Eredivisie - North Sea Cup finale, 2011-2012 - HIJS Den Haag - Smoke Eaters Geleen 6-3 (28-2-2012)

Een redelijk gevulde Uithof vormde de coulisse voor de finale van de North Sea Cup 2012. Het publiek was enthousiast.

De spelers van Geleen pikten dat enthousiasme op en trokken meteen fel van leer. En de eerste echt gevaarlijke doelpoging is dan ook van de Eaters. Door het midden worstelt Ian McDonald zich naar het doel. Ondertussen schoffelt Robin Sochan hem onderuit. Dat neemt niet weg dat Ian toch kans ziet om al vallend op doel te schieten. Een legguard save van Imrich Petrik voorkomt de 0-1. De straf tegen Sochan betekent niet dat Geleen massief powerplay kan spelen. Onder aanvoering van Marco Postma weet Den Haag de straf effectief te doden. Dan een powerplay voor Den Haag. Maar John Gordon raakt slechts het been van Jeffrey Mens, die hinkelend de spelersbank opzoekt. Nadat Geleen een uitsluiting van Trevor Caig niet kan verzilveren is het even later Lars van Sloun, die met een backhand schot de score opent, 0-1 na 11.42. Kort daarop moet Matthew Glasser voor charging naar de strafbank. Het powerplay van Den Haag stelt niet veel voor. Maar opeens krijgt echter John Gordon de puck aan de blauwe lijn en met zijn befaamde afstandsschot treft hij doel, 1-1 (13.34). Shorthanded tekent John Gordon dan bijna voor zijn tweede doelpunt. Maar op zijn break belandt hij zelf in het doel in plaats van de puck. Aan de andere kant gaat een lobje David Burgess over de liggende keeper Petrik heen, maar ook net over de doellat. Vlak voor tijd soleert Marco Postma door de Geleense defensie en scoort met een backhander, 2-1 (19.34).

In de tweede periode weer massief aanvalsspel van Geleen. En ook ditmaal leidt dit tot een doelpunt van Lars van Sloun, die de puck prachtig in de bovenhoek prikte. En de stand is 2-2 gelijk na 23.18. Kort na elkaar moeten dan Alexander Selivanov en TJ Caig naar de strafbank. Maar de penalty killers van HIJS: Jordy van Oorschot, John Gordon en Marco Postma, geven geen krimp. En met name Marco Postma steelt daarbij weer de show. En er volgen meer straffen voor HIJS. Ook een niet zo handige vanwege too many men on the ice; uitgezeten door Jan-Jaap Natte. Dat leidt tot allerlei gevaarlijke taferelen voor het Haagse doel. Maar de tip in van David Burgess stuit op het lichaam van Petrik; het polsschot van Shawn Collymore is ook het prooi van Imrich en Matthew Glasser en Lars van Sloun schieten naast. Met nog zo'n minuut te gaan in de middelste periode wordt Ian McDonald op vasthouden betrapt door scheidsrechter Chris Deweerdt. Prompt scoort Marco Postma van de blauwe lijn, 3-2 (39.22).

In de slotperiode is er vooral druk op het Geleense doel. Sami Heinonen maakt een gevaarlijk schot van Alexander Selivanov onschadelijk. Maar op de inzet uit de draaiing van Jan-Jaap Natte heeft hij geen antwoord, 4-2 (47.26). Geleen gooit dan alles in de strijd om het tij te keren. Alleen voor het doel schaatsend krijgt Shawn Collymore verrassend de puck en hij geeft Petrik geen schijn van kans, 4-3 (50.43). Aan beide zijden worden grote kansen onbenut gelaten. Maar dan is er opeens schutter Tony Demelinne die van afstand scoort, 5-3 (56.34), en de wedstrijd beslist. Geleen zet dan alles op een kaart en haalt doelman Sami Heinonen naar de kant. Hij heeft de spelerbank nog niet bereikt of TJ Caig heeft in het lege net gescoord, 6-3 (58.33). Met nog 1.34 te gaan verliet Sami het doel en de puck lag met 1.27 te gaan in het net. Voor het einde van de wedstrijd wordt er al confetti op het ijs geschoten. Opvallend is dat de linesmen en de Geleen-spelers het zaakje opruimen.

En de buit is binnen voor HIJS. De tweede grote prijs dit seizoen, na het winnen van de bekerfinale. Hoewel Geleen een zeer sterke indruk op mij maakte was dat niet voldoende om de "Grote Blauwe Machine" te kunnen stoppen.

Foto's

Terug