Dag 13

donderdag 1 mei : Bologna - Florence

Klik voor een vergroting op de afbeeldingen

Diecicolli Klim naar Barbarolo Uitzicht Toscane Florence Panorama van Florence

Dag 12............Dag 14

Begin pagina

Vanuit Bologna fietsen we een klein stukje vlak naar Pulce. Dan linksaf Valle di Zena in. Hier komen we enkele oudere fietsers tegen. Navraag leert dat vandaag de Gran fondo, diecicolli wordt gereden. Een toertocht met een wedstrijd element. De oudere rijders mogen voor de meute uitrijden, anders zouden ze misschien te laat binnen komen.
Als we even verderop bij een bar wat te eten halen, komt begeleid door volgauto's en motoren een eerste peloton voorbij geraasd. Als die voorbij zijn stappen wij ook weer op en vervolgen onze weg. Even later moeten we aan de kant voor een tweede groep. Daarna hoeven we niet meer te stoppen. Zo geleidelijk aan worden de pelotons die ons inhalen steeds langzamer, en proberen even aan te pikken. Als we dan moeten lossen, hebben we even tijd om op adem te komen, om dan bij het volgende peloton weer aan te pikken. Zo gaat het een tijdje door, tot we in een groep komen die we wel bij kunnen houden. Het is wel volle bak koersen. Maar we laten ons niet kennen, en doen soms zelfs even het kopwerk. De Italianen vinden het allemaal prachtig, met veel forza en bravo worden we aangemoedigd.
De koers is voor ons voorbij als we op een gegeven moment recht af slaan naar Barborolo. Nu wordt het tijd om eens goed om ons heen te kijken. Van de omgeving hebben we vanaf Bologna, door dat gejakker, niets gezien. Het is hier mooi. Maar ook nergens meer vlak. Tot aan de Passo di Raticosa (968m) gaat het bijna continu omhoog. Vlak voor Loiano komen we de fietsers tegemoet, waar we eerst mee op waren gefietst. Enkele herkennen ons, ze zwaaien en roepen, forza, forza. Ook komen we vele motorrijders tegen. Zelf rijden wij ook motor, en zouden hier ook wel eens willen toeren.
Na de Raticosa gaat het een tijdje op en af naar de Passo della Futta, om dan af te dalen naar San Pievo. Een heerlijk stuk. We zijn ongemerkt Toscane binnengereden, hier nog geen cipressen, toch anders dan voor de Futta.
Nog één klim te gaan tot Florence, niet lastig, en het laatste stuk tot Fiésole is mooi tussen olijfbomen door, en.....zo hier en daar een cyperse. Nog even een korte afdaling, en we rollen Florence binnen. We gaan naar de jeugdherberg, maar deze zit vol. net als een paar hotels waar we vragen. Als we verder de stad in fietsen zien we het al. Fiorentina speelt deze avond tegen Glasgow Rangers, veel Schotse supporters zitten blauw geschilderd op de terrassen, of lopen met vlaggen om hun nek zingend door de straten. Uiteindelijk vinden we vlak aan de Arno een hotel. Meestal vraagt Bertus of er plek is. Zo hebben we min of meer onze vaste taak, Bertus beheerd de kas, ik lees kaart, de boodschapjes doen we samen en ons wasje doen we zelf. Dit keer ga ik vragen. 80 euro met ontbijt versta ik, en nemen intrek.
Het is al laat in de middag als we richting centrum lopen. Drommen mensen komen vanuit de stad, om met bussen te worden afgevoerd. Bij de Duomo is het dan ook vrij rustig. We slenteren nog wat rond. Een Schotse supporter zit met zijn hoofd tussen de knieën op de stoep, hij zal de wedstrijd niet bewust meemaken.