Eerste Divisie, 2010-2011 - Zoetermeer Panters 17 plus - IJCU Dragons Utrecht 2-5 (13-11-2010)

Het team van Zoetermeer Panters 17 plus wordt inmiddels gecoached door de bij Zoetermeer Panthers vertrokken Mike Smietana. Mike kon deze avond niet beschikken over Marko van Leeuwen (andere verplichtingen) en de geblesseerde Raymond de Ruiter. Bij Utrecht ontbraken goalie Paul Rijsdam, Jeffrey Foubert, Tommy van Leur en Valentijn Faber. Justin Kiviet stond bij de Dragons in het doel.

Door omstandigheden kom ik net iets te laat op de ijsbaan aan. Er is nog net geen minuut gespeeld en het scorebord geeft 0-1 als stand aan. Oei, denk ik bij mezelf. Ik hoor later dat het eerste Utrechtse doelpunt kwam op een schot van de blauwe lijn van kapitein Kees Slagmolen na 0.39. Ivo Beulen krijgt twee mooie kansen. Maar eerst schiet hij over het doel. En een zeer scherpe voorzet vanuit de hoek van de baan kann hij net niet raken voor een tip in. Dan moet diezelfde Ivo Beulen naar de strafbank voor een tripping straf. Maar het is niet Zoetermeer dat aanvalt, maar de Dragons. Phil Gauthier schiet net over. Maar als Bart van Roosmalen scherp voorgeeft op Kees Slagmolen jaagt laatstgenoemde met een schijnbaar simpele stickbeweging de puck hoog in de touwen, 0-2 na 7.55. Eeen shorthanded goal. Een paar minuten later stoomt Bart van Roosmalen op links op richting doel. Hij wacht heel lang met afspelen en schiet vervolgens zelf .... raak. En na 11.13 is het 0-3. Coach Mike Smietana stuurt regelmatig de vier dames (Maritza van Leeuwen, ChloŽ Keijzer, Jessie Tegelaar en Savine Wielenga) met center Robin van Mansveld gezamenlijk het ijs op. Zeer sporadisch verschijnt Zoetermeer voor het Utrechtse doel. Zoals bij een mooie voorzet van Savine Wielenga, waar Robin van Mansveld net niet bij kan. Achter zijn eigen doel speelt Jan Willem Groenheijde de puck. Hij wordt gehinderd bij zijn terugkeer naar het kooitje door een Utrechtse aanvaller. Maar met een snoekduik weet hij op tijd de puck te keren en de 0-4 te voorkomen.

In de tweede periode nog een restantje powerplay van Zoetermeer Panters. En ditmaal manifesteren zij zich in hun aanvalsvak. Maar even later zijn de ploegen weer van gelijke sterkte. Dan verovert Bart van Roosmalen de puck in zijn eigen verdedigningsvak. Hij schaatst ongehinderd het aanvalsvak binnen, kijkt en schiet. En het is 0-4 na 21.53. Bij de volgende aanval mag Phil Gauthier alleen op de Zoetermeerse doelman Jan Willem Groenheijde afgaan. Met een mooie schijnbeweging stuurt hij de doelman de verkeerde hoek in en scoort in het lege doel, 0-5 (22.16). Dan valleen er veel straffen en de aanvalsgolven van de Dragons luwen. Wilko Bos zit voor Zoetermeer in de strafbank (holding). Brutaal zetten Arnout Bos en Thomas Hoos een aanval op. Thomas schaatst van links in op het doel een scoort met een backhander 1-5 (31.17). Vlak voor tijd enige consternatie voor het Zoetermeerse doel. En slapshot van een Utrechter raakt het been van ChloŽ Keijzer. Na einde van de periode gaat zij door twee spelers ondersteund naar de kleedkamer. In de derde periode kwam zij niet meer op het ijs.

In de slotperiode wil Utrecht met het breekijzer een hogere score forceren. Maar steeds weer staat doelman Jan Willem Groenheijde in de weg. In een minuut of vijf tijd maakt hij zeker 30 stops. Eenmaal heeft hij geluk, als Peter Sneijders slechts de paal raakt. Wat ook opvalt is het goede storende werk en de goede spelopbouw van Jessie Tegelaar, die keer op keer een medespeler voor een break wegstuurt. De irritatie neemt toe bij de Utrechters, omdat zij de doelman niet weten te bedwingen. Zelfs Bart van Roosmalen kan geen succesje afdwingen. En dan is er al de laatste minuut van de wedstrijd. Met een sublieme pass speelt Jessie Tegelaar Steiner Hoos vrij. Alleen op doelman Justin Kiviet afgaand weet hij niet te scoren. Maar de puck ligt vrij voor het doel. Voordat Justin kan reageren schuift Jessie Tegelaar de puck in het doel, 2-5 (59.24).

Uiteraard is de zege van Utrecht verdiend. Maar zij hadden kennelijk niet op zoveel weerstand gerekend van de Panters. Routiniers Kees Slagmolen en Bart van Roosmalen maakten bij Utrecht de meeste indruk. Bij Zoetermeer waren Jessie Tegelaar en natuurlijk de magistrale keeper Jan Willem Groenheijde de uitblinkers.
Ronald Groenheijde:"Ja, we zijn in de gelukkige omstandigheid dat we nu met Mike Smietana een coach voor het team hebben. Ik hoop dat hij het hele seizoen kan blijven. Want voorheen regelden de spelers zelf het een en ander. Tja, en voor mijn 16-jarige zoon Jan Willem hebben we in het doel geen back up. Dat is vervelend. Maar in noodsituaties kan Arnout Bos zijn plaats innemen. Hij heeft een tijdje als doelman gespeeld. Mijn dochter, die ook in het doel staat is nog te jong. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Jan Willem onder begeleiding van Ruud van der Holst aan het Eerste Divisie niveau zou wennen. Maar dat is allemaal anders gegaan. Hij is in het diepe gegooid. En krijgt ook nog eens 90 tot soms wel 135 schoten per wedstrijd te verwerken. Gelukkig laat hij zich niet demotiveren door tegendoelpunten, maar put hij zijn kracht uit zijn save percentage. Overigens hebben we hier in Zoetermeer een gezond klimaat voor ijshockeyende dames. We hebben in dit team vier dames. Ik denk dat Maritza van Leeuwen haar colllega's heeft overgehaald om naar Zoetermeer te komen."

Foto's

Terug