Eredivisie 2011-2012 - HIJS Den Haag - White Caps Turnhout 9-2 (7-10-2011)

Kennelijk redenerend vanuit het adagium "the best things in life are free" pakte HIJS uit met gratis toegang voor de toeschouwers tot de seizoenopening HIJS versus White Caps Turnhout. Zo'n 700 mensen omzoomden de ijspiste. Een spreekstalmeester introduceerde de spelers van HIJS. En dat ging bepaard met veelal passende muziek. Zo klonk er "Down Under" tijdens het voorstellen van Tony Demelinne, die afgelopen zomer zijn schaatsen in AustraliŽ had ondergebonden. En klonk een vurig "Kalinka" bij opkomst van Alexander Selivanov. Tip: Volgend seizoen spotlights gebruiken om de spelers niet alleen figuurlijk in de schijnwerpers te zetten. Ook de teruggetreden Andri Salomonson kreeg de nodige lof toegezwaaid. In het team van HIJS Den Haag ontbrakt de geblesseerde verdediger Thomas Roosendaal, die naar verluidt volgende week weer van de partij is. Bij White Caps Turnhout ontbraken twee spelers. De speler met de meeste dienstjaren in White Caps 1, verdediger Christoph de Ridder. De sympathieke Belg kon zich niet vrij maken van zijn werk. En de geblesseerde Belgisch international Don Geerts.

Meteen is te zien dat HIJS het sterkste team heeft. Na wat speldenprikken over en weer is het meteen op het eerste echte schot raak. Trevor Caig passt in het midden op Tony Demelinne, die doelverdediger Tyler O'Brien verrast, 1-0 na 4.01. Tyler Ruel en later Robert Torney probeerden wat terug te doen namens de Belgen, maar Fabian Schotel toonde zich een betrouwbare sluitpost. Dan een tripping straf tegen withelm Tommy Lange. Van achter het doel geeft TJ Caig voor in de slot en Matt Korthuis tikt in voor 2-0 (8.41). Na tien minuten precies een roughing straf tegen Jurryt Smid. Eerst maakt Fabian Schotel een granaat van Ryan Warsofsky onschadelijk. Daarna speelt HIJS de puck snel naar het aanvalsvak om wat lucht te krijgen. Achter zijn goal stopt Tyler O'Brien de puck. De verdedigers Dustin DeGagne en Ryan Warsofsky nemen de puck niet over maar blijven beiden in hun hoek van de baan wachten op wat er gaat gebeuren. Nu dit gaat er geschieden. Marco Postma ontfutselt de goalie de puck. Via Marcel Bruinsma komt de puck bij Brian Mullally, die er 3-0 van maakt (10.21). Een goal van de shorthanded variant dus. Maar dan moet Fabian Schotel ook weer handelend optreden. Met grote moeite weet hij een backhander van Tommy Lange te pareren. Applaus van de tribune voor de jonge doelman. Later een schot van Tony Demelinne. De puck glijdt tergend langszaam over de goallijn voor 4-0 (14.46). Bij een tweede uitsluiting van Tommy lange volgt een spervuur van schoten op het Turnhoutse doel, maar Tyler O'Brien pareert alle inzetten. Als vervolgens scheidsrechter Sven Bergman eerst Marco Postma en daarna Jeff Smith naar de strafbank stuurt heeft Turnhout meer dan een minuut twee man meer op het ijs. Bij HIJS staan eerst Matt Korthuis, Jordy van Oorschot een Robin Sochan de straf te doden, daarna lost Brian Mullally Robin af en Caig neemt de plaats in van Matt. Coach Zlatko Hrelja van Turnhout zet de volgende powerplay formatie op het ijs: Dustin DeGagne, Ryan Warsofsky, Tommy Lange, Valerijs Filimonovs en Marek Ziarny. Een powerplay is er wel. Maar doelpunten vallen niet.

In de tweede periode als Brian Mullally in de strafbank zit moet Fabian Schotel zich weer nadrukkelijk bewijzen. Maar zowel een deflectie van Tyler Ruel op een schot van verdediger Marek Jancek als een inzet van Alexandre Lacombe weet hij onschadelijk te maken. Aan de andere kant weet de lepe TJ Caig wel te scoren, 5-0 (24.23). Een tweede shorthanded goal voor HIJS. Turnhout blijft leuke kansen voor zichzelf creŽren. Maar of de inzetten nu komen van Ryan Warsofsky, Valerijs Filimonovs, Marek Ziarny of Pieter Smet altijd weer is er Fabian Schotel om de projectielen onschadelijk te maken. En daarom scoort HIJS maar weer eens. TJ Caig schiet in, Tony Demelinne schiet de rebound in verovert vervolgens zijn eigen rebound en geeft voor op TJ Caig. Met een fraai polsschot tekent Caig voor de 6-0 (31.13). Later krijgt Jan Jaap Natte de puck uit een face off. Hij haalt uit en ook tot zijn eigen verrassing scoort hij, 7-0 (36.20). Alleen te koste van een overtreding (tripping) weet Ryan Warsofsky vervolgens Jan Jaap Natte van een tweede doelpunt af te houden.

In de slotperiode doet de piepjonge Joey Verreijen het publiek versteld staan. Hij probeert brutaal een wrap around ....... en scoort in de korte hoek! En dan is het 8-0 na 43.08. Maar dan mogen de HIJS spelers weer een sbezoekjes aan de strafbank afleggen. Ditmaal weet White Caps wel te profiteren. Ryan Warsofsky scoort met een loeihard schot van de blauwe lijn 8-1 (50.45). En TJ Caig moet brommen. Maar dan een break van Matt Korthuis door het midden. Hij schiet. De puck verdwijnt in de vanghandschoen van Tyler O'Brien om daar fracties van seconden later weer uit voorschijn te komen, waarna de puck alsnog in het doel verdwijnt. Shorthanded goal nummer drie op 54.05. Verdediger Bobby Torney pakt dan uit met een powerplay goal voor Turnhout voor 9-2 (54.39). Dat is het sein voor coach Alexander Selivanov om Fabian Schotel een publiekswissel te gunnen. Begeleid door een luid applaus schaatst Fabian naar de spelersbank. De 15-jarige Gerard Stern neemt zijn plaats in het kooitje over. Maar de wedstrijd is gespeeld. Alleen moet Brian Mullally nog even boksen met Marek Jancek. Gevolg een roughing en een slashing straf tegen Brian. Omdat het al 57.30 is neemt Mullally niet plaats op de strafbank, maar zit Tony Ras zijn straf uit.

Uiteraard is de overwinning voor HIJS terecht. Maar - en dat is al eerder geroepen hier en daar - moet Den Haag trachten uit de strafbank te blijven om ook tegen de topploegen aan het langste einde te kunnen trekken.

Foto's

Terug