EWHL 2011-01-08 - Straffen doen Nationaal vrouwenijshockeyteam de das om tegen Vienna Sabres - 2-5

  Vrouwenteam Nederland     EHV Vienna Sabres
Pos. Nr. Naam   Nr. Naam
G 20 Claudia van Leeuwen   73 Theresa Hornich
G 1 Nadia Zijlstra  
D 16 ZoŽ Barbier   9 Valentina Bettarini
D 18 Kimberley van den Besselaar   44 Katherina Hybler
D 24 Jessica de Graaf   91 Marina Strer
D 21 Kayleigh Hamers   19 Noemi Prosenz
D 23 Hilde Huisman   13 Alice Zenz
D 17 ChloŽ Keijzer      
D 3 Maritza van Leeuwen (C)      
D 15 Myrthe Martens      
F 7 Like Boelhouwers   67 Kiira Dosdall
F 6 Rosanne Haazen   11 Victoria Hummell
F 14 Mieneke de Jong   71 Samantha Hunt
F 9 Bieke van Nes   23 Esther Kantor (C)
F 4 Jesse Reiding   93 Charlotte Wittich
F 5 Josť Schipper   33 Andrea Achleitner
F 19 Jessie Tegelaar  
F 11 Nicky Tjin-A-Ton  
F 8 Savine Wielenga  
F 10 Julie Zwarthoed  

Het Oostenrijkse clubteam was sterker. Laat dat duidelijk zijn. Maar Nederland stoorde goed in de verdediging en natuurlijk was er de klasse van doelverdedigster Claudia van Leeuwen. Dat het toch mis ging was voornamelijk te wijten aan de zeer vele straffen waartegen het Nederlandse team aanliep. De Sabres waren dodelijk op de powerplay.

In tegenstelling tot de voorgaande thuismatch tegen het Duitse Planegg kon coach Willem van de Kraak over Maaseik speelster Glynis Barton en stond Maritza van Leeuwen op het ijs. De dames van EHV Vienna Sabres waren met twaalf speelsters, een keepster en elf veldspeelsters, aangereisd.

In de eerste periode nemen van meet af aan de Oostenrijkse dames het initiatief. Zij pinnen het Nederlands team in hun eigen verdeigingsvak vast.Maar inzetten van Esther Kantor en Samantha Hunt weet Claudia van Leeuwen onschadelijk te maken. Pas na ruim vier minuten de eerste serieuze aanval van de Oranje dames. Maar zowel het schot van Mieneke de Jong als die van Josť Schipper gaat naast. Dan de eerste straf tegen de Oranjes. Een hooking van Rosanne Haazen betekent twee minuten brommen. Een goed opgezet powerplay van de Weense dames levert meteen een doelpunt op van Victoria Hummell, die geposteerd bij de verre hoek de puck voor het intikken heeft. Na een mislukte poging tot scoren van ChloŽ Keijzer heeft Rosanne Haazen daarna wel succes. De gelijkmaker valt na 10.55 en de assist is voor Glynis Barton. Een bodycheck van Josť Schipper betekent penalty killing voor de gastgevers. En prompt scoort Valentina Bettarini met een schot van de blauwe lijn. Volgens mij werd de puck gedeflecteerd, maar ik kon niet zo goed zien of dat via een Oostenrijkse of een Nederlandse speelster ging. 1-2 na 12.37. Jessie Tegelaar gaat solo op de Sabres keepster af, maar weet de puck niet langs haar heen te schieten. Aan de andere kant weert Claudia van Leeuwen een schot van rechts van Kiira Dosdall af en de rebound van links van Samantha Hunt is goed voor de tweede redding binnen twee seconden. Vlak voor de eerste thee krijgen Savine Wielenga en de robuuste verdedigster Katharina Hybler het met elkaar aan de stuk. Na een korte vechtpartij verdwijnen beide dames met een dubbele minor voor roughing naar de strafbank.

In het tweede deel speelt Nederland aanvankelijk steeds met een vrouw minder op het ijs. Achterenvolgens moeten ChloŽ Keijzer, Kimberley van den Besselaar (tweemaal achter elkaar) en weer ChloŽ Keijzer (8.38) op de strafbank hun zonden overdenken. Met een verdekt schot van de blauwe lijn zorgt Kiira Dosdall op 29.00 voor de 1-3. En op de volgende aanval scoort steraanvalster Samantha Hunt 1-4 (29.16). En diezelfde Samantha Hunt soleert in de 35ste minuut naar de 1-5. Maar nog in diezelfde minuut geeft Julie Zwarthoed voor op Savine Wielenga, die prompt 2-5 scoort (34.59). Daarna verdwijnen achtereenvolgens Maritza van Leeuwen (holding 37.23), Julie Zwarthoed (39.07 en Myrthe Martens (Hooking) naar de bank der zondaren.

In de slotperiode schiet Valentina Bettarini keihard op het been van Samantha Hunt. Dat kwam flink aan Samantha blijft liggen en moet een paar shifts aan zich voorbij laten gaan. Bij een sporadischa aanval van de Nederlandse dames schiet Mieneke de Jong in de vanghandschoen van Theresa Hornich. Dan volgt een interference straf tegen Josť Schipper. En opeens is daar weer de dekselse Savine Wielenga die solo op het vijandelijk doel afstevent. Maar in tegenstelling tot de wedstrijd versus de Duitse dames scoort Savine helaas niet shorthanded. Ook Bieke van Nes, Nicky Tjin-A-Ton, ZoŽ Barbier Hilde Huisman krijgen ijstijd van coach Van der Kraak. Jessie Tegelaar staat net iets te dicht op de goalie om de voorzet van ZoŽ Barbier in het doel te kunnen werken en het schot van Jessica de Graaf is prooi voor Hornich. En met goed verdedigend werk weet Oranje de periodestand in evenwicht te houden (0-0) voor een 2-5 eindstand.

De Nederlandse dames hebben hun Oostenrijkse tegensterver er hard voor laten werken. En het was dan ook duidelijk zichtbaar dat de Middeneuropese delegatie enorm in hun nopjes was met deze uitoverwinning.

FOTO´S

Terug