Eredivisie 2011-2012 - Amsterdam Capitals - Eaters Geleen 3-6 (4-1-2012)

Amsterdam bracht een puur Nederlands team op de been, vanwege het ontbreken van Tobias Kathan en Jochen Gross. Jacob van Duin stond tussen de palen. Alexander Schaafsma was een van de vijf verdedigers. Ook Joy Turpijn was als defence opgesteld door coach Ron Berteling. Sami Heinonen was niet in uniform bij de Eaters uit Geleen. Rowan Delil hoedde het doel en Danny van Rijswijk was zijn back-up. Voor de verdediging had Chris Eimers Sander van Leeuwen meegenomen.

Beide zijden starten de wedstrijd uiterst voorzichtig. Pas na ruim vijf minuten het eerste gevaarlijke schot van Dennis ten Bokkel, namens Geleen. Jacob van Duin pareert de inzet met een keurige stick save. De fouten stapelen zich op in de Amsterdamse defensie. Vanuit de hoek passt een Capital in de slot op Shawn Collymore. In eerste instantie lukt het Van Duin om Collymore's schot te pareren. Maar op de rebound van Shawn heeft hij geen antwoord, 0-1 na 7.06. Seconden later een twee op een situatie. Ian McDonald voert op rechts de puck. In het midden schaats David Burgess mee op. Precies op tijd speelt Ian David aan. En laatstgenoemde geeft Van Duin geen kans, 0-2 na 7.48. Keer op keer bewijst Van Duin zijn klasse als hij gevaarlijke schoten - o.a. een vlak en hard schot van Jeffrey Mens - onschadelijk maakt. Veel later schiet Kipp Workman van de blauwe lijn. Via de binnekant paal verdwijnt de puck in het net, 0-3 na 17.28. Vlak voor de eerste thee de enige echte kans van Amsterdam. Maar het backhand schot van Joey Oosterveld gaat net naast.

Enigzins geholpen door een powerplay - direct na de pauze - weet Amsterdam in de tweede periode beter voor de dag te komen. Defensief ziet het er beter uit en mede daardoor is de opbouw van de aanvallen stukken beter dan in het eerste deel. De Capitals testen Rowan Delil. Eerst Robin van Swart met ene schot van de blauwe lijn, die hij in de vanghandschoen van Delil ziet verdwijnen. Later mag Joy Turpijn tweemaal het Geleense doel op de korrel nemen. Maar Rowan staat zij mannetje. Maar het onvermijdelijke gebeurt toch. Rowan moet een rebound geven op ene schot van Ronald Wurm. Good old John Versteeg beukt de puck binnen, 1-3 na 27.09. Een hooking straf tegen Willy Schut benut Shawn Collymore om vanuit de hoek via de schaats van de doelman te scoren, 1-4 (30.13). Amsterdam heeft meteen het antwoord klaar. Marijn den Dulk zet de Geleense defensie op het verkeerde been en schiet hard in de linkerbovenhoek, 2-4 (31.44). En powerplay, bij een straf tegen Lars Engewegen, laten de hoofdstedelingen onbenut. Even later laten de Eaters zien hoe je wel het krachtspel uitoefent. Via een zeer fraai uitgespeelde combinatie, waarbij Michael Looby uiteindelijk als aangever fungeerde, heeft Lars van Sloun de puck slechts voor het intikken, 2-5 na 36.15. Vlak voor het scheiden van de markt treedt Van Duin noch tweemaal effectief op bij schoten van Akim Ramoul.

In de slotperiode maakt Geleen wat meer stoom. Maar aanvankelijk levert dat niet meer op dan een schot van David Burgess tegen de paal. Even later weet Shawn Collymore slechts de buitenkant van de paal te raken met een schot. Maar dan de brutale Amsterdammers. Van achter het doel passt Calvin Pohlman in de slot op Julian Berteling. Een snelle beweging van zijn stick en het is 3-5 (52.49). Bij beide teams doemt het Tilburg-scenario (enige winstpartij van Amsterdam tot nu toe) op. Dan volgt weer een kolossale verdedigingsfout van Amsterdam. Alleen voor het doel schiet Shawn Collymore raak, 3-6 na 55.42. Geleen weet dat het veilig is en Amsterdam weet dat het niet meer terug kan komen. Zeker niet omdat Joy Turpijn nog een hooking straf moet uitzitten. Daarna volgde nog een botsing tussen Joey Oosterveld en de Geleense aanvaller, Akim Ramoul. Minutenlang bleef Akim op het ijs liggen. Applaus had al lang geklonken toen de speler weer op de been kwam. Maar als twee spelers hem niet hadden ondersteund was hij meteen weer onderuit gegaan. Nadat Akim het ijs was afgestapt moest een extra dweilpauze worden ingelast.

Een uiterst boeiende match, ondanks het feit dat nummer n tegen nummer laatst aantrad. En waarin Geleen toestond dat Amsterdam in de tweede - en derde periode terugkwam in de wedstrijd. Echter, de punten gingen verdiend mee naar Geleen. #13 Rocco van Hoorn werd als man-of-the-match geerd door Amsterdam.

Foto's

Terug