Landenwedstrijd 2009-11-06 Nederland - BelgiŽ 6-0

  Nederland     BelgiŽ
Pos. Nr. Naam   Nr. Naam
G 1 Ian Meierdres   1 Christophe Stamatiou
G 29 Martijn Maghielse   20 Jens van Poucke
D 4 Nick Verbruggen   13 Tim Vos
D 14 Jordy van Oorschot   3 Jens Engelen
D 27 Mark Tanner   21 Niki de Herdt
D 25 Bjorn Willemse   5 Michael Distate
D 3 Glenn Bakx   22 Vadim Geysbreghs
D 16 Marcel Bruinsma   14 Jordan Paulus
D   18 Nils Vroemans
F 23 Jurryt Smid   12 Ben van den Bogaert
F 8 Tony Demelinne   16 Don Geerts
F 10 Peter van Biezen   15 Bryan Kolodziejczyk
F 21 Marcel Kars   24 Lorenz Sneyers
F 5 Diederick Hagemeijer   11 Joris Peusens
F 9 Lars van Sloun   8 Pierre Camelbeeck
F 6 Ivy van den Heuvel   4 Kjell Cazaerck
F 28 Jamie Visser   23 Kristof van Looy
F 15 Kevin Bruijsten   2 Jesse Raekelboom
F 12 Ronald Wurm   10 Sven van Buren
F 18 Levi Houkes   7 Ben Vercammen
F 17 Bob Teunissen  

Een jong Nederlands team met verrassend de Amsterdam speler Mark Tanner, een Canadees die naturalisatie tot Nederlander heeft aangevraagd, en Marcel Bruinsma, een Nederlandse Canadees, in de verdediging. BelgiŽ staat sinds kort onder leiding van coach Jos Lejeune en zijn assistent Danny Geysbreghs. Beiden geen onbekenden in Nederland. Zij hadden gekozen voor een selectie die sterk leunt op klassementsleider Leuven Chiefs. De grootste verassing was de keuze van de doelmannen. De tweede doelman van Leuven achter Bjorn Steijlen, namelijk Christophe Stamatiou en Jens van Poucke. Jens was voornamelijk actief in Frankrijk en afgelopen zomer in Nieuw-Zeeland bij de Dunedin Thunder. Geen van de drie broers Morgan (Vincent, Ben en Mitch) waren present. Overigens wel vreemd om Michael Distate met de naam Pellegrims op zijn shirt te zien rondschaatsen. En zo waren er meer spelers die niet met hun eigen naam stonden vermeld op het shirt.

Nederland komt het snelst uit de startblokken. Maar het schot van Bjorn Willemse is zwak en verdwijnt in de vanghandschoen van Chirstophe Stamatiou. Tony Demelinne, komend vanachter het doel, schiet naast. Later schiet Kevin Bruijsten uit de draaiing wel raak, 1-0 na 2.32. De assist is voor Ronald Wurm. Uit een face off schiet Tony Demelinnen de puck in de verre hoek. En met dank aan Mark Tanner en Jamie Visser is het 2-0 na 4.19. Daarna pas de eerste echte aanval van de Belgen. Maar doelman Ian Meierdres weert zowel het schot van Jesse Raekelboom af als het backhand schot van Joris Peusens op de rebound. Dan de eerste straf die door scheidsrechter Jan-Paul de Brabander vanwege slashing tegen Tony Demelinne. Maar verder dan een schot van Niki de Herdt in de vanghandschoen van Ian Meierdres komt de ploeg van Jos Lejeune niet. Op 8.43 een interference straf tegen Ben van den Bogaert. Nederland komt diverse malen gevaarlijk voor het belgische doel. Maar good old (hij is inmiddels veertig jaar geworden) Tim Vos houdt het hoofd koel. Maar als een puck onverwacht het veld in springt via de boarding krijgt Diederick Hagemeijer plots een mooie kans. Maar zijn keiharde schot zeilt over het doel. En legsave van Stamatiou voorkomt een doelpunt van Jurryt Smid. Maar dan breekt Marcel Kars middendoor en scoort simpel door de five hole, 3-0 na 11.53. En met Lorenz Sneyers in de strafbank voor holding komen Levi Houkes en Ivy van den Heuvel gevaarlijk voor het doel. Echter, scoren lukt niet.

In de tweede periode zakt het spelpeil omdat het toch al niet in de hoogste versnelling spelend Nederland gas terug neemt. Dat gefet de Belgen meer ruitme. Maar het is Mark Tanner die vanaf de linkerflank scoort, 4-0 op 24.49. Ben Vercammen, Joris Peusens en Jesse Raekelboom stellen Ian Meierdres op de proef. Maar de doelman blijft fier overeind. De teams hebben in de rest van de periode diverse kansen, Maar doelpunten vallen er niet.

In de slotperiode, meteen na de hervatting, lukt Jamie Visser de 5-0 (40.45). Pierre Camelbeeck probeert namens de Belgen wat terug te doen. Maar tot tweemaal toe wordt hij door Ian Meierdres terug gewezen. En dan mag Marcel Kars weer doodleuk door het midden uitbreken. En natuurlijk scoort hij, 6-0 na 48.41. De wedstrijd zakt naar een bedenkelijk niveau. In de slotfase probeert Ronald Wurm nog wat te bewegen, maar hij belandt uiteindelijk zelf in het doel.

Een terechte overwinning van Nederland. En Ian Meierdres keepte veel beter dan zijn Belgische tegenover Christophe Stamatiou. In fysiek opzicht was het een wedstrijd van de overwegend grote Nederlanders tegen de wat kleinere Belgen. Beide ploegen gingen niet voluit. Heel erg jammer, want met zoveel kwaliteit op het ijs had je wat meer mogen verwachten. Op individueel niveau viel mij het sterke spel van aanvaller Ronald Wurm op. Voor mij tot nu toe de revelatie van het seizoen. Bij de Belgen was Jesse Raekelboom in goede doen.

FOTO´S

Terug