegen Geleen. Mijn eerste bekerfinale in meer dan 35 jaar ijshockey. Mijn kompaan Udo Reinold ontlokt mij van te voren de volgende voorspelling:"Geleen wint in de verlenging." En wat een entourage. Met name de fans in de uitpuilende Geleense vakken brengen de hal aan de kook. Ook aan de verre zijde van de ijspiste een Geleens vak met 90 supporters, die een kaartje hadden weten te bemachtigen via een loterij. De kaartjes die in Den Haag niet waren verkocht.

Van meet af aan is het eenrichtingsverkeer op het Haagse doel. De Eaters genereren een ongelofelijke druk. Vanuit de linkerhoek van het speelveld geeft Jeffrey Mens voor op Glenn Bakx, die doelman Tim Knudsen tot een grote grabbelactie dwingt. En als Brian Mullally fout afspeelt neemt David Burgess het Haagse doel op de korrel. Zijn ziedend schot gaat echter net over. Het eerste schot op doel van Den Haag noteer ik pas op 3.38, als keeper Sami Heinonen het schot van Jan-Jaap Natte afvangt met zijn handschoen. Met Jan-Jaap Natte in de strafbank voor holding continueert Geleen zijn overmacht. David Burgess geeft voor op Mike Forgie. Laatstgenoemde ziet zijn schot door Knudsen gekeerd. Maar tijdens de daaropvolgende scrimmage voor het doel is het Lars van Sloun, die de puck over de doellijn werkt, 0-1 na 7.18. Een meer dan verdiende voorsprong. De eaters gaan gewoon door en bivakkeren als het ware in hun aanvalsvak. Maar de Limburgse aanvallers hebben de grootste moeite met doelman Tim Knudsen. Den Haag lukt na twaalf minuten zijn tweede schot op doel! En dan stapt Ziga Svete als zesde veldspeler op het ijs. Maar in dit geval is dat reglementair. Den Haag stond met drie veldspelers op het ijs en de scheidsrechter gaf een straf aan tegen Hagenaar Brian Mullaly (holding the stick). Geleen speelde die eerste periode overweldingend, maar ik vroeg me wel af of ze dit dictaat van de wedstrijd vol zouden kunnen houden. En keer op keer bewijst Eaters het feit dat het scorend vermogen niet zo erg groot is. Dennis ten Bokkel mist een opgelegde kans. En het powershot van Ziga Svete verdwijnt als vanzelfsprekend in de vanghandschoen van Tim Knudsen.

De tweede periode is koud begonnen of Brent Gauvreau wordt in het neutrale vak aangespeeld. Hij slalomt tussen de verdedigers door en staat alleen voor Knudsen. Een polsschot en de puck verdwijnt in de linkerbovenhoek, 0-2 op 20.50. Ik stond er wel een metertje of zestig vandaan, maar kreeg toch de indruk dat het schot niet onhoudbaar was. Tijdens een powerplay - Tony Demelinne zat een too many men on the ice straf uit - lukt Joey Wilson bijna een wrap around. Zo langzamerhand begint Den Haag dan ene beetje uit zijn schulp te kruipen en creëert een aantal kansen. Lalonde deflecteert de puck over het doel en een slapshot ziet hij in de vanghandschoen van de ook uitstekend op dreef zijnde Sami Heinonen verdwijnen.Tijdens een Haags powerplay schiet matt Korthuis uit de draaiing op de paal. Een eerste waarschuwing voor de Limburgers. Desondanks is de 0-2 stand in het voordeel van Geleen verdiend te noemen.

In het slotdeel komt Den Haag sterk opzetten. Mede doordat om de haverklap een Geleense speler naar de strafbank moet. En dan gebeurt wat al een tijdje in de lucht hangt. Een doelpunt van HIJS. Tijdens een powerplay schiet Don Nicholls door een mêlée van splers op het doel. Marcel Bruinsma is het die uiteindelijk de puck tegen de touwen jaagt, 1-2 na 45.09. Aan de andere kant berooft Tim Knudsen de doorgebroken Joey Wilson van een goal. Joey lijkt prachtig in de bovenhoek te scoren, maar als een duveltje uit een doosje is daar de vanghandschoen van Tim. Een overtal situatie van twee spelers is niet aan Geleen besteed. En als Den Haag dan powerplay mag spelen lukt Matt Korthuis de gelijkmaker na 49.07, 2-2. Dan scoringskansen over en weer. Dennis ten Bokkel heeft de smoor in als hij alleen voor Knudsen niet voorbij de goalie komt. Maar ook Sami Heinonen weet de poort dicht te gooien voor o.a. Matt Korthuis, die probeert hem in de korte hoek te verschalken. Geleen aanvoerder Erik Tummers schiet kort voor tijd het masker van Tim Knudsen's hoofd af. Is de doelwachter nog groggy of wat is er aan de hand. Vanuit de hoek van de baan geeft Mike Forgie voor. Zonder tussenkomst van een Eater beland de puck via de dribbelende Tim in het doel. De hele bank van Geleen loopt leeg om Forgie te fêteren. Ik kijk op de klok, die 20.14 aangeeft! Heb ik een black out gehad. Heb ik gemist dat de overtime is begonnen? Neen, het doelpunt is in de allerlaatste second 60.00 gevallen.

Analyse. Ondanks het feit de de Geleense ploeg niet de gehele wedstrijd dicteerde behehrsten zij het gebeuren op het ijs toch zeker voor 60%. En daarmee doet de einduitslag van 2-3 voor Geleen de wedstrijd recht. Een enorm boeiende finale met niet alleen Nederlanders onder de toeschouwers. Ook Duitsers, redacteuren van Eishockey news, en Belgen, coach Jos Lejeune en speler Jesse Raekelboom van Leuven Chiefs, waren present. De Duitsers waren het onderling roerend eens over het feit dat zo'n goal in de laatste seconden de wedstrijd niet had mogen beslissen. De Belgische Referee-in-Chief en Nederlands scheidsrechter-icoon Nico Toemen verklapte dat hij het slot van de wedstrijd anders zou hebben ingericht. Hij zou ervoor hebben gekozen om geen twijfel te laten opkomen of de puck binnen of buiten de tijd over de doellijn zou zijn gegaan: "Nee, ik had de klok terug laten zetten tot 59.59 en nog een face off laten nemen." Ook gaf hij een de verklaring voor de curieuze kloktijd 20.14:"Als de 20 minuten vol zijn stopt de klok automatisch. De tijdwaarnemer heeft een fractie van een seconde daarna de klok stil willen zetten, maar hem dus juist weer in gang gezet." En zo eindigt een gedenkwaardige avond in een feest voor Geleen en een deceptie voor HIJS. En winnende coach Mike Pellegrims? Hij werd door een tweetal spelers "gedoopt" met een forse hoeveelheid geelachtig water.

FOTO´S

Terug