Dag 8

zaterdag 26 april : Dalaas - Nauders

Klik voor een vergroting op de afbeeldingen

Klostertal Arlbergpas Skiën Naar de top van de Arlbergpas Fietspad door het Inntal Norberts höhe Nauders

Dag 7............Dag 9

Begin pagina

Bij het naar bed gaan regende het, en hogerop wellicht sneeuwen. Het eerste wat we 's morgens dan ook doen, is uit het raam kijken. Op de bergen ligt verse sneeuw, maar de lucht is bijna onbewolkt. Wat een opluchting. Vol goede moed stappen we dan na het ontbijt ook op de fiets. Het is nog bijna 20km klimmen. De eerste kilometers zijn niet steil en gaat het geleidelijk omhoog.
Na Klösterle wordt het steiler, en zijn er stukken van 10%. Wel neemt de hoeveelheid sneeuw langs de kant van de weg steeds meer toe, dat vormt samen met de blauwe lucht en de besneeuwde bergen een prachtig decor. Als we afslaan om een tunnel te omzeilen, neemt de hoeveelheid sneeuw op de weg tot zorgwekkende hoeveelheden toe, en wordt het steeds lastiger om niet van de weg te glijden. Tot we na een bocht zien dat de weg onder een dik pak sneeuw is verdwenen, en dat we helemaal niet meer verder kunnen. Dan maar weer terug om de tunnel te nemen. Deze loopt in een curve lastig omhoog. Als er een auto aankomt, zwelt het geluid aan tot een hels kabaal, en weet je pas op het laatste moment of de auto van voren of van achteren komt.
Verderop als we Stuben am Arlberg naderen is alles om ons heen wit. Wel hebben we inmiddels wat kleren uitgedaan, van al dat klimmen krijg je het vanzelf warm. De vers gevallen sneeuw nodigt mensen uit om een weekendje te gaan skiën. We zien mensen die zich met een lift omhoog laten slepen, om zich vervolgens langs de helling weer naar beneden te laten storten. Wij zullen de klim toch helemaal op eigen kracht moeten doen. Niet dat we daar mee zitten hoor. Het is een schitterend landschap. Als in een soort roes waarin je je alleen bewust bent van de omgeving, fietsen we omhoog. Als de weg afvlakt ontwaken we uit de roes, en staan we op de pas. Wat volgt is een lange afdaling, eerst vrij steil tot St Anton, dan wat afvlakkend tot in Landeck. Daar gaan we even op een terras zitten, en overleggen even of we nog veel verder fietsen. We besluiten om nog even door te fietsen, om dan ergens in het Inntal een overnachtingsplek te zoeken.
Het Inntal is een mooi dal waar het langzaam omhoog gaat over rustige fietspaden. Al genietend en pratend staan we voor we het realiseren in Pfunds. Weer volgt er een kort beraad. De benen zijn nog goed, dus besluiten we door te fietsen naar Nauders. Daardoor krijgen we nog wel een klim te verteren van 6km, de Nörberts-höhe op. Eerst nog een stuk vals plat, waarbij we een stukje door Zwitserland fietsen. Weer bij de Oostenrijkse grens nemen we snel nog even een paar repen, voor de carbo-loading, en gaan op weg voor de laatste klim van deze dag. De weg slingert zich door een bos met vele haarspeldbochten omhoog. Op de meer open plekken is er uitzicht op de machtige bergen. Boven gekomen zien we Nauders al beneden ons liggen. We laten ons over de afdalende weg het uit een winterslaap ontwakende dorp in rollen. Een paar Nederlanders waarvan een van de mannen ook van fietsen houdt spreekt ons aan en is benieuwd naar onze ervaringen. Zijn broer staat erbij en vindt het zo te zien allemaal maar niks wat wij doen. In Haus Sieglinde vinden we onderdak bij hele lieve mensen, waar je wordt ontvangen als waren wij hun eigen kinderen. Wat een dag!!