TilburgsAntonius1856TilborghsJohannes1882TilburgsBertha1878TilburgsFranciscusCornelis1866TilburgsMaria1880TilburgsPetrus1885TilburgsCornelis1917BakkerGerarda1892

Genealogie Tilburgs/Tilborghs

Nieuw

De Bergeijkse sigaar was welkom in Indië (1946-1950).
Zie Artikelen

Een waarnemend burgemeester die in Bergeijk e.o. niet welkom was.
Zie Artikelen

Bergeijk telde verbazend veel onderduikers.
Zie Artikelen

Gerard Tilburgs (1928) met De Zuiderkruis naar Nederlands Indië.
Zie Kroniek 1949.

Tilenzo, de sigaar voor iedere PTT ambtenaar

De bevrijding van Bergeijk van dag tot dag

De groeten uit Den Haag

De Bergeijkse burgemeesters in oorlogstijd

Het muurtje van Jan Muselaers

De wondere wegen van Tante Pos

Zie ArtikelenSinds 1339

Op deze site vindt u informatie over de familie Tilburgs/Tilborghs, die in de eerste helft van de veertiende eeuw woonde tussen Eersel en Bergeijk. Vanaf de negentiende eeuw is deze familie uitgezwermd naar Amsterdam, Den Haag, Hilversum, Helmond, Eindhoven en Limburg, maar ook naar Duitsland, Australië en Amerika. Alle levende personen, die Tilburgs of Tilborghs heten en oorspronkelijk uit de Brabantse Kempen afkomstig zijn, stammen af van Petrus Hermanus Tilburgs/Tilborghs (1778-1854). Deze tak vindt u onder "Bergeijk 1". Onder "Bergeijk 2" is een tak van de familie weergegeven, die parallel loopt aan "Bergeijk 1". Ongetwijfeld zijn beide takken verwant, maar wij hebben dat nog niet onomstotelijk kunnen bewijzen. Hetzelfde geldt voor de tak "Eersel". De dorpen Eersel en Bergeijk grenzen aan elkaar en het is daarom erg waarschijnlijk dat personen met dezelfde familienaam ook gemeenschappelijke voorouders hebben. De tak "Valkenswaard" komt direct voort uit de Eerselse tak.

afstammingJarenlang onderzoek heeft heel wat gegevens opgeleverd: niet alleen droge data van geboorten, huwelijken en overlijdens, maar ook beroepen, testamenten, volledige beschrijvingen van inboedels, emigraties, ongelukken, branden, moord en doodslag. Kortom: het beeld van een modale Nederlandse familie. Meer daarover vindt u in de rubriek "Kroniek".

Ook in de regio rondom Essen en Zundert komt een familie Tilburgs/Tilborghs voor, vooral ten noordoosten van Antwerpen, in Essen, Nieuwmoer, Kalmthout en Wuustwezel. Af en toe krijgen we de vraag of die tak gelinkt kan worden aan ‘onze’ familie, die haar oorsprong vindt in Bergeijk/Eersel. Ons antwoord is: nee. Niet alleen omdat hiervoor elke aanwijzing ontbreekt, gezien vanuit onze genealogie, maar ook gelet op het navolgende.

Een ervaren genealoog publiceerde in 2002 een artikel met als titel: De Oorsprong van de familie Tilborghs (1350-17e eeuw). Hij maakt duidelijk dat het hier gaat om een typisch Essense familie die haar oorsprong vindt in de Noord-Brabantse gemeente Tilburg. Aanvankelijk droeg de familie de naam Betthen (afgeleid van de voornaam Elisabeth en dus een matroniem), daarna Smolners en Smolders (beroepsnaam van een molenaar) en vanaf de komst van Jan Geertssen Smolders naar Essen van Tilborgh (naar de plaatsnaam van afkomst). Enkele takken die in Tilburg afsplitsten, noemden zich Keysers, Leenhouwers, Mutsaerts en Rondens. De aanleiding van zijn publicatie was het feit dat de link tussen de familie Smolders in Tilburg en het geslacht Tilborghs in Essen tot dan nog niet was gelegd.

Vanaf zijn verblijf in Essen wordt Jan altijd Jan Geertss. van Tilborch genoemd, nooit Smolders. Eén keer was er zelfs sprake van Jan Geert Theunisz. van Tilborch. Zijn kinderen (vanaf 1605) en verdere afstammelingen in de mannelijke lijn werden voortaan Tilborghs genoemd. Vanaf 1600 komen ook namen als Jan Wouterssen van Tilborch en Wouter Meeussen van Tilborch in beeld. Het feit dat ze waarschijnlijk allemaal uit Tilburg kwamen, hoeft geen familierelatie te veronderstellen. (Bron: Artikel Jean Bastiaensen in het jaarboek De Spijcker, Kon. Heemkundige Kring Essen (2002)


Huub TilburgsAd TilborghsKomt de naam Tilburgs/Tilborghs in uw familie voor, lees dan verder en aarzel niet om een reactie te geven of vragen te stellen.

Huub Tilburgs (Gemonde) en Ad Tilborghs (Dommelen/Valkenswaard).

Laatste aanpassingen:

Startpagina 12 april 2016
Bergeijk 1 29 augustus 2021 Oorsprong 27 augustus 2014 De Teuten 24 april 2016
Bergeijk 2 17 januari 2017 Oudste bronnen 1 februari 2015 Zoekplaatjes 29 november 2015
Eersel 5 april 2017 Kroniek 27 oktober 2019 Artikelen 13 augustus 2020
Valkenswaard 5 aug. 2020 Teutenfamilie 22 april 2015 Fotogalerij 31 juli 2015