Derde Divisie Poule A, 2011-2012 - Leiden Tigers - Leiden Polar Bears 2-4 (22-1-2012)

Bij Leiden Tigers veel absenten. Doelvrouw Cornelia Velten, verdediger Axel van Elewout en aanvaller Richard van Eek ontbreken onder anderen. In totaal beschikten de Tigers net niet over twee volledige lijnen. Peter Fischer doet mee als verdediger. Bij de Polar Bears ontbrak o.a. Rudolf Lengyel. Vanwege een schorsing nam hij de coaching op zich. In het voorgaande duel - thuis tegen Friesland Flyers op 15 januari - had hij iets te fanatiek zijn doelman en broer Miro Lengyel verdedigd. Daarentegen nam Boris Berlijn zijn stek in de verdediging weer in.

Na een fout in de Tigers' verdediging staat Polar Bear #22, Dennis Stoppelenburg, opeens alleen tegenover Tigers' doelman Hans Verhoog. De doelman wint het één-op-één duel. De Polar Bears bouwen een veldoverwicht op. En pas na 4.10 is er een eerste gevaarlijke doelpoging van de Tigers, middels een schot van Michael van de Velde. Meteen gevolgd door een loeihard schot op doel van Mike Oppelaar. In beide instanties bleef doelman Miro Lengyel overwinnaar. Na een mooi schot van Gerben Straathof, dat even mooi wordt gevangen door Hans Verhoog in zijn vanghandschoen, gaan de poolberen door het oog van de naald. Helaas ziet Michael van de Velde zijn keurig schot gekeerd door de lat. Nadat doelman Miro Lengyel tweemaal "ho" heeft gezegd op schoten van Jeroen Maas en Mike Oppelaar is het aan de andere kant Karel Drastich die gevaar sticht in de defensie van de thuisploeg. Karel schiet en via de keeper zeilt de puck met een boogje het doel in, 0-1 na 10.20. De Tigers beseffen dat er een schepje bovenop moet en doen dat ook. Dat leidt o.a. tot een schot van de blauwe lijn van Michael van de Velde. De baan van het schot wordt richting het doel licht gewijzigd door een verdediger en verdwijnt achter Miro in het net. En na 11.22 is het 1-1. Polar Bear verdediger Jamie Rickard doet dan van zich spreken. Hij soleert van doel tot doel, maar komt niet voorbij Verhoog. Ook tijdens het volgende powerplay zet Jamie, samen met Pedro Reijven, de toon. En tweemaal geeft Jamie een prachtige voorzet. Maar voorwaartsen Jeroen Ruiter en Olaf Selier weten die passes niet te verzilveren. De teams krijgen drie minuten pauze.

In de tweede periode probeert Jeroen Maas en wrap around. Miro Lengyel houdt de poort gesloten. Na wat goede inzetten van Miro Prokopovic , schiet net voorlangs, en Polar Bear Mats Kuystermans, die net naast schiet, klapt verdediger Olivier Prinsen Bart Marijnus tegen de boarding. Olivier moet twee minuten brommen en dus hebben de Tigers powerplay. Tijdens die man meer situtatie komt de ploeg echter net verder dan een schot van Michael van de Velde, gekeerd door Miro met zijn vanghandschoen. Want met name Pedro Reijven is bedreven in het penalty killen. Zo weet hij al solerend een groot aantal strafseconden te doden. De powerplay is voorbij en de strijdlustige Polar Bears trekken weer ten aanval. Flink doorzetten van Rogier van Rossen levert de 1-2 op, na 25.56. De Polar Bears krijgen vleugels en Jeroen Ruiter en Miro Prokopovic duiken gevaarlijk voor het doel van de tijgers op. Alleen met twee overtredingen blijven de Tigers overeind. Met drie man (Michael van de Velde, Pieter ten Hagen en Kees den Haan) neemt het team het op tegen de gastploeg. Maar of de keeper is een sta in de weg voor de Polar Bears of de schoten vliegen langs de verkeerde kant van de paal. Mike Oppelaar en Jeroen Maas komen daarna nieuw op het ijs. Michael van de Velde draait een tweede penalty kill shift. Maar dan forceert Gerben Straathof op rechts een doorbraak. Hij schiet van een meter of twaalf precies in de hoek, 1-3 (35.40). Maar een paar minuten later weet Bart Marijnus doelman Lengyel van dichtbij te verschalken, 2-3 (37.25). Er volgt een pauze van 10 minuten en het ijs wordt gedweild.

In de slotperiode al vrij snel een cruciale situatie. Op een gegeven moment ligt doelman Hans Verhoog plat op het ijs omringd door twee poolberen. Hans geeft niet snel op, maar op de derde inzet van Mats Kuystermans heeft hij geen verweer, 2-4 (41.58). De Tijgers proberen daarop hun technische overwicht uit te spelen. Dwars door het midden trekken Jeroen Maas en Bart Marijnus gezamenlijk op en spelen de enige verdediger die zij nog voor zich hebben uit. Een fabelachtige redding van Miro Lengyel houdt hen echter van scoren af. Met Mats Kuystermans van de poolberen in de strafbank staat het doel van de Bears onder permanente druk, met gevaarlijke schoten op doel van Mike Oppelaar, Jeroen Maas, Peter Fischer en meerdere malen Michael van de Velde. Het lijkt wel powerplay bij vijf tegen vijf. De Bears doelman geeft zich echter niet gewonnen. Vlak voor tijd nog een schot op de paal van Jeroen Ruiter, die daarmee bijna een geweldige pass van Jamie Rickard verzilverde. En in zijn eigen verdedigsvak berooft Jamie gewiekst Jeroen Maas van de puck op een break. In de slotseconden zit Tigers doelman Verhoog op de spelersbank voor een extra veldspeler. Dennis Stoppelenburg van Polar Bears mist net voor een empty net goal.

Ontegenzeggelijk heeft Leiden Tigers veel technische kwlaiteit in huis, maar de selectie is wel erg smal. De Polar Bears met hun een stuk drukkere spelersbank en hun 200% inzet wisten andermaal hun Leidse collega's aan de kant te zetten. Dat wil zeggen collega's. Het ging er niet altijd even vriendelijk aan toe tussen de twee Leidse teams. In twee instanties leidde dat net niet tot een vechtpartijtje. En daarmee prolongeerde de Polar Bears de koppositie als beste Leidse team van de drie equipes in de Derde Divisie Poule A.

Foto's

Terug