IIHF WK 2005 Divisie I, Groep A - Tilburg, Nederland 19 april 2010 - Nederland - Japan 1-3

De derde match op de openingsdag. De Japanse ambassadeur, de heer Minoru Shibuya, wordt met een grote taxi limousine voor de deur van de hal afgezet. Bij de ingang is het dringen geblazen. De hal is zeer goed gevuld. Zelfs de VIP-plaatsen zijn bijna allemaal ingenomen. Tilburg Trappers doelman en de eerste doelman van Team Japan, Yutaka Fukufuji, krijgt van het Tilburgse publiek een warm welkom. In het Nederlands team geen Jamie Schaafsma, maar wel Levi Houkes.

Meteen al een eerste schot van de Japanner Bin Ishioka. En meteen de eerste vanghandschoen redding van Phil Groeneveld. Aan de andere kant test Marco Postma doelman Fukufuji, die het schot van Marco tussen zijn legguards smoort. In het aanvalsvak haakt Marco Postma een tegenstander en de alerte scheidsrechter spreekt op 1.32 de eerste straf uit. Buiten een goed schot van Yoshinori Iimura (vanghandschoen Groeneveld) krijgt Japan geen echt grote kansen. En als Nederland net weer op volle sterkte ageert geeft Takahito Suzuki voor op Go Tanaka in de slot. Zijn schot verdwijnt in de linkerbovenhoek. 0-1 na 3.39. En dat is een lelijke streep door de rekening van het Nederlands team. Mede door een straf tegen Peter van Biezen blijft Japan de toon aangeven. Maar dan moet Takuma Kawai naar de strafbank wegens interference. Het Nederlands team krijgt het echter niet voor elkaar om een powerplay op te tuigen. Later kan Stanislav Nazarov van een meter of vier tweemaal inschieten, maar er staan te veel spelers in zijn schotbaan. Met diezelfde Stanislav Nazarov in de strafbank mag de Japanse verdediger Aaron Keller tweemaal aanleggen. Maar de solide Groeneveld blijft overeind. Buiten een backhander van links van Diederick Hagemeijer weet Nederland aanvallend niet al te veel te bewegen. De Japanners daarentegen dwingen Phil Groeneveld keer op keer tot fraaie reddingen. Met een 0-1 achterstand na twintig minuten zuivere speeltijd komt het Nationale team goed weg.

In de tweede periode al snel een man meer situatie voor Nederland. Ook ditmaal geen echt powerplay van het team van bondscoach Tommie Hartogs. Alleen Mike Dalhuisen schiet naast. Dan een boarding straf tegen Nick de Jong. Solo mag Takahito Suzuki middendoor recht op het doel afschaatsen. Zonder dat hem een strobreed in de weg wordt gelegd legt hij aan een scoort 0-2 (25.14). Over en weer vallen er straffen. Dan in de slotseconden een flink aantal schoten op doel door Japan. Uiteindelijk krijgt Masato Domeki de puck op de stick. Hij aarzelt geen fractie van een seconde en jaagt de puck tegen de touwen, 0-3 op 39.29.

Ook in de derde periode krijg je niet de indruk dat Nederland zal gaan scoren. De periode begint overigens met een tijdstraf tegen Casey van Schagen wegens haken. Ook daarna verdwijnt regelmatig een Nederlander naar de strafbank. De Japanners schieten veel en vaak op doel, maar steeds staat daar weer Phil Groeneveld paraat. Met nog een paar minuten te gaan verlaten de eerste teleurgestelde toeschouwers de ijshal. Met nog een paar seconden te gaan nestelt de Nederlandse ploeg zich in het aanvalsvak. Aan de blauwe lijn staat Mike Dalhuisen. Een machtig schot vuurt hij af. Fukufuji haalt de vaart uit het schot, maar kan de puck niet afweren. En in slow motion verdwijnt de puck in het doel op 59.59. Zoals de scheidsrechter op basis van videobewijs bepaalt. Echter geen face off meer voor de enkele seconde.

Een terechte overwinning voor de gastploeg. Zij hadden de meeste spelaandelen. Een geluk dat Phil Groeneveld een goede partij stond te keepen. Buiten Phil vond ik eigenlijk alleen Mike Dalhuisen - niet alleen vanwege zijn goal - opvallend op het ijs. Tot beste spelers werden Phil Groeneveld en Takahito Suzuki uitgeroepen.

Foto's

Back