Geleen rulez
Eredivisie - Play-Offs Finale wedstrijd 5, 2011-2012 - HIJS Den Haag - Smoke Eaters Geleen 1-7 (25-3-2012)

De werkpaarden van Den Haag, Alan en Stace van Bentem, waren geschorts na hun match penalties in match vier van de Play-Offs. Eerste doelman Imrich Petrik moest ook nog steeds toekijken. Dus het was Fabian Schotel die weer het doel hoedde voor HIJS. Bij Geleen was Kay Gielen weer van de partij, maar moest Ian McDonald nog steeds in burgertenue toekijken. En weer was de Uithof niet uitverkocht.

De Haagse verdediger Robin Sochan probeert een wrap around, maar is niet succesvol. Meteen in de tegenaanval schiet Akim Ramoul keihard op doel. Hetgeen resulteert in een fraaie redding met de vanghandschoen door Fabian Schotel. Door een high sticking van Michael Looby jegens Brian Mullaly mag HIJS al na 1.59 de powerplay beoefenen. Maar Den Haag komt niet veel verder dan een schot van Jan-Jaap Natte recht op de keeper af. Een slashing straf tegen Trevor Caig is het sein voor Geleen om druk te zetten op het Haagse doel. Met name Lars van Sloun duikt gevaarlijk op voor het doel van Schotel. Maar ook een schot van de blauwe lijn van Akim Ramoul treft geen doel. Na afloop van de straf zoekt HIJS weer massaal de anaval. Maar een slimme uitval van Geleen op de rechterflank levert de 0-1 op. Een mooi schot van Lars Van Sloun is te machtig voor de Haagse goalie (11.38). Met tweemaal een icing achter elkaar probeert HIJS dan weer het hoofd koel te houden. De dynamische Jan-Jaap Natte probeert het dan met een schot uit een scherpe hoek. Op miraculeuze wijze verdwijnt de puck niet in het doel. De puck gaat voorlangs het doel, maar wel tussen de tegen de paal leunende Sami Heinonen en zijn doel door! En scoren doet Shawn Collymore, naar mijn idee de echte aanvalsleider van de Eaters, wel, 0-2 na 14.35. Michael Looby is dan dicht bij de 0-3, maar het doelpunt valt toch wel verrassend aan de andere kant. Tony Demelinne schaatst om het doel heen naar de slot, vuurt en scoort 1-2 (15.25). Sami Heinonen kon het schot net niet keren en de puck rolde langzaam over de doellijn. Mede geholpen door een powerplay kan HIJS voor de gelijkmaker gaan, maar het schieten van de thuisploeg laat veel te wensen over.

In de tweede periode mag Geleen het grootste deel van de powerplay na een elbowing straf tegen Brian Mullally consumeren. En als Jeff Smith dan de puck over de boarding lepelt staan de Eaters zelf 25 secondne lang met twee man meer op het ijs. Dat leidt tot goede inzetten van Shawn Collymore en Ryan Burkholder. Maar ook als de partijen weer van gelijke sterkte zijn blijft Geleen domineren. En natuurlijk ook als HIJS-verdediger John Gordon moet brommen voor een tripping versus Lars van Sloun. Prachtig deflecteert Kay Gielen het schot van Ryan Burkholder van de blauwe lijn in het doel. En het is 1-3 na 26.04. En steeds maar weer zit er een speler van HIJS op de strafbank. En Geleen spint er garen bij. Een schot van Matthew Glasser verdwijnt via het lichaam van Schotel in het doel, 1-4 (31.07). Een uitsluiting van Lars Engwegen maakt dan dat Den Haag weer eens voor het Geleense doel ageert. Een schitterende redding van Heinonen leidt tot de spreekkoren Sami, Sami, Sami! van de Eaters fans achter het Geleense doel. En vervolgens zitten Trevor Caig en later Marco Postma in de strafbank.

In het begin van de slotperiode probeert de thuisploeg terug in de wedstrijd te komen. Maar bijna alle schoten gaan naast of over doel en de goedgerichte schoten zijn allen een prooi van de solide sluitpost Sami Heinonen, die zijn uitverkiezing tot beste doelman eente meer onderstreept. Tekenend voor de onttakeling van Den Haag is de straf die Alexander Selivanov oploopt. Ver achter het spel aan schaatsend meent hij een Geleense verdediger te moeten laten struikelen. Exit Alexander voor twee minuten. En Lars van Sloun profiteert maximaal. Via de kewepe belandt de puck in het doel voor 1-5 (45.36). Daarna zijn 59 seconden vijf (Alexander Selivanov, Jan-Jaap Natte, Matt Korthuis, John Gordon en Marco Postma) tegen drie (David Burgess, Kipp Workman en Michael Looby) niet aan Den Haag besteed. Jeff Smith mag dan de strafbank opzoeken gevolgd door Brian Mullally. Brian crashte Ryan Burkholder tegen de boarding. Boos over de straf tegen hem gooide Brian zijn stick en handschoenen demonstratief op het ijs. Hetgeen hem natuurlijk extra een misconduct straf opleverde. John van Kester zit de twee minuten straf tegen Brian uit. De eerste toeschouwers zoeken dan de uitgang op. En die bezoekers missen het volgende. Een doelpunt van Shawn Collymore (51.51) en een doelpunt na een schot van middenvoor van verdediger Michael Looby (52.43) voor de 1-7 stand. Beide doelpunten overgens tijdenss een powerplay met twee Eaters meer op het ijs. De Geleense fans reageren meteen met tien, tien, tien! Robin Sochan, Alexander Selivanov en Jan-Jaap Natte proberen dan nog een doelpuntje mee te pikken, maar er is geen voorbijklomen aan. Sami Heinonen regeert superieur. En als Den Haag dan wordt betrapt op het spelen met zes veldspelers is de wedstrijd gedaan. De Eaters fans tellen af vanaf tien seconden voor het eidnsignaal en het feest barst los aan Limburgse zijde.

Een wellicht onverwachte wending van de finale. Maar naar mijn idee is Geleen terecht kampioen geworden. Zo als ook de stadionspreker van Den Haag onderschreef. Het eerste kampioenschap van Nederland ooit voor de Smoke Eaters Geleen. Het werd nog een hele show van de spelers die om de beurt met de kampioensbeker paradeerden voor de Geleense aanhang. En Akim Ramoul kwam weer met zijnkind op het ijs en later met een vette kampioenssigaar. Overigens werd de afscheidnemende Alexander Selivanov van de Haagse zijde in het zonnetje gezet (ook al had hij een gezicht als een oorwurm). Een banner met nummer 91 hangt nu hoog in de Uithof.

Foto's volgen

Terug