Eredivisie 2011-2012 - HYS Den Haag - Eaters Geleen 6-3 (13-1-2012)

Bij Den Haag had coach Alexander Selivanov zichzelf opgesteld. Imrich Petrik stond bij HYS in het doel en de Sami Heinonen was de startende keeper van Geleen. Aanvankelijk dacht ik dat de publieke belangstelling tegen viel. Maar met de lange zijden goed bezet haalde de teller van het aantal bezoekers een keurig getal van 1500. Maar die toeschouwers maakten weinig kabaal. Zo niet de geluidsinstallatie in de hal, die een flink aantal decibel genereerde.

De immer nijvere Shawn Collymore van Geleen tekent voor het eerste echt gevaarlijk schot van de wedstrijd. En na ruim twee minuten de eerste powerplay van de Eaters. Collymore neemt een van de verdedigersposities in. En Shawn schiet van de blauwe lijn. De deflectie van Lars van Sloun gaat rakelinks naast. Een schot van Michael Looby treft ook geen doel. Nog steeds met een man minder duikt Trevor Caig voor doelman Heinonen op. Maar Sami stopt TJ. Aan de andere kant blijft Imrich Petrik overeind bij inzetten van Matthew Glasser en wederom Shawn Collymore. Stiekemweg zet Den Haag Geleen steeds meer onder druk. Maar John Gordon en James Easter zijn met hun schoten nog niet succesvol. Ook Alexander Selivanov niet. Maar hij verovert de reboun dop zij eigen schot en schiet in de korte hoek raak, 1-0 na 12.32. Dan zijn de Eaters wakker geworden en belagen massaal het Haagse doel. Na een schot van Shawn Collymore glijdt de puck echter tergend langzaam langs de verkeerde kant van het doel. Jeffrey Mens schiet via de keeper naast. Maar bij een volgend powerplay deflecteert David Burgess de puck in het net, 1-1 na 15.00.

In de tweede periode en na een volgende straf tegen John Gordon heeft Geleen niet veel tijd nodig om de 1-2 te laten aantekenen. Ian McDonald scoorde na 24.21 in de korte hoek. Dan mag Robin Sochan voor twee minuten de strafbank gaan verwarmen. Maar ditmaal lukt het Geleen niet om een effectief powerplay op te zetten. Nee, bijna weet verdediger John Gordon aan de andere kant Sami Heinonen te verschalken. Even later is TJ Caig met een schot in de linkerbenedenhoek wel succesvol. En na 28.10 is de stand gelijk, 2-2. Een opmaat naar een verzengende paar minuten voor de gastploeg. De toeschouwers weten niet hoe ze het hebben. Na een moeizame redding met zijn schouder door Sami Heinonen op een hoog schot van Joey Verreijen moet Sami het antwoord schuldig blijven op een omtrekkende beweging van Alan van Bentem, 3-2 na 29.32. Op de volgende aanval speelt TJ Caig vanachter de doellijn Alexander Selivanov aan. Alexander scoort met een droog en hard schot rechtsboven, 4-2 (30.06). Verdediger Jurryt Smid zet goed door vlak voor het doel van Heinonen en werkt de puck voor 5-2 (31.36) in het doel. En in 3 minuut 26 seconden heeft Den Haag een 1-2 achterstand in een 5-2 voorsprong omgebogen. En daarbij valt doelman Heinonen wellicht alleen op het eerste van die vier doelpunten - een afstandschot van rechts van TJ Caig - iets te verwijten. Geleen herpakt zich en pint HYS in zijn verdedigingsvak vast. Maar meer dan dat bereiken de Limburgers niet. Een high sticking van Brian Mullally op David Burgess, die minstens een minuut op het ijs blijft liggen, wordt slechts met twee minuten bestraft.

In de slotperiode heeft Geleen nog 1.58 minuut powerplay over. Ryan Burkholder, Shawn Collymore en Michael Looby kunnen met hun schoten goalie Petrik niet verrrassen. Met beide teams van gelijke sterkte wetten aan de andere kant Alexander Selivanov en James Easter ook niet Heinonen te verschalken. Maar dan een slashing straf tegen Jan-Jaap Natte. En Geleen verdediger Ryan Burkholder verkort tot 5-3 (48.37). Maar helaas voor de Eaters kunen zij het kunststukje van Den Haag uit de tweede periode niet nadoen. Nee, Alexander Selivanov velt het definitieve oordeel over Geleen als hij in de korte hoek scoort en daarmee zijn derde goal van de avond laat aantekenen, 6-3 (54.15). Eaters doet via inzetten van Ryan Burkholder, Ian McDonald (tweemaal) en David Burgess nog verwoede pogingen om terug in de match te komen. Maar Den Haag doelman Imrich Petrik zegt, Neen..

En diezelfde Imrich Petrik wordt bij Den Haag als Man of the Match gekozen. Een boeiende en interessante match, maar nog geen match op Play-Offs niveau.

Foto's

Terug