HIJS terechte winnaar
Eerste Divisie, 2010-2011 - HIJS HOKIJ Den Haag - Tijgers Amsterdam 3-0 (12-03-2011)

Eerste match in de finale Play Offs (best-of-three-serie). Amsterdam coach Ron Berteling:"In match in Groningen in de halve finale serie stond onze goalie op zijn kop. Zes onnodige tegentreffers. Thuis hebben we het recht gezet. Vanavond zijn we zijn compleet en hebben geen geblesseerden. Wij gaan voor twee wedstrijden in deze serie. Net zoals Den Haag, denk ik. Ha, ha, ha. Morgen in Amsterdam maken we het af. Het is toch mooi dat we met dit team, met twee ervaren gasten en een hele hoop jonge jongens zo ver gekomen zijn in dit seizoen. Dit zou ook een mooi opstapje kunnen zijn naar volgend seizoen de Capitals in de Eredivisie. We moeten eerst zien dat we het geld ervoor bij elkaar krijgen. Maar eerst vanavond; de teams zijn aan elkaar gewaagd!"

In de eerste periode neemt Amsterdam aanvankeljk het voortouw. Dit leidt na 1.32 tot een charging straf tegen Jimmy Raats. Maar in eerste instantie is Den Haag dichter bij een doelpunt. Een Tijger passt verkeerd in zijn eigen verdedigingsvak. De verraste Manitas Demelinne heeft vrije schietbaan. Maar doelman Jacob van Duin weert af. Donny van Musscher en John Versteeg nemen dan het Haagse doel op de korrel. Maar Claudia zegt neen. En dan alweer een volgende straf tegen HIJS. Na 4.33 moet Ramon van Waardenburg wegens hooking naar de strafbank. Bryan Hoogenraad komt het dichts bij een doelpunt. Maar zijn flitsende schot gaat net naast. Dan op 8.20 een tripping straf tegen Mace Gennissen. Van dat moment af neemt Den Haag het initiatief in de wedstrijd van Amstel Tijgers over. Maar dat betekent niet meteen doelpunten. Michael van Rijswijk ziet zijn beide inzetten gekeerd door de doelman. De echte testen voor Jacob van Duin komen als beide ploegen weer volledig zijn. Jacob blijft overeind bij een slapshot van rechts van Johan Rurup en bij een schot van de blauwe lijn van verdediger Bas Britstra. Daarna nog een gevaarlijk schot van Joey Oosterveld en een onregelementair gestopte opmars van Ramon van Waardenburg. Maar het blijft 0-0.

In de tweede periode al vrij snel een straf tegen Thomas Roosendaal. Mark Tanner probeert een schot, maar hij schiet een van de vele spelers voor het doel aan. Dan een forse charge van Bryan Hoogenraad tegen Bas Britstra. Bas blijft twee minuten op het ijs liggen. Aanvankelijk lijkt scheidsrechter Debbie Hengst deze daad met een minor te zullen bestraffen. Maar uiteindelijk geeft ze een major penalty voor boarding en een game misconduct straf tegen Hoogenraad. En dat betekent vijf minuten powerplay voor HIJS. Overigens zit Quincy Merk de straftijd voor de Tijgers uit. Alexander Schaafsma gaat bijna niet van het ijs. Hij neemt drie shifts achter elkaar voor zijn rekening. Op 29.59 bestraft de scheidsrechter een overtreding van Mark Tanner tegen Jimmy Raats. En Den Haag is met twee man meer. Aan de blauwe lijn geeft Michael van Rijswijk de puck door aan Thomas Roosendaal, die verwoestend uithaalt. 1-0 na 31.17. De wedstrijd wint aan intensiteit. Door een aantal straffen aan Haagse zijde kan Amsterdam ook wat meer aanvalsactiviteiten ontplooien. Maar Mace Gennissen schiet naast en schoten van Joey Oosterveld en Alexander Schaafsma zijn het prooi van Claudia van Leeuwen.

In de slotperiode blijft Den Haag de spelbepalende ploeg. En schot van Bas Britstra schampt langs de buitenkant van de paal. Na een break van Mitchel van Bentem blijft de puck achter Jacob van Duin voor de doellijn liggen. Uiteindelijk reageert een Tijger als eerste en voorkomt een doelpunt. Dan een mooi opgezette aanval door Jimmy Raats. Hij speelt de achterwaarts naast het doel schaatsende Manitas Demelinne Demelinne aan. Manitas kaatst de puck op de stick van de instromende en Rurup, die intikt, 2-0 na 44.40. Na een kneeing straf tegen Thomas Roosendaal krijgt Amsterdam weer wat kansjes. Maar Claudia van Leeuwen weert de inzetten van Evander Hansen, Alexander Schaafsma en van dichtbij van Joey Oosterveld allen af. En dan staat er 49.40 op de klok en moet ik de ijsbaan helaas verlaten. Uiteindelijk bekroonde aanvoerder Jasper Kick de zege met een derde doelpunt voor de thuisploeg: 3-0 na 54.14. Gezien de wedsdtrijd een passende uitslag.

Foto's

Terug