Een dagje WK
De slotdag van de WK U18 Divisie IIA in Heerenveen (6-4-2012)

Ik rij Heerenveen in. En als ik driekwart de rotonde heb genomen en op de Burgemeester Falkenaweg rijd zie ik opeens voor me een auto met een Litouwse vlag. Dat kan geen toeval zijn. En inderdaad de auto met het Litouwse nummerbord draait uiteindelijk de parkeerplaats van het Thialf op. Van de nog niet zo veel auto's die daar geparkeerd staan is ongeveer de helft afkomstig uit Litouwen.
Binnen meld ik me bij Wilma Olijhoek. De steun en toeverlaat van tout ijshockeyend Nederland. Wilma:" De hele organisatie loopt op rolletjes. Iedereen pakt zijn rol zo goed op." Met andere woroden Wilma is in haar nopjes. Met Joop Vullers wil ik even het toernooi doornemen. Joop Vullers:"We zijn er net een beetje overheen dat alles niet zo is gelopen als gehoopt." Mijn opmerking dat we dan mooi de Belgen de maat kunnen nemen, neemt Joop meteen over:"De Belgen zijn geen echte tegenstander voor ons. Ook al hebben we vijftien jaar geleden een keer van ze verloren. De Belgen bouwen een mooie ijshal in Luik. Ze moeten gaan voor het organiseren van de WK U18 IIB volgend jaar. Dat is ook commercieel interessant. Want Nederland doet ook mee. En Eindhoven, waar het gros van de Nederlanders speelt is dichtbij Luik." Op mijn opmerking dat ik vage geluiden heb gehoord als zou België een senioren WK willen organiseren, zegt Joop beslist:"De IIHF zal nooit meteen een Senioren WK aan België gunnen. Daarvoor moet je eerst aantonen dat je ervaring hebt met het organiseren van zo'n evenement. Dus de Belgen zouden voor volgend jaar het beste kunnen gaan voor de WK U18." Aan Danny Micola vraag ik of het door de IIHF-beugel - alles rond een WK is zeer streng gereglementeerd door de IIHF - kan als ik in de hal "Het grote NL ijshockeyboek" ga verkopen. Danny:"Helemaal geen probleem. Meld je even bij Hans de Lange, misschien wil hij ze zelfs wel voor je verkopen in zijn stand." Hans de Lange blijkt meer dan bereid de verkoop te doen. Al bezorg ik hem wel enig rekenwerk. Want hij moet vier kassen bijhouden. Één voor de IIHF spullen, één voor armbanden van een speler, één voor een fotograaf van teamfoto's en dus een kas voor de ijshockeyboeken.
Dan volgen de drie slotwedstrijden van het toernooi. Naar de slotwedstrijd, met Nederland, toe wordt het steeds levendiger in de ijshal. Zelfs Mike Pellegrims is aangereisd voor de slotwedstrijd van het Nederlands team. En natuurlijk is ook de grootvader van Tony Ras present. Voor aanvang van de match staat grootvader Ras vanaf een podest als een strateeg het inspelen te aanschouwen. Van elk van de wedstrijden zal ik een verslag in het Engels op mijn site zetten.
En na de drie duels zijn de kaarten geschud en de nummers drie (Litouwen), twee (Roemenië) en toernooiwinnaar (Zuid-Korea) maken zich op voor de prijsuitreiking. Eerst worden de individuele prijzen uitgereikt. De Roemeense Zoltan Toke, ook al heeft hij in de slotmatch vijf doelpunten tegen gekregen, is naar mening van de IIHF de beste doelwachter. De Zuid-Koreaan Kim Geon Woo wordt geëerd als beste verdediger. En de Litouwse stormram Daniel Bogdziul is door het IIHF-Directoraat bestempeld als beste aanvaller van het toernooi.
Daarna volgt het volkslied van Zuid-Korea, dat met hoge uithalen door het team wordt meegezongen. Het uitdelen van de medailles aan de teamspelers en officials is ook onderdeel van het protocol. Zo reikt NIJB-voorzitter Ruud Vreeman de zilveren medailles uit aan de Roemenen. De Zweedse IIHF-gedelegeerde Christer Englund deelt de gouden medailles aan de Zuid-Koreanen uit. De Zweed overhandigt de teams ook de de schilden behorende bij de eindklassering. En met een simpele zin sluit hij het toernooi af. Maar voor de spelers is het nog lang niet afgelopen. Fotografen en spelers met hun mobieltjes laten de camera's klikken. En zijn de fotosessies eerst nog strikt gescheiden, willen de spelers later met spelers van de concurrerende teams worden gekiekt! En zo rond twaalf uur is de ijspiste leeg. Het was een mooie dag. Maar dat is elke dag met ijshockey!

IIHF World Championship U18 2012, Division 2A - Medal - and closing ceremony

Terug