Nederland versus Zuid-Korea 7-5 (1-2;4-2;2-1)

Wereldkampioenschap 2002 Divisie I, Groep A - Eindhoven, Nederland 20 april, 2002

Foto's van deze wedstrijd (Photo's Kazakstan - Croatia; Photo's France - Belarus)

Nederland trad aan zonder de eerder in het toernooi geblesseerd geraakte spelers Chris Brant en Dennis ten Bokkel. Marcel den Hartog was de back up voor startende doelman Marcel Nijland. Van meet af aan een fel jagend Oranje. En dat leidde al snel tot de 1-0. Erik Landman en Simon de Wit bedienden David Livingston, die van de linkerflank komend voor het doel langs reed en scoorde met een backhander, 1-0 na 2.06. Nederland domineerde de tegenstander naar believen, zonder echter tot een tweede doelpunt te komen. Zo werd Mark Bultje's goede inzet door de keeper met zijn stick gekeerd. Slechts een enkel schot van Zuid-Korea op het doel van Marcel Nijland in de eerste tien minuten. Geheel onverwacht zorgt kapitein Woo-Sam Shin na 10.03 voor de gelijkmaker. Daarmee meteen het strijdplan van zijn team prijsgevend. Via flitsende counters - de kleine Koreanen waren pijlsnel - proberen te scoren. Van 12.23 tot 13.45 heeft Nederland twee man meer op het ijs staan. Wel is er steeds de druk op het Koreaanse doel, maar geen doelpunten. Bij weer zo'n snelle counter van de Koreanen - waarbij bij iedere counter lichte paniek in de Nederlandse defensie uitbrak - scoort Han-Sung Kim 1-2 (16.29). Bij de volgende counter is het weer bijna raak, maar gelukkig weet Marcel erger te voorkomen. Aan de andere kant zet Erik Landman in de slot stevig door. Maar hij ziet de Koreaanse doelman redding brengen met een butterfly save op zijn snoeiharde schot. Daarna twee pogingen van Tommy Hartogs. Weggestuurd op links door Alexander Schaafsma flitst hij buiten de verdedigers om en schiet. Helaas zeilt de puck over het doel heen. Meteen daarna weer een striemendhard schot van de linkerflank. Ditmaal schiet Tommy de keeper aan, waarna de puck over het doel vliegt.

Meteen na de pauze een straf tegen de Koreanen. Blitzsnel is daar weer een counter van de Aziaten, die prompt de 1-3 laten aantekenen (20.53). De shorthander kwam op naam van Ho-Jung Lee. Nederland bekomt snel van de schrik en nog tijdens diezelfde powerplay staat Jacco Landman op de goede plek om een pass van Tommie Hartogs in de verre hoek te tippen, 2-3 na 21.36. David Livingston boekte de tweede assist bij deze treffer. Dan de volgende straf tegen de Zuidkoreanen. Via Tommie Hartogs en Dave Livingston komt de puck bij Mark Bultje die via het lichaam van de keeper de puck in het doel werkt, 3-3 gelijk na 24.10. De vlam was duidelijk in de pan geslagen! Nauwelijks een minuut later zetten Tommie Hartogs en Mark Bultje Rody jacobs op, die zijn ploeg met 4-3 aan de leiding bracht (25.39). Daarna de eerste straf tegen Nederland; Peter Wagteveld moest twee minuten brommen wegens holding. Een snelle break van David Livingston, maar hij wordt onderuitgehaald. In plaats van de puck belandt hij zelf in het doel. Scheidsrechter Asger Krog besluit tot een penalty shot. Met een fraaie backhander prikt Dave Livingston de puck in de rechterbovenhoek, 5-3 na 28.53. Bijna volgt daarop de 6-3 als Nederland een twee tegen nul aanval mag opzetten. Helaas beland de puck van de terugspelende Simon de Wit op de stick van een Zuidkoreaan. Vlak daarna een klein opstootje na een elbowing van Jeffrey van Iersel. Vervolgens staan van beide zijden vier veldspelers op het ijs. Die vrije ruimte benutten de Zuidkoreanen voor 5-4 (31.01 - Han-Sung Kim). Nederland heeft verviolgens vier veldspelers op het ijs tegenover drie Koreanen. Maar de Aziaten zij het gevaarlijkst. Marcel Nijland moet met een butterfly save redding brengen en kort daarop smoort hij een keihard schot van 2 meter afstand afgevuurd in zijn vanghandschoen. Aan de ander kant zien Peter Wagteveld en Tommy Hartogs hun inzetten net naast de verkeerde kant van de pal langsglijden.

In het slotdeel weer een powerplay voor Nederland. Tommy Hartogs en Jacco Landman bedienen 'recreant' David Livingston, die door de benen van de keeper 6-4 scoort (43.36). Na straffen tegen Erik Landman en Tommy Hartogs is het Mark Bultje die Nederlands zevende treffer produceert (50.23; assists Tommy Hartogs en David Livingston). Jong-Moon Jang mag op 52.21 zijn eigen rebound inschieten voor 7-5 (52.21). Kort daarna maakt Marcel Nijland nog een goede inzet van een Zuidkoreaan onschadelijk en de match is gespeeld.

Al met al een zeer boeiende wedstrijd, met een dominerende Nederlandse ploeg. Omdat zij echter geen goed antwoord hadden op de pijlsnelle counters van Zuid-Korea en doelman Marcel Nijland goed keepte, maar ook niet meer dan dat (overigens toonde hij ook een paar geweldige reddingen op schoten van het type: "zeker doelpunt"), was de marge tussen Nederland en Zuid-Korea slechts twee doelpunten (7-5). En daarmee wws het verblijf in de Divisie I zekergesteld. Tot beste spelers werden verkozen: Sang-Won Seo en Tommy Hartogs. Na afloop van de match zette NIJB voorzitter Jan de Greef David Livingston in het zonnetje. Hij had zijn 100ste wedstrijd voor Oranje gespeeld (Wedstrijd versus Frankrijk eerder dit toernooi).
Toeschouwers: 1350.

Back