Voorzitter scoort tweemaal tegen eigen team - Derde Divisie Poule A, 2011-2012 - Leiden Polar Bears - Leiden Tigers 9-6 (6-11-2011)

Bij Leiden Polar Bears ontbraken t.o.v. hun voorgaande duel Rudolf Lengyel, Olivier Prinsen, Jamie Rickard, Jeroen Ruiter en doelman Miro Lengyel. Omdat er daardoor maar drie verdedigers over waren acteerde aanvaller Philip van Aken als vierde verdediger. Vladimir Kasper hoedde het doel van de Bears. Overigens was hij goed ingespeeld, want hij had gekeept in de laatste vijf minuten van het voorgaande duel uit de Tweede Divisie: Leiden Islanders tegen Tilburg Trappers 3. Bij Leiden Tigers waren Nicky Versteeg en Kees den Haan afwezig. Daarentegen was verdediger Axel van Elewout weer van de partij. Startende doelman, beter gezegd doelvrouw, was Cornelia Velten. Uit Hamburg afkomstig was zij actief geweest voor de ijshockeytak van de gerenommeerde Hamburger Sport Verein (HSV).

Het eerste schot op doel is van Polar Bear Philip van Aken van de blauwe lijn. Doelvrouw Cornelia Velten weert effectief af. Dan trekken de Tigers het initiatief naar zich toe. Na een backhand schot van Michael van de Velde gaan de armen van de Tigers spelers al in de lucht. Maar de scheidsrechter beslist: geen doelpunt. De doelman van de thuisploeg, Vladimir Kasper, weert gevaarlijke schoten van Tigers' Mike Oppelaar en Peter Fischer af. Tussendoor moet Cornelia Velten nog wel de solerende Gerben Straathof stoppen. Maar dan betaalt het overwicht van de Tigers zich uit. Tijdens de powerplay weet verdediger Mitchell Moore met een schot van de blauwe lijn de 0-1 op het scorebord te toveren (7.06). Even later heeft Vladimir Kasper wel een antwoord op de inzet van Michael van de Velde, die alleen op doel mocht af gaan. Dan betrapt de scheidsrechter Tiger Axel van Elewout op interference. Op de powerplay zetten de Polar Bears Jesper Dernison, Philip van Aken, Rogier van Rossen, Karel Drastich en Jens Beune in. Tigers zet daar de volgende penalty killing unit tegenover: Rob van der Hoek, Mike Oppelaar, Michael van de Velde en Jeroen Maas. Echter, er volgt geen powerplay van de Bears. De gevaarlijke acties vinden plaats voor het doel van de Bears. Jeroen Maas lukt bijna een shorthanded goal. En Martijn Cober mag alleen op de doelman afstormen. Maar Vladimir Kasper redt. Nadat de gastploeg weer compleet is prikt Mike Pauli de puck achter de Bears doelman, 0-2 na 15.30. Tijdens ene van de schaarse momenten dat de Bears in hun aanvalsvak zijn, weet Dennis Stoppelenburg uit een scrimmage te scoren, 1-2 (17.41; assist Jesper Dernison). Zeven seconden voor tijd jaagt Rogier van Rossen de puck hoog in de touwen, 2-2. En geheel tegen de verhouding in kunnen de Polar Bears met een gelijke stand gaan rusten.

In de tweede periode meteen een gevaarlijke aanval via Jesper Dernison. Via de five hole treft hij doel, 2-3 (21.04). Dan een elbowing straf tegen Mats Kuystermans van de thuisploeg. Ondanks goed penalty killen van o.a. Pedro Reijven scoren de Tigers toch. Een ver schot van Michael van de Velde wordt door Rob van der Hoek in het doel gewerkt, 3-3 (23.33). De Polar Bears hebben hun antwoord echter paraat. Jesper Dernison scoort in de korte hoek 4-3 (24.58). Ondanks het feit dat de Tigers flink aandringen op het Polar bears doel moet Cornelia Velten doelpogingen van Olaf Selier en Rogier van Rossen onmschadelijk maken. Op 30.07 een goalie wissel. Cornelia Velten staat haar plaats af aan Hans Verhoog. Hij staat koud op het ijs of Gerben Straathof vindt het net voor 5-3 (31.37). Dan vallen aan beide zijden straffen. Op de powerplay scoort Michael van de Velde met een fraai schot van de linkerflank, 5-4 (33.57). Even later moet één Polar Bear het opnemen tegen drie Tigers. De puckvoerende Mike Pauli besluit zelf te schieten... en hij scoort. En het is 5-5 gelijk (35.23). Net voor de tweede (korte) rust lukt Mats Kuystermans, op aangeven van Pedro Reijven de hernieuwde voorsprong, 6-5 (39.45).
Ondanks een licht veldoverwicht van de Tigers waren de ploegen in het tweede bedrijf meer aan elkaar gewaagd. Maar de tussenstand geeft niet de juiste krachtverhoudingen weer.

In de slotperiode, waarin het toeschouwersaantal van negen naar vier is geslonken, gaan de Polar Bears helemaal los. De balans in de wedstrijd slaat helemaal naar hen door. Op aangeven van Karel Drastich scoort Jens beune na 46.02 7-5. Na een schot naast van Dennis Stoppelenburg tikt Olaf Selier, na een achterwaartse pass van Rogier van Rossen, in voor 8-5 (49.50). Een pass uit de hoek van de baan van Karel Drastich verdwijnt via een schaats in het doel. En het is 9-5 na 53.53. Daarna zet doelman Hans Verhoog een aantal malen effectief zijn vanghandschoen in. O.a. op schoten van Gerben Straathof, Olaf Selier en Mats Kuystermans. In de slotminuten kent Leiden Tigers een opleving. Michael van de Velde speelt Richard van Eek aan. Vanaf de blauwe lijn vuurt Richard raak, 9-6 (58.48). En daar blijft het bij. Want een doorgebroken Martijn Cober wordt effectief gestopt door Bears' verdediger Boris Berlijn. Al gaat dat dan ook op onreglementaire manier en moet Boris voor de resterende vijf seconden naar de strafbank.
Kortom met wat mazzel won Leiden Polar Bears het broederduel van Leiden Tigers. Dat hadden zij voornamelijk te danken aan de effyciency van hun schoten.

En dan nog even dit. Na de eerste pauze komt een speler van de Leiden Tigers op mij af geschaatst. Ik begroet hem met de woorden:"Die gelijke stand is een beetje tegen de verhouding in, is het niet." De speler stelt zich voor: "Hallo, ik ben Mike Pauli en voorzitter van de Leiden Lions." Dus vandaar de titel van dit verhaal: Voorzitter scoort tweemaal tegen eigen team. Mike Pauli vertelt:"Met een nieuw bestuur zijn we ambitieus aan de slag gegaan. Dat is ook bij de pers niet onopgemerkt gebleven. Gezien het interview op radiozender Unity FM. We hebben een paar nieuwe sponsoren weten te strikken. En we proberen wat meer verband in de vereniging te brengen. Eerst hadden we seniorenteams die als zelfstandige units onderdeel uitmaakten van de club. Door spelers te mixen proberen we de vereniging hechter te maken. We hebben in totaal zes seniorenteams. Dat heeft ons genoodzaakt zelfs een ledenstop voor senioren in te stellen. We willen meer focus op de jeugd leggen. In totaal hebben we nu zo'n 150 leden." Gevraagd naar wat er nu speciaal is aan de Leidse derbies zegt Mike:"Een uitwedstrijd in eigen hal is altijd bijzonder. Het is ook gewoon leuk, omdat je elkaar goed kent. En bovendien heb je veel minder reistijd. Dat we nu met drie teams in de Derde Divisie A spelen heeft te maken met de regionalisatie van de competitie die door de NIJB is doorgevoerd en waar wij zelf ook voorstander van zijn. Het noorden en zuiden is ver weg voor ons." Over de ijshal zelf:"Ik denk dat deze hal uit ongeveer 1978 is. Ik heb hier zelf nog gespeeld in mijn HIJS tijd. Mijn droom is een nieuwe ijshal. Maar daar hebben we een megasponsor voor nodig."

Terug