Eredivisie 2011-2012 - Amsterdam Capitals - Leuven Chiefs 3-4, na verlenging (27-1-2012)

De Amsterdamse defensie was weer op sterkte, met Olivier Leenders, Evander Hansen en Fons van Hoorn weer in de gelederen. Joy Turpijn kon weer gewoon in de aanval spelen, dus. Wim van den Hout was de startende doelman van de hoofdstedelijke formatie. Bij Leuven ontbraken de sterkhouders in de defensie Joris Peusens en Branislav Remen; beiden geblesseerd. En het ging ergens om in dit duel in de staart van de competitie. Zou Amsterdam Leuven kunnen verslaan en de gehate laatste plaats afgeven aan die tegenstander, of zouden Leuvenaren de Amsterdammers in de eindrangschikking voor kunnen blijven?

Het eerste gevaarlijke schot van de wedstrijd komt van de Capitals' routinier Alexander Schaafsma. Met veel moeite weet Bjorn Steijlen de puck te vangen. Op de volgende Amsterdamse anaval een raar voorval. Leuven verdediger Mike Topic smakt met zijn hoofd tegen de boarding aan. En dat zonder tussenkomst van een tegenstander. Scheidsrechter Sven Bergman doorziet de ernst van de situatie en blaast meteen af. Het duurt enige tijd voordat Mike weer bij zijn positieven is. Maar gelukkig kan hij de match vervolgen. Wel zo prettig als er maar drie echte verdedigers zijn in je team. Dan de eerste speldenprikken van de zijde van de Chiefs. Het eerste schot van Olivier Bouchard gaat over. De dynamische aanvaller Ronald Wurm neemt dan het voortouw. Precies op het juiste moment speelt hij de puck naar John Versteeg. John schiet. Steijlen geeft een rebound. John schiet opnieuw, maar raakt slechts de lat. In de tegenaanval lukt Jesse Raekelboom de 0-1 (4.57). Calvin Pohlman wil meteen daarop de stand gelijk trekken, maar doelman Steijlen verhindert dat hij scoort uit een wrap around. De oorspronkelijk van Luik afkomstige verdedigher Jordan Paulus moet boeten voor een slashing. Amsterdam kan geen zwaar powerplay opzetten. Neen, de Leuvenaren zoeken brutaal de aanval middels David Nörstrom (schot op de blocker van Van den Hout) en Dean Thurura (schot naast). Tussendoor heeft de Leuvense doelman echter wel een geslepen backhand schot van Joy Turpijn onschadelijk moeten maken. Dan moet de volgende Chiefs' verdediger, David Vychodil, twee minuten afkoelen in de strafbank. Op weg daar naartoe voegt hij scheidsrechter Sven Bergman enige - voor mij niet te horen - woorden toe. Subiet gaan beide handen van de scheids naar zijn middel. Dat betekent dus twaalf minuten toekijken voor Vychodil. Kjell Cazaerck houdt David twee minuten gezelschap in de Leuvense strafbank. Verder dan een schot van Olivier Leenders, dat vlak voor doel van richting wordt veranderd en Bjorn Steijlen voor problemen stelt, maar geen doel treft, komt Amsterdam niet.

Aan het begin van de tweede periode doet verdediger Marijn den Dulk er alles aan om een doelpunt te scoren. Maar hij ziet zijn schot via de stick en het masker van Steijlen over het doel zeilen. Pas halverwege de periode lukt Amsterdam de gelijkmaker. En natuurlijk is good old John Versteeg de schutter, 1-1 na 29.04. Onvermoeibaar zet Ronald Wurm de aanvallende lijnen bij Amsterdam uit. Maar steeds is het eindstation doelman Bjorn Steijlen. Dan betrapt arbiter Bergman de Leuvenaren met een man te veel op het ijs. Vincent Camelbeeck zit de straf uit. Tijdens deze powerplay genereert de Nederlandse ploeg wel een enorme druk op het vijandelijke doel. Een hard schot van de blauwe lijn van Alexander Schaafsma wordt vlak voor doel van richting vernadert door Joey Oosterveld. De rebound schiet hij tegen de legguards aan, maar de tweede rebound lift hij keurig over de doelman heen en hoog in de touwen , 2-1 (32.27). Tobias Kathan wil dan de 3-1 forceren, maar in eerste instantie schiet hij de keeper aan en in tweede instantie zeilt zijn schot over het doel heen. En dan weer zo'n kolossale fout in de Amsterdamse defensie. Alleen in de slot krijgt David Nörstrom zo maar de puck gepasst van een Amsterdamse speler. David zegt: dank je wel en het is 2-2 gelijk (36.09). Dan betrapt Bergman ook Amsterdam met een speler te veel op het ijs. Het zou overigens de enige straf tegen de Amsterdammers zijn die avond. Verder dan een blast van de blauwe lijn van Jordan Paulus komt Leuven echter niet. Wim van den Hout zet effectief zijn blocker in.

In de slotperiode overheerst aanvankelijk de Nederlandse ploeg. Een keihard polsschot van Joey Oosterveld gaat rakelinks over. En ook Donny van Musscher, die op rechts op topsnelheid door de Leuvense defensie heen flitste, ziet zijn inzet niet met een doelpunt bekroond. Maar zo geleidelijk aan weet het Belgische team het spel in evenwicht te brengen. Maar vooralsnog zijn inzetten van Vincent en Pierre Camelbeeck niet succesvol. Maar Olivier Bouchard baant zich met veel fysieke kracht een weg door de Amsterdamse defensie en schiet de puck hoog rechtsboven tegen de touwen, 2-3 ( 55.32). Opeens voel je een vibratie in de lucht. De Amsterdammers willen zich niet gewonnen geven. Vastberaden openen zij een slotoffensief. En dat offensief is succesvol. Van dichtbij - geposteerd bij de rechterpaal - weet Robin van Swart de puck onder de liggende Steijlen door in het net te werken, 3-3 (57.50). Als de Leuvense verdediger David Vychodil op 58.51 naar de strafbank moet is het matchpoint voor Capitals. Chiefs doden de straf met Jesse Raekelboom, Jordan Paulus, David Nörstrom en Olivier Bouchard, terwijl Amsterdam o.a. John Versteeg, Julian Berteling, Alexander Schaafsma en Joy Turpijn op het ijs brengt. Maar de reguliere speeltijd verstrijkt en een verlenging is noodzakelijk.

De verlenging van vijf minuten begint dus meteen een ondertal situatie voor Leuven. Calvin Pohlman dacht waarschijnlijk toen hij op doel schoot dat hij de wedstrijd had beslist. Een miraculeuze redding met zijn vanghandschoen van Bjorn Steijlen zorgde ervoor dat Amsterdam van een zeker lijkend doelpunt werd afgehouden. En inmiddels acteerde Leuven weer op volle sterkte. Jesse Raekelboom speelt de op snelheid liggende Olivier Bouchard de puck toe. Olivier gaat rechts buitenom en lanceert een magnifiek backhand schot. Hoog in de korte hoek flits de puck over de doelman en de wedstrijd is beslist, 3-4 (63.15). Een waardig besluit van de wedstrijd.

Beide ploegen gingen ervoor. Leuven coach Jos Lejeune: "Ik denk dat de doelman de doorslag heeft gegeven in deze match. De Amsterdammers hebben erg veel op doel geschoten. En dat alles met zo'n smalle selectie. De jongeren, waaronder Dean Thurura, hebben goed gepresteerd. Het is alleen jammer dat we in heel januari nog nooit compleet hebben kunnen trainen. Onze buitenlanders zijn alleen studerend of werkzaam in Brussel. En hun prioriteit ligt dus niet bij ijshockey, zoals bij de vier imports van Herentals. Gelukkig heb ik nog wel voor het tweede deel van de competitie David Vychodil kunnen engageren. Milan Pazitka heeft zijn komst ingeleid. David is de vervanger van Bill Horton. De speler die veelvuldig op de strafbank zat. En als hij dan nog daarbij de sterspeler van de tegenstander neutraliseerde dan zeg je bij een straf ok. Maar hij incasseerde alleen maar domme straffen."
Olivier Leenders werd als man-of-the-match geëerd door Amsterdam.

Foto's

Terug