HIJS 2 kampioen
Eerste Divisie, 2010-2011 - HIJS HOKIJ Den Haag - Tijgers Amsterdam 4-10 (18-03-2011)

Wedstrijd drie in de finale Play Offs (best-of-three-serie). De teams komen in bijna dezelfde samenstelling aan de start als in de eerste twee ontmoetingen. Alleen verdediger Mark Tanner ontbreekt bij Amstel Tijgers.

In de eerste fase van de wedstrijd gaan de ploegen meteen voluit. Geen afatasten van de tegenstander. Een scherp schot van de linkerflank van Ramon van Waardenbrug gaat rakelings over. Aan de andere kant brengt Robin van Beveren gevaar voor het doel van Claudia van Leeuwen. Nummer 19 van HIJS, Danny Bood, kan dan alleen met de noodrem de doorgebroken nummer 19 van Amstel Tijgers, Joy Turpijn stoppen. De terechte bestraffing door scheidsrechter Pascal Keus volgt prompt: penalty shot. Alexander Schaafsma gaat het vonnis voltrekken. Althans dat was zijn bedoeling. Schaafsma wijkt uit naar rechts, maar Claudia beweegt soepel in butterfly houding mee van de hoek en geeft de routinier geen kans. Geen doelpunt voor Amsterdam, maar een tijd later wel een voor Den Haag. Ben Rurup splijt de Tijgers defensie en scoort beheerst, 1-0 na 15.15. Amsterdam probeert wat terug te doen middels John Versteeg en Julian Berteling. Maar in de finale minuten van de eerste periode moet Amstel Tijgers doelman Jacob van Duin van menigmaal zijn vanghandschoen inzetten om een tweede doelpunt te voorkomen.

In de tweede periode wil Amsterdam meteen de gelijkmaker scoren. Maar de wrap around van Robin van Beveren mislukt en Tobias Kathan schiet net naast. Aan de andere kant belaagt Kevin van Leeuwen een aantal maal het Amsterdamse doel. Zonder succes. Dan volgen er een flink aantal straffen. Op een gegeven moment heeft Amsterdam zelfs twee man meer op het ijs. En ondanks de geweldige inzet en schoten van Alexander Schaafsma blijft de ploeg uit de hoofdstad met lege handen staan. De ploegen zijn net weer van gelijke sterkte of Jimmy Raats bedient Ben Rurup, die zijn tweede goal van de avond scoort, 2-0 op 35.50. Amsterdam moet nu echt gaan komen. En dat doen ze. Bryan Hoogenraad stuit nog op doelvrouw Claudia van Leeuwen. Maar een op links doorgebroken Joy Turpijn verslaat Claudia met een snoeihard schot. En na 38.35 is het 2-1.

Gevraagd naar de afwezigheid van Mark Tanner zei team manager Jeroen Zwaanswijk:"Vorige week hebben we Mark Tanner vanuit Canada ingevlogen. Dat is door het team bekostigd. Dat hadeden we nu weer kunnen doen, maar dat zouden we 1100 Euro moeten opbrengen. En is dat het waard? Bovendien kon Mark zich moeilijk vrijmaken van zijn werk. En wat heb je aan een speler die met een enorme jetlag het ijs op moet? Wel iemenad die rust brengt in de evrdediging overigens. Nee, maar ook zonder Mark heb ik er vertrouwen in dat we de wedstrijd nog kunnen doen kantelen. Technisch zijn wij beter. Alleen Den Haag is wat mannelijker. Ze spelen robuuster. Het derde bedrijf is nog maar net begonnen als Ramon van Waardenburg met een magistraal polsschot zijn opstomen op de rechtsflank succesvol afrond. 41.05 en het is 3-1. Als korte tijd later diezelfde Ramon naar de strafbank moet voor tripping volgt een ware belegeringsactie op het Haagse doel. Met name Jochen Gross schiet met scherp. Maar hij schiet net niet scherp genoeg. Hij en Alexander Schaafsma blijven bijna de gehele straftijd op het ijs. En met een save Van Claudia op een schot van Joey Oosterveld isd de straftijd effectief "gedood". Dan een zware overtreding aan de boarding van Tobias Kathan op Thomas Roosendaal. Zeker twee minuten blijft Thomas op het ijs liggen. En Tobias Kathan wordt vervolgens ook "auf Eis gelegt", zoals de Duitsers zeggen. Dat wil zeggen met een major en een game misconduct straf kan Tobias Kathan de kleedkamer opzoeken. Als de scheidsrechter dan ook nog Alexander Schaafsma naar de strafbank dirigeert staat HIJS met twee man meer op het ijs. Een screened schot van Bas Britstra verrast doelman Jacob van Duin, 4-1 (50.38). En net als aanvalsleider John Versteeg zijn troepen naar voren heeft gedirigeerd loopt Mace Gennissen tegen een charging straf aan. Op 57.33 slaat de vlam in de pan. Robin van Beveren en Jasper Kick gaan op de vuist. Meerdere opstootjes vinden tegelijkertijd plaats. Maar een onfrisse overtreding (kneeing) van Jochen Gross op Ben Rurup (heup uit de kom lijkt het) doet de vlam in de pan slaan. Overal onstaan knokpartijtjes. Met een hoogrode kleur in zijn gezicht schaatst Jimmy Raats op de Amsterdamse bank af. En dat levert naast commotie op het ijs ook commotie op de tribunes op. Resultaat o.a. een major en een game misconduct straf tegen Jochen Gross en een match penalty voor Jimmy Raats. Die hevig met zijn armen zwaaiend een verbale reactie van het Haagse publiek probeert op te roepen. Maar goed dan zijn er nog iets meer dan twee minuten zuivere speeltijd te gaan. De laatste actie is van Joy Turpijn. Op zijn schot ziet hij de puck echter verdwijnen in de vanghandschoen van Claudia van Leeuwen. En dan is het sein om Claudia tegen de boarding plat te drukken: HIJS HOKIJ Den Haag kampioen. En prolongeert daarmee de Eerste Divisietitel.

Vorige week zondag in Amsterdam waren NIJB-voorzitter Jop Vullers en NIJB-sportco÷rdinator Hans van Rijssel met medailles en beker aanwezig. Ditmaal moest scheidrechter supervisor Gijs Sijmons de honneurs waarnemen. En het bleef nog lang onrustig op het ijs. Kwistig bespoten de spelers elkaar met champagne. Alles en iedereen moest natiurlijk met de beker op de foto. En voor Danny Bood was er een heuse champagnedouche. Nog even recapitulerend. Hoewel de ploegen elkaar qua sterkte niet zo veel ontliepen is HIJS, gezien de drie wedstrijden, de terechte winnaar.

Foto's

Terug