Eerste Divisie A/B - Prom./Degr. Play-Offs, Zoetermeer Panters - Friesland Flyers 2 5-1 (3-3-2012)

De stemming zat er bij de supporters van de Panters flink in. Een schmink-brigade kleurde de gezichten van de Panters-fans blauw-geel. Al ging dat niet altijd geheel vrijwillig. Bij de meeste stewards waren de schminkdames aan het verkeerde adres. Zij vonden dat niet verenigbaar met hun functie. En aan mijzelf hadden de dames ook niet veel, neutrale toeschouwers als ik ben. Zoetermeer coach Jeroen Admiraal liet William den Ridder als startende doelman optreden, terwijl Erik Landman Robby den Edel koos. Ten opzichte van de vorige match miste de Zoetermeerse ploeg aanvaller Raymond de Ruiter, maar kon extra rekenen op Wille Vaskimo, Tonny Staal, Joffrey Klerk en Max Hermens.. Bij Flyers 2 ontbrak Geert Bruinsma, maar waren verdedigers Tobias Meijer en David Vespa extra present.

De eerste powerplay voor Zoetermeer betekende ook meteen het eerste doelpunt. Daem Krikke zat in de strfabnk voor slashing en binnen een minuut had Dennis van der Bol gescoord, 1-0 na 5.04. Meteen daarna probeerde Daem Krikke uit alle macht zijn misstap goed te maken. Hij dook wel gevaarlijk voor het doel op, maar wist niet te scoren. Heerenveen doelman Den Edel was echter een veel drukker bezet man dan zijn tegenover Den Ridder. Robby wist o.a. een ziedend schot van Joren Bakker (blocker stop) onschadelijk te maken. En ook eeen schot van de blauwe lijn van Thomas Borgman keerde hij. Waarbij hij echter wel een rebound gaf. Pascal van de Velde moest tweemaal inzetten, maar toen lag de puck ook in het net, 2-0 na 15.46. Met Panter Fabio dal Zotto in de strafbank kon Heerenveen een powerplay opzetten. Met name Wesley Timmermans stichtte met zijn schoten van de blauwe lijn gevaar, maar de ploeg wist niet echt een dwingend krachtspel te tonen. En door een onbezonnen actie van doelman William den Ridder achter zijn doel mocht Friesland met twee man meer ten strijde trekken. Maar met twee man minder op het ijs wist Panters middels Pascal van de Velde zelfs het doel van Robby den Edel onder vuur te nemen. En zonder veel moeite bleef Zoetermeer overeind.

In de tweede periode kwamen de Flyers duidelijk beter beslagen ten ijs. Maar Heerenveen kon de panters niet vastpinnen in het Zoetermeerse verdedigingsvak. Ook een slashing straf tegen Panter John Kolen gaven de Flyers geen vleugels. Dan opeens een verrassend polsschot van de rechterflank. En Wesley van der Berg scoort 3-0 (32.25). Kevin Nijland schiet dan vanaf de rode lijn met een lobje op doel. De puck stuitert net voor William den Ridder op het ijs, maar de puck zeilt dan net langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant kant Joffrey Klerk alleen met geweld van scoren worden afgehouden. Een terrechte straf tegen Heerenveen verdediger Kevin Glorie. Vlak voor het einde van de periode forceert Joey de Jong een break door het midden. Alleen op het Zoetermeerse doel afschaatsend schiet hij echter net naast.

In de slotperiode slaat de balans dan weer uit in de richting van de Panters. Menigmaal redt Friesland zich slechts uit een penible situatie door een icing. Maar toch weten zij zo af een toe een speldenprik uit te delene. Alleen ziet Kevin Glorie zijn schot naast gaan en verdwijnt het polsschot van Kenny Welles in de vanghandschoen van William den Ridder. Een holding straf tegen Jobert van Koot geven de Flyers andermaal een schone kans. En dan is daar Kevin Nijland alleen voor het doel. Hij wacht en wacht en laat de keeper de eerste begweging maken en scoort dan beheerst 3-1 (51.10). De Flyers geloven er weer in en Kevin Glorie schiet meerdere malen gevaarlijk op doel, zonder echter doeltreffend te zijn. Maar het offensiefje verflauwt snel en het is Wilko Bos die met een ultieme stickbeweging de puck hoog in de touwen prikt voor 4-1 (54.02). En als Joren Bakker dan uit de draaiing en via het lichaam van de keeper scoort is het pleit beslecht, 5-1 (57.30).

De eerste slag is voor Zoetermeer, dat meer power op het ijs kon bieden en het aanvaslspel beter wist te structureren. De jonge jongens van Friesland zijn technisch begaafd, maar aan de rauwere gangaard en het snelere handelen van de hogere poule moesten zij duidelijk wennen. Ronald Groenheijde: "Ja, als de Panters morgen ook zo spelen dan is het een bekeken zaak. Alleen heeft de ploeg in de voorgaande wedstrijd niet zo zelfverzekerd en doelgericht gespeeld." Friesland coach Erik Landman beaamde: "Ja, onze jongens moeten duidelijk wennen aan het meer fysieke spel en aan de hogere handelingssnelheid in de hogere Poule. Maar volgens mij hadden wij prima partij kunnen bieden aan Tilburg, Zoetermeer en Grioningen in de hogere Poule en hadden mijn jongens ook meer geleerd. Volgende week zijn we weer hier", was zijn veelbetekenend slotwoord. Waarmee hij zinspeelde op een Friese overwinning in Heerenveen en een derde beslissende match in deze Play Off.

Foto's

Terug