Eredivisie - Play-Offs Finale wedstrijd 3, 2011-2012 - HIJS Den Haag - Smoke Eaters Geleen 3-2 (20-3-2012)

Helaas geen stijf uitverkochte Uithof voor deze derde finalematch in de best-of-five serie. Misschien was de reden de winst van Geleen in het voorgaande duel, waardoor deze avond het kampieonschap niet kon worden beslist? In burgertenue waren Erik Tummers en Kay Gielen opvallende toeschouwers.

Vanaf de eerste seconde genereert Den Haag grote druk op het Geleense doel. Voordat er twee minuten zijn verstreken heeft Eaters doelman Sami Heinonen zijn uitzonderlijke klasse al vele malen moeten tonen op schoten van TJ Caig, Jan-Jaap Natte en de op de linkerflank opererende Stace van Bentem. Na twee minuten komt Geleen pas voor de eerste maal voor het doel van Imrich Petrik om gevaar te stichten. Matthew Glasser legt terug op Shawn Collymore. Maar het schot van laatstgenoemde geraakte niet voorbij de Haagse doelman. Even later een gala-optreden van TJ Caig. Alleen slalomt hij om en door de Geleense defensie. Hij schaats voor de doelman langs en scoort door de "five-hole", 1-0 na 3.15. Daarna spreken de arbiters tweemaal en straf uit tegen Geleen. Maar verder dan een schot naast van Shawn Collymore en een niet verzilverde kans van Michael Looby komen de Eaters niet. Nee, Den Haag was bij een break van Jordy van Oorschot zelfs gevaarlijker. Alleen worstelde Jordy zich door de Geleense formatie heen en schoot zo strak dat Sami de puck uit zijn vanghandschoen moest laten glippen. Gelukkig voor de goalie gleed de puck langzaam langs de goede kant van het doel. Daarop volgen twee powerplays van HIJS. Schijnbaar moeiteloos blijft Heinonen overeind. Vele Haagse schoten gaan over of naast het doel of Sami grijpt succesvol in. Als de ploegen weer van gelijke sterkte zijn stomen twee Eaters op met slechts één verdediger tegenover zich. Collymore, die de puck voert, passt naar rechts waar Akim Ramoul naast hem schaatst. Met een vrije schotbaan vuurt Akim en scoort na 15.59 de gelijkmaker. Feest achter het doel van Petrik, waar het gros van de Geleense supporters staan opgesteld.
Om de periode samen te vatten. Een furieus begin van HIJS, dat daarna wat gas moet terugnemen. Maar wel de boventoon blijft voeren. En toch is de stand gelijk ondanks dat de Hagenaars minstens driemaal zoveel op doel schoten als de Geleense ploeg.

In de tweede periode meteen een ziedend schot van de linkerflank van Jurryt Smid. Ik stond er te ver vanaf om het goed te kunnen zien, maar het leek erop alsof een Eater de puck nog net voor de doellijn wist te onderscheppen. Een paar minuten later een merkwaardige situatie ana de blauwe lijn. In het aanvalsvak verspeelt Alexander Selivanov de puck. Maar met wat geluk belandt de puck uiteindelijk pal voor zijn stick. Alexander vuurt bliksemsnel op doel en scoort, 2-1 na 26.17. Het lichte veldoverwicht van de thuisploeg is in klinkende munt omgezet. Tekenend voor deze fase van de match is dat doelman Imrich Petrik zich genoodzaakt ziet rek- en strekoefeningen te gaan doen. Shawn Collymore is daarna de grote animator in de aanval van Geleen, ook bij een man minder op het ijs. Na een barrage aan schoten op het doel van Geleen zijn de laatste twee minuten voor de Smoke Eaters. Met een slotoffensief, geleid door Ian McDonald, genereren zij enorme druk op het Haagse doel, maar de gelijkmaker blijft vooralsnog uit.

In het begin van de slotperiode mag Geleen 19 seconden met twee man meer acteren op het ijs. Michael Looby lukt het weer niet om van de blauwe lijn Imrich Petrik te verschalken. Na wat speldenprikken van Trevor Caig worden de aanvallen van Geleen steeds gevaarlijker. De Eaters staan op een gegeven moment te juichen, maar scheidsrechter Sven Bergman geeft geen doelpunt aan. Even later lukt David Burgess met een wrap around de 2-2 gelijkmaker (45.33). Met John Gordon in de strafbank is HIJS in ondertal gevaarlijk middels de onnavolgbare TJ Caig. Ook Marco Postma krijgt de puck niet langs Heinonen. Dan met nog zo'n drie à vier minuten te spelen geeft Alexander Selivanov het sein voor een massief slotoffensief. HIJS bestookt Heinonen van alle kanten. TJ Caig schaats achter het doel langs en aangekomen in de slot schiet hij op doel. Sami moet een rebound weggeven en Tony Demelinne staat precies op de juiste plek om de rebound in het verlaten deel van het doel te mikken, 3-2 (57.26). Even later moet de Haagse verdediger Brian Mullally voor elbowing naar de strafbank. Hetgeen betekent dat voor bijna de rest van de match Geleen op de powerplay mag ageren. Op dat tijstip (57.51) neemt Eaters coach Chirs Eimers een time out. Met nog 1.13 te gaan maakt Sami Heinonen plaats voor een zesde veldspeler. Kip Workman is dicht bij een doelpunt, maar Petrik redt. En als met tien seconden en nog één seconde straftijd voor Mullally te gaan er een face off in het Geleense verdedigingsvak noodzakelijk is keert Sami in zijn doel terug. Na het eindsignaal nog een fors opstootje tussen een aantal heren in het verdedigingsvak van Den Haag. Dat levert nog wel wat straftijd op, maar door de aard van de straffen zijn er geen consequenties (lees uitsluitingen) voor de volgende wedstrijd.

En HIJS, die verdient de nipte zege pakt, leidt met 2-1 in de best-of-five serie.

Foto's volgen

Terug