Dag 10

maandag 28 april : Klughammer - Bardolino

Klik voor een vergroting op de afbeeldingen

Over de Ádige Afzien Gardameer Aan de oever van het Gardameer Afzien De haven van Bardolino

Dag 9............Dag 11

Begin pagina

Vanuit Klughammer fietsten we tussen akkers en boomgaarden naar Kurtinig, om daar de Ádige over te steken. We komen langs Salurn, het laatste Zuid Tiroolse dorp. Vanaf hier zullen we ons in het Italiaans moeten redden. We volgen een tijd de loop van de Ádige, Dan weer links van ons, even later weer rechts. Ook de snelweg van de Brennerpas naar het zuiden passeren we een paar keer, en rijden er soms vlak langs. Toch heb je er weinig last van. Zo gaat het kilometers door. Trento passeren we vlotjes, om vlak voor Rovereto te stoppen om wat te drinken in en bar waar bijna alleen wielrijders komen. Het is dorstig weer, het is er dan ook aardig druk. Bekende wielrenners hebben hier ook al eens hun dorst gelest. De vele foto's aan de wand bewijzen dat.
Daarna gaat het nog een tijdje links en rechts verder langs de Ádige, tot we rechtsaf slaan, om over de laatste uitlopers van de Alpen door te steken naar Bardolino. De lichtere versnellingen zijn hier weer van grote waarde, het eerste stuk van de klim naar Zuane is knap lastig, Daarna vlakt het steeds meer af. Verder fietsend verwacht je achter elke volgende heuvel het Gardameer te zien. Als je het meer dan ook eindelijk ziet, sta je met een paar minuten in Bardolino aan het Gardameer. Daar zoeken we eerst een hotel, relaxen even, en slenteren daarna wat door de straten van Bardolino. Het is er nog betrekkelijk rustig, en hangt er een gemoedelijke sfeer.
Bij de haven aangekomen nodigt een terras ons uit om er te gaan zitten, eerst maar eens een bier, en daarna nog één, enz.. Zo zitten we daar een tijdje op ons gemak naar de flanerende mensen te kijken. Bij de aanlegsteiger voor passagierschepen, doet de havenmeester met een dienspet op zijn hoofd, op een manier gedragen zoals alleen een Italiaan dat kan, zijn best om de aandacht te trekken van al het vrouwelijk schoon dat de haven passeert. Om zijn hofmakerij meer kracht bij te zetten gebruikt hij een megafoon. De wijn die ondertussen naar binnen wordt gewerkt, maakt dat z'n stemming steeds vrijpostiger wordt. Na verloop van tijd hangt ie bij elke vrouw om de nek, die binnen zijn bereik komt. We nemen nog maar een biertje.