Oppermachtig HIJS heeft moeite met taai verdedigend Turnhout
Ere Divisie, 2010-2011 - HIJS Den Haag - White Caps Turnhout 7-2 (22-01-2011)

Praktisch de gehele match bivakkeerde HIJS in het verdedigingsvak van White Caps Turnhout. Slechts sporadisch was er een ontsnapping voor de withelmen, maar die waren wel brandgevaarlijk. Verdedigend zat het bij de Belgen aardig in elkaar. En anders was daar altijd nog de boomlange goalie Miroslav Bielik om de puck te pakken. Pas in het slotdeel wisten de Hagenaars hun veldoverwicht in klinkende munt om te zetten en wonnen onbedreigd met 7-2.

Bij Den Haag was nog steeds Matt Korthuis afwezig en bij Turnhout aanvaller Don Geerts. Opvallend bij de White Caps dit seizoen de hernieuwde aanwezigheid van verdediger Christoph de Ridder, die hiermee zijn zoveelste comeback in het eerste van de Kempenaren vierde. Of misschien is dat toch niet zo bijzonder. Hij komt altijd terug. Bij HIJS staat de gehele wedstrijd Tim Knudsen in het doel en bij White Caps Miroslav Bielik. Beide teams stellen tien buitenlanders op, waarbij ik voor het evenwicht bij Den Haag Marcel Kars meetel.

HIJS gaat meteen in het aanvalsvak bivakkeren. Dat leidt op 5.20 tot een goal van Mike Burgoyne, die bij de verre hoek de pass van TJ Caig intikte, 1-0. Daarna krijgen Marcel Kars ( legsave van Bielik) en TJ Caig (schiet naast) elk een mooie kans. Zeer zelden een uitval van de Turnhouse ploeg. Waarbij alleen gevaar ontstaat als Ryan Peterson en Robert Ross erbij betrokken zijn. Dan komen een HIJS-speler en Armando Scarlato met elkaar in aanraking. Minutenlang en bloedend blijft de HIJS-speler op het ijs liggen. Uiteindelijk wordt hij door twee kameraden ondersteund van het ijs gereden. Ik stond er wat ver vanaf en kon niet zien wie de Hagenaar was. In de pauze gaf official scorer Micky Smits uitsluitsel:"Het was John Gordon die gestrekt ging. Ik heb gezien dat hij vol op zijn gezicht werd getroffen. Maar heb niet gezien of dat een elleboog was of dat het met de stick gebeurde of hoe dan ook. Maar hij bleef liggen en dat zegt wel iets als het om John gaat." Scheidsrechter Debby Hengst oordeelde dat het wel degelijk om een zware overtreding ging. Armando Scarlato kon de kleedkamer opzoeken met een major en een game misconduct straf voor roughing. Later kwam Armando Scarlato nog op mij af en vroeg: "Do you have a photo of the check by number 77. I thought it was a clean check." Maar ik moest hem teleurstellen. Ik had daar geen prent van en had de actie zelf slechts uit een ooghoek waargenomen. Maar terug naar het verloop van het duel. Kort daarop verhoogt Tony Demelinne, geposteerd bij de verre hoek van het doel, tot 2-0 (11.06). En dan blijft er nog ruim vier minuten powerplay over. Maar TJ Caig ziet zijn schot in de handschoen van Bielik verdwijnen. En als bij een uitval Ryan Peterson en Robert Ross slechts één HIJS-verdediger tegenover zich hebben, laten zij zich van hun beste kant zien. Robert Ross schaatst op de linkerflank tot een paar meter voor het doel, geeft voor op Ryan Peterson die de lege hoek vindt. En dan na 14.35 is het opeens 2-1. Een shorthanded goal voor Turnhout.

In de tweede periode voert HIJS de druk op het White Caps doel nog eens op. Een zeer goed schot van Tony Demelinne is echter het prooi van Miroslav Bielik. Het blijft éénrichting verkeer op het Turnhoutse doel. Zelfs als de White Caps met een man meer op het ijs staan. Maar dan een hooking straf tegen Jay Pugliese op 27.10. Een spervuur van schoten volgt op het doel van Bielik. Dan passt Jordy van Oorschot op Marcel Kars. Ongehinderd kan Marcel op doel afschaatsen en hij scoort beheerst, 3-1 (28.43). Met Marcel Kars in de strafbank is het TJ Caig die doelman Bielik onder druk zet. Bielik blijft overeind. Later weer een uitval van de congeniale tweeling Ryan Peterson en Robert Ross. Ditmaal voert Ryan de puck en scoort Robert, 3-2 na 34.33. HIJS coach Gary Prior neemt op 35.15 een time out. En dat heeft effect. Achter het doel schaatsend geeft Marijn den Dulk een achterwaartse pass op Levi Houkes in de slot. Levi weet daar wel raad mee, 4-2 (37.45).

In de slotperiode geeft Debby Hengst een straf aan tegen Turnhout. Vanuit een scherpe hoek weet Daryl Bat vanuit de draaiing te scoren, 5-2 (42.15). En als op 43.00 TJ Caig 6-2 scoort is het lot van de Belgische ploeg definitief beslecht. Nog een enkele aanval van Turnhout via verdediger Ryan Mikkelsen. Maar het is alles Den Haag wat de klok slaat. In de slotfase van de match moet eerst Peter Bartek brommen. Daarna is het de beurt aan Alan van Bentem. Dat is voor White Caps coach Zlatko Hrelja het sein om een time out te nemen. Maar Den Haag scoort op 59.40 shorthanded 7-2. Phil Aucoin gaf voor en TJ Caig tikte in. Seconden voor tijd nog een schot van de rode lijn van Darren McKague. Tim Knudsen brengt zijn vanghandschoen in stelling en de match is voorbij.

Foto's

Terug